ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι «Μαγικές κατσαρόλες» μαγειρεύουν «Kalokeri»

Από -
Οι «Μαγικές κατσαρόλες» μαγειρεύουν «Kalokeri» - Χρυσοί Σκούφοι

Είναι ξεχωριστή περίπτωση οι «Mαγικές Κατσαρόλες». Σε ένα ήσυχο σημείο της Ζησιμοπούλου, ο Σήφης Καραδάκης και η Βάννα Βρεττού μαγειρεύουν μια σειρά από ελληνικά πιάτα που συνδυάζουν κλασικά αστικά φαγητά με διάφορες τοπικές παραδόσεις και ψαγμένα υλικά, βάζοντας και τη σύγχρονη πινελιά τους –τα «ελληνικά burgers» τους, ας πούμε, ήταν πολύ έξυπνη ιδέα. Το υποψήφιο (πέρυσι και φέτος) για Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας εστιατόριό τους στο Παλαιό Φάληρο θα ξανανοίξει από το Σεπτέμβρη, αλλά οι… κατσαρόλες τους μόνο παροπλισμένες δεν είναι. Απλά προτιμούν να σιγοβράζουν νησιώτικο σκηνικό, μια που το ίδιο (οικογενειακό) team έχει δημιουργήσει στην Αντίπαρο το δικό του «Kalokeri».

Το «Κalokeri» (στο κεντρικό σοκάκι της χώρας το οποίο οι ντόπιοι λένε «Άβενιου»), με τα καπέλα που κρέμονται από το ταβάνι, τα πολύχρωμα μαξιλαράκια του, τις όμορφες τοιχογραφίες του Γιώργου Κουβέλη στους τοίχους και τα εξωτερικά τραπέζια του μοιρασμένα σε ένα ντεκ και στο δρόμο, είναι πολύ γουστόζικο. Το ότι κρατάει το ίδιο στιλ κουζίνας, εστιάζοντας στα αιγαιοπελαγίτικα υλικά, αν ξέρεις τη γευστική φιλοσοφία του μαγαζιού το περιμένεις και σίγουρα πιάτα όπως το χταποδάκι σαβόρο πάνω σε φάβα Ηρακλειάς, οι φρέσκιες γαρίδες γιουβετσάκι με αντιπαριώτικο μιρμιτζέλι, κοντοσούβλι με σφυρίδα και μπριάμ… stir fried ή κουνέλι μαγειρεμένο στα νεραντζόφυλλα ακούγονται νοστιμότατα.

Αυτό που μου άρεσε όμως ακόμη περισσότερο στο καινούργιο τους εγχείρημα είναι ότι το ελληνικό «Kalokeri» τους ξεκινά από νωρίς, με προτάσεις πρωινού/brunch, στην κάρτα του οποίου θα συναντήσεις π.χ. ρυζόγαλο με φιστίκι Αιγίνης και ρόδι, κυκλαδίτικη μελόπιτα με ανθότυρο και μέλι, τιριτίμ Σύρου που είναι ελαφριά ομελέτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, κολοκύθι και κολοκυθανθούς, αυγά μάτια με ελληνική μαύρη τρούφα, λούτζα Μυκόνου και τυρί Σαν Μιχάλη, αλλά και ένα Croque Mr et Croque Mme Mousaka (ζυμωτό ψωμί με ψητή μελιτζάνα, κιμά και μπεσαμέλ), ή μια λαδένια… toasted. Μην μου πείτε ότι δεν θα θέλατε να βρεθούν όλα αυτά μπροστά σας στις διακοπές, κι ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να παίζει περισσότερο στα νησιά και εν γένει τους τουριστικούς προορισμούς και για τους Έλληνες και για τους ξένους επισκέπτες. Αυτονόητο…