ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεατρικό ιαπωνο-σουηδικό fusion στο αστεράτο «Esperanto» της Στοκχόλμης

Από -
Θεατρικό ιαπωνο-σουηδικό fusion στο αστεράτο  «Esperanto» της Στοκχόλμης - Χρυσοί Σκούφοι

Μου το λεγαν φίλοι μου κριτικοί εστιατορίων από τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γαλλία και την Ιταλία όταν τους είπα για το πρόσφατο ταξίδι μου στη Στοκχόλμη: πήγαινε να φας στα καλύτερα εστιατόρια αλλά με τίποτα μην χάσεις το «Esperanto»( αστέρι Michelin). Έχω πάει αρκετές φορές στη σουηδική πρωτεύουσα αλλά δεν είχε τύχει να το επισκεφθώ ˙ πήγα λοιπόν και… έπαθα την πλάκα μου! Στεγάζεται σ ένα κτίριο που παλιότερα στέγαζε το ατμοσφαιρικό θέατρο Jarlateatren, και η σάλα του εστιατορίου διατηρεί εν πολλοίς την αύρα του χώρου όταν ανέβαιναν έργα επί σκηνής. Κάτω από το «χρυσό» καμπυλωτό ταβάνι της ο γεννημένος στην Ταϊλάνδη αλλά μεγαλωμένος στη Σουηδία ασιάτης σεφ Sayan Isaksson ενορχηστρώνει μ ένα εξαιρετικό σέρβις μια fusion γαστρονομική εμπειρία που εμπλέκει την Ιαπωνία και τη Γαλλία με την Σουηδία.

Όπως δηλώνει άλλωστε ο ίδιος « η γαστρονομική μας γλώσσα είναι παγκόσμια», οπότε έτσι εξηγείται και το όνομα του εστιατορίου. Διαλέξαμε το menu-degustation και πριν αρχίσουν να σερβίρουν τα πιάτα του, μας περίμενε ένα αναπάντεχο σερί 8 διαφορετικών γεύσεων σαν προοίμιο η μια καλύτερη από την άλλη. Ξεχωρίζω ανάμεσά τους ένα ευρηματικό τσιπς από αποξηραμένο δέρμα μπακαλιάρου με θαλασσινή κρέμα φυκιών και τον ζωμό του ψαριού σαν τραγανό χρωματιστό γυαλί (σαφές jap-swedish fusion), και το εξαιρετικό μαγειρευτό και καπνιστό καλκάνι μέσα σε «μπομπονιέρες» από πέτσα γάλακτος.

Το τελευταίο ήταν ότι καλύτερο δοκιμάσαμε μαζί με μια άλλη σούπερ ντελικάτη δημιουργία: ποσέ αυγό μέσα σ έναν ζωμό με χρωματική και γευστική ένταση χλωροφύλλης από οξειδωμένο μήλο και παγωμένη σκόνη kohlrabi(γογγυλοκράμβη) ν αχνίζει το πιάτο από τη διαφορά θερμοκρασίας. Δεν μπορώ να μην επισημάνω πάντως το πιάτο φετίχ των αστεράτων ρεστοράν της Σουηδίας που εμπνέονται από το πολυαγαπημένο τους ψωμί και το μετατρέπουν με ευρηματικούς τρόπους σε σπεσιαλιτέ για χειροκρότημα^ στην περίπτωσή μας το ψωμί ήταν τραγανή κόρα με «παγωμένες μπουρμπουλήθρες» ψίχας σκορπισμένες πάνω σε εκπληκτικό βούτυρο που το περιχύνουν με ζωμό κοτόπουλου.

Γλυκό φινάλε με μια δημιουργία σκέτο κόσμημα: μια καταπράσινη σφαίρα με ψήγματα από φύλλο αληθινού χρυσού, βελούδινη κρέμα φτιαγμένη από οξαλίδα του δάσους και μαιδανό πάνω σε μια σάλτσα από χυμό παντζαριού με φυτική γλύκα ενισχυμένη με αίσθηση θαλασσινής αύρας από κόκκινα φύκια dulce.
Υπ όψιν ότι σομελιέ του εστιατορίου είναι ο φιλέλληνας Soren Polonius.