ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Disaronno Riserva, ένα πολύτιμο καινοτόμο απόσταγμα

Από -
Disaronno Riserva, ένα πολύτιμο καινοτόμο απόσταγμα  - Χρυσοί Σκούφοι

Τα ταξίδια καταγράφονται στην ψυχή μας με εικόνες και στον ουρανίσκο μας με γεύσεις. Όταν λοιπόν έμαθα πριν από λίγο καιρό για την κυκλοφορία του Disaronno Riserva, της πρώτης διαφορετικής ετικέτας του icon λικέρ μετά το 1525 που δημιουργήθηκε η αυθεντική συνταγή, όλες οι εικόνες και οι γεύσεις από το ταξίδι μου στην Cantina Florio, στη Μαρσάλα της Σικελίας με αφορμή τον παγκόσμιο τελικό του Disaronno Mixing Star, πριν από δυο χρόνια, επέστρεψαν ολοζώντανες. Το εντυπωσιακό οινοποιείο, έχει ένα από τα μεγαλύτερα κελάρια που έχω περπατήσει, γεμάτο σκουρόχρωμα βαρέλια, που φιλοξενούν το σικελιανό κρασί Marsala· κρασί με χαρακτήρα, που όταν το δοκιμάσεις δύσκολα το ξεχνάς. Κάτι ανάλογο δηλαδή με το Disaronno, το icon λικέρ που συμπληρώνει 500 χρόνια και έχει έντονη παρουσία σε κάθε χώρο του οινοποιείου.

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τους είναι ο Augusto Reina, απόγονος της οικογένειας, που εμπνεύστηκε το Disaronno και σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ilva Saronno, που της ανήκουν και το Disaronno και το εν λόγω οινοποιείο. Εκτός από το ιταλικό λικέρ και το σιτσιλιάνικο κρασί, τρελαίνεται και τα για τα σκοτσέζικα ουίσκι. Αυτός ο έρωτας κατέληξε στη δημιουργία ενός διαφορετικού Disaronno, το Disaronno Riserva. Πήγα με πολύ περιέργεια να το δοκιμάσω στο ντεμπούτο του, στο prive κελάρι του καθαρόαιμου ουίσκι bar «CV Distiller». Ο Augusto είχε εκπληρώσει την επιθυμία του! Σε ένα μπουκάλι ένωσε το λικέρ της οικογένειάς του, με το κρασί της πατρίδας του και τα malts της καρδιάς του.

Το Disarono Riserva κρύβει μέσα του ένα μεγάλο ταξίδι: ξεκινάει από το Μιλάνο με βάση το Disaronno, περνάει από τα Highlands και το Speyside για τη συλλογή των πιο εκλεκτών παλαιωμένων malts και καταλήγει στα υπέροχα κελάρια της Cantina Florio. Εκεί το Disaronno ζευγαρώνει με τα malts και μαζί ηρεμούν στα βαρέλια του εκλεκτού Marsala, για έξι μήνες περίπου.

Δοκιμάζοντάς το, ξυπνά μέσα μου εκείνο το δροσερό αλμυρό αεράκι της παραθαλάσσιας Cantina. Ευωδιάζει τα γνωστά αρώματα πικραμύγδαλου, βανίλιας, ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών του Disaronno, αλλά το στόμα είναι κάτι άλλο: ντελικάτο, premium, πληθωρικό, νότες ουίσκι, αποξηραμένα φρούτα και πιπεράτα μπαχαρικά μπερδεύονται με το πικραμύγδαλο και στο φινάλε έρχεται μια επίγευση από κρασί Μαδέρα.

Το συμπέρασμα για το πολύτιμο απόσταγμα μέσα στην εντυπωσιακή κρυστάλλινη φιάλη, είναι ότι πρόκειται για ένα ποτό πολύτιμο, σπάνιο, καινοτόμο. Η παραγωγή είναι πολύ περιορισμένη – με το ζόρι αγγίζει τις 10.000 φιάλες και από αυτές μόλις 40 έχουν έρθει στην Ελλάδα στην τιμή των € 300 η καθεμία. Στο «CV Distiller» θα το βρείτε και σε ποτήρι.