ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόβαση της νεοελληνικής γαστρονομίας στο Μαϊάμι!

Από -
Απόβαση της νεοελληνικής γαστρονομίας στο Μαϊάμι! - Χρυσοί Σκούφοι

Μας αρέσει όταν η νέα ελληνική κουζίνα βγαίνει προς τα έξω με σύγχρονο τρόπο, πόσο μάλλον όταν περνά τον Ατλαντικό. Ο λόγος για τον γνωστό σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο, ο οποίος την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας ταξίδεψε την βραβευμένη νέο-ελληνική κουζίνα του, με το έντονα προσωπικό ύφος, μέχρι το μακρινό Μαϊάμι. Η ανταλλαγή γαστρονομικών επισκέψεων είναι κάτι που ο βραβευμένος σεφ του μυκονιάτικου ξενοδοχείου «Bill & Coo» συνηθίζει. Κάθε καλοκαίρι, στα πλαίσια του Gastronomy Project υποδέχεται γνωστούς σεφ από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, ενώ τον υπόλοιπο καιρό ταξιδεύει διαρκώς στις μεγάλες γαστρονομικές μητροπόλεις, σε αναζήτηση νέων εμπειριών.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το πλάνο ήταν μεγαλύτερο και αφορούσε μια τριήμερη γαστρονομική «απόβαση» στη λαμπερή πόλη της Αμερικής, την οποία είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά. Επί τρεις ημέρες, το εστιατόριο «Thasos» στο Fort Lauderdale, λίγο έξω από το Μαϊάμι, φιλοξένησε επιλεγμένους travel writers, food bloggers, εκπροσώπους των σημαντικότερων ταξιδιωτικών πρακτορείων και υψηλόβαθμα στελέχη σημαντικών τουριστικών οργανισμών. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι της μεγάλης έκθεσης κρουαζιέρας Seatrade, η οποία «έτρεχε» τις ίδιες ημέρες στην πόλη.

Στον κομψό χώρο του «Thasos», σχεδιασμένο από τον γνωστό διακοσμητή Άγγελο Αγγελόπουλο και έτη φωτός μακριά από ό,τι θα αποκαλούσαμε «ελληνικό εστιατόριο του εξωτερικού», ο Αθηναγόρας προλόγισε το μενού του, λέγοντας πως «θέλω να σας προσφέρω την εμπειρία του Αιγαίου μέσα από τα μάτια μου».

Μαζί του είχε φέρει, μεταξύ άλλων, θρούμπι και θυμάρι από τη Μύκονο, σαφράν από την Αστυπάλαια, αυγοτάραχο, ταραμά και μαστίχα. «Τα γεμιστά της μαμάς μου», «το αρνί του Αθηναγόρα» και «η δική μου σπανακόπιτα» είναι ορισμένα από τα signature πιάτα του, τα οποία ακολούθησαν ξεσηκώνοντας κολακευτικά σχόλια στα τραπέζια. Εν μέσω φωτογραφιών που ανέβαιναν τάχιστα στα social media, σημειώσεων για θέματα που θα γράφονταν λίγο αργότερα, παρουσιάσεων πολλών ελληνικών νησιών και ακόμα περισσότερων ερωτήσεων στον σεφ, ήταν όμορφη η στιγμή που μία από τις καλεσμένες δημοσιογράφους μοιράστηκε από μικροφώνου τις αναμνήσεις της από ένα καλοκαίρι που είχε περάσει στη Μύκονο και στο «Bill & Coo».

Η ελληνική κουζίνα έχει κάνει ήδη το όνομά της στο Μαϊάμι με το “Milos” να κάνει πετυχημένη καριέρα εδώ και 4 χρόνια, οπότε το χάπενινγκ του Αθηναγόρα ενισχύει πολύ την καλή γευστική μας φήμη. Καθώς το event βρισκόταν σε εξέλιξη, σκεφτόμουν πως εκτός από τον Ατλαντικό που τους χωρίζει, η Μύκονος και το Μαϊάμι έχουν ως προορισμοί και πολλά στοιχεία που τους ενώνουν, όπως η λατρεία της αιώνιας λιακάδας, ο κοσμοπολιτισμός, το dolce far niente, η διασκέδαση και το καλό φαγητό. Στοιχεία που δίνουν πρόσφορο έδαφος για στοχευμένες κινήσεις προβολής, όπως η συγκεκριμένη.