ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το «Pakta» της Βαρκελώνης συναντά το «Nikkei» της Αθήνας

Το «Pakta» της Βαρκελώνης συναντά το «Nikkei» της Αθήνας - Χρυσοί Σκούφοι

Μια σίγουρη απόδειξη για το ότι η Αθήνα αναπτύσσει διαρκώς την μητροπολιτική της ταυτότητα, είναι οι μετακλήσεις ξένων σεφ από διάσημα ξένα εστιατόρια που παρουσιάζουν την κουζίνα τους σε μικρά φεστιβάλ στο κοινό της πόλης. Έτσι ο σεφ του «Nikkei» Θάνος Στασινός που είχε κάνει ένα μήνα stage στο περίφημο «Pakta» του Albert Adria στη Βαρκελώνη προσκάλεσε τους σεφ του Jorge Muñoz και Mario Perez Sanchez για μια σπέσιαλ παρουσίαση της κουζίνας τους στα μέρη μας τον Ιανουάριο. Τους είχα συναντήσει και τους δύο πριν δύο χρόνια και με είχε εντυπωσιάσει η κουζίνα τους.

Το ίδιο έκαναν και στο «Nikkei» παρουσιάζοντας προχωρημένα την τέχνη της περουβιανής ψαροφαγίας. Μου έμεινε το tiradito φρέσκων χτενιών που η ντελικάτη ωμότητά τους συντονίστηκε με μυρωδάτο και ξυνό leche de Tigre αρωματισμένο με miso για την ηλεκτρισμένη του αρμονία, το ceviche λαυράκι με infusion σπάνιων μανιταριών porcon για την πολυπλοκότητα των υφών και των αρωμάτων του, και η μεγίστη πρωτοτυπία του ceviche ψαριού corvina με φετούλες ωμού κάστανου και σπιτικό μαρόν γλασέ. Οι Λατίνοι σεφ έκαναν ακόμη μια έκπληξη μ ένα πεντανόστιμο Tbone αρνιού παρακαλώ μαριναρισμένο με μέλι και miso κι ένα θεάρεστο τσιπς από μπανάνα plantain με τραγανοφρουτώδη αίσθηση, επιβεβαιώνοντας την δύναμη της περουβιανής και της nikkei( fusion Περού και Ιαπωνίας) κουζίνας που πέρα από τις τεχνικές της οφείλεται κατά πολύ στην τεράστια ποικιλία των υλικών της.

Η γευστικότατη γλυκιά και γήινη μαζί τηγανητή yuka λ.χ. που ήταν γαρνιτούρα σε ζουμερό φιλέτο περασμένο απ το τηγάνι, μαζί με πιπεριές aji amarillo , η ακόμη οι περουβιανοί λουκουμάδες picaroon από κολοκύθα και γλυκοπατάτα με σιρόπι από χυμό σύκου και μελάσα το αποδεικνύουν. Τα πιάτα αυτά θα τα δούμε μάλλον να εντάσσονται συν τω χρόνω στο μενού του «Nikkei». Θα πρέπει επίσης να επισημάνω πόσο ταιριαστά συντονίστηκαν τα εξαιρετικά κοκτέιλ του Σπύρου Κερκύρα με το φαγητό σαν το “The Ultimate Sour”(pisco και tequila με εκχύλισμα τζίντζερ, μπαχάρι και πράσινο μήλο με δενδρολίβανο, λάιμ και ροζ γκρέιπφρουτ, shrub φασκόμηλου με ξύδι από φρούτα του δάσους, bitters κερασιού και cranberry) και το «Peruvian Chocolate Milk Punch” που έχει στο ποτήρι του ένα κουταλάκι από μπίτερ σοκολάτα με κρέμα μπανάνας και πολλά γλυκά μπαχαρικά.