ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτά τα ρεστοράν τρέφουν τις αισθήσεις

Από -
Αυτά τα ρεστοράν τρέφουν τις αισθήσεις  - Χρυσοί Σκούφοι

Η νέα πολύ-αισθητήρια προσέγγιση της γαστρονομίας ταΐζει το βλέμμα, γεμίζει τα ρουθούνια, ψηλαφίζει αναμνήσεις κι αφουγκράζεται τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Είναι γεγονός ότι ένα μπισκότο δεν μοιάζει το ίδιο γλυκό όταν ακούς heavy metal και mellow pop. Η αίσθηση του ιωδίου είναι πιο έντονη όταν τρως αχινούς έχοντας στα αυτιά σου ήχους της θάλασσας. Η γεύση δεν έχει να κάνει μόνο με τη γλώσσα. Καρυκεύοντας το φαγητό με μελωδίες, έξτρα μυρωδιές, ακόμη και φορτίζοντάς το, με βοηθό την τεχνολογία, με μια δόση… εικονικής πραγματικότητας, τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος πληθαίνουν. Η εμπειρία εντείνεται. Ακριβώς πάνω σ’ αυτό πατάνε πολλές γαστρονομικές προτάσεις συνθετικού πειραματισμού –στην ουσία πολύ-αισθητηριακές γαστρονομικές παραγωγές– διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Πολύ ιδιαίτερο project, το El Somni που παρουσίασαν πριν από δύο χρόνια οι (στην κορυφή της λίστας των Τhe World’s 50 Best Restaurants) αδερφοί Roca στο σπανιόλικο «El Celler de Can Roca» ήταν μια γαστρονομική φαντασμαγορία: ένα πολυμορφικό, αναλογικό και ψηφιακό, πραγματικό και φανταστικό έργο, το οποίο συνδύαζε όπερα, electronica, ποίηση, τρισδιάστατη προβολή, performing arts, τραγούδι, ζωγραφική, μουσική και βέβαια, μαγειρική. Το πολυδιάστατο «Ultraviolet» του Paul Pairet στη Σαγκάη και το «Sublimotion» του Paco Roncero στην Ίμπιζα είναι δυο ακόμη παραδείγματα εστιατορίων επιπέδου που απευθύνονται, εκτός από τη γεύση και την όσφρηση, στην όραση, την ακοή, ή/και την αφή, μέσα από πιο τακτικές γαστρονομικές «παραστάσεις».
Η λίστα συνεχίζεται, πλην όμως αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι το ότι αυτή η νευρογαστρονομική προσέγγιση έχει φτάσει μέχρι την Αθήνα με το «Αll Senses Gastronomy» στη Γλυφάδα, το οποίο βρίσκεται στο πάνω επίπεδο του «Σπίτι Neat + Eat + Café + Bar». Δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα αυτή η φιλόδοξη, ψυχο-γαστρονομική εμπειρία που λειτουργεί με την αυτή την μεγεθυντική παν-αισθητική λογική, παίζοντας με το οικείο και το απρόβλεπτο, και μάλιστα με πολλές εμβόλιμες ελληνικές αναφορές. Σ’ αυτό το in situ ταξίδι, καθισμένοι σε ένα τραπέζι για μάξιμουμ 12 άτομα, απ’ το ηφαίστειο θα βρεθείτε στα χιόνια, από το χασάπικο στο καφενείο κι από τα Χανιά στα Μετέωρα. Περισσότερα για την γαστρονομική αυτή παράσταση, που κι εμένα μου άφησε πραγματικά πολύ καλές εντυπώσεις μπορείτε να διαβάσετε στην κριτική του Δημήτρη Αντωνόπουλου στο http://www.athinorama.gr/restaurants/article/all_senses__gastronomy-2510430.html