ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Upupa Epops: Ένας τσαλαπετεινός που σκίζει στα Κάτω Πετράλωνα

Από -
Upupa Epops: Ένας τσαλαπετεινός που σκίζει στα Κάτω Πετράλωνα  - Χρυσοί Σκούφοι

Θυμάμαι πριν από ένα χρόνο περίπου την κουβέντα μας με τη Μάρφη Μπαλή, μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, για το επόμενο βήμα της, ένα δικό της bar, και τώρα κάθομαι σε μια από τις πιο μεγάλες μπάρες της πόλης, στο συναρπαστικό «Upupa Epops».

Tη Μάρφη δεν γίνεται να μην την προσέξεις· το έχει πολύ και με το στιλ και με τις τεχνικές. Είναι από τις γυναίκες που φλέρταραν με την μπάρα και κατέκτησε το bartending, βάζοντας τη δική της ροκ και εναλλακτική πινελιά – από το «42» όπου την πρωτοσυναντήσαμε και την ξεχωρίσαμε μέχρι το «Baba au rum» και τις τελευταίες χαρακτηριστικές εμφανίσεις της στο «Cinco».

Οι μείξεις της πάντα έχουν έξυπνους και πρωτότυπους συνδυασμούς… αυτές εντοπίσαμε αρκετά πιο εξελιγμένες και στο «Upupa». Το μαγαζί «φυσάει» αισθητικά και σε προσγειώνει σε μια ρετρό αυλή των Κάτω Πετραλώνων με αρκετά γουστόζικα έθνικ στοιχεία. Η πολύχρωμη αυλή αγκαλιάζεται από ένα σύμπλεγμα κτιρίων του μεσοπολέμου, τα οποία επίσης έχουν μεταμορφωθεί σε αστικά σαλόνια με ζεστά χρώματα, έργα τέχνης και πίνακες με θέμα τον τσαλαπετεινό (του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Upupa Epops). Ξεχωρίζει φυσικά η μεγάλη ξύλινη μπάρα επτά μέτρων και η βιτρίνα με τα ποτά.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η φράση που φιγουράρει στην αρχή του καταλόγου «Σήκω και παίξε/Εκείνες τις υγρές νότες που κλέβουν τις καρδιές των ανθρώπων»… Η λίστα πατάει στα ευρηματικά φρέσκα υλικά και είναι σχεδιασμένη ώστε να ικανοποιεί όλους τους ουρανίσκους, από τους αρχάριους μέχρι τους πιο εκπαιδευμένους και απαιτητικούς. Όπως μας λέει και η Μάρφη, η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στις πρώτες ύλες και στο πάντρεμά τους. Για μια ευχάριστη αρχή προτιμήστε το Liliko’l, όπου τα φρούτα του πάθους συναντάνε το κάρδαμο, το τζίντζερ, τη μαστίχα και τη σοκολάτα. Γι’ αυτούς που ψάχνουν νέες εμπειρίες, μια πολύ ερωτεύσιμη επιλογή είναι το L’amour de Barbarie, με το ρούμι να ενισχύεται από φραγκόσυκο, βασιλικό, κανέλα και δροσερό λάιμ.

Ειδική μνεία αξίζει στο The long Purple, με ένα φανταστικό σπιτικό παγωτό καϊμάκι να δένει με το βοτανικό gin και να απογειώνεται με μέλι και νερό από άνθη πορτοκαλιάς. Οι ικανότητες της Μάρφης παίρνουν άριστα στο Amnesia, ένα δικό της μείγμα ρουμιών με Falernum, λικέρ maraschino και bitters · θα ξεχάσετε οτιδήποτε άλλο έχετε δοκιμάσει ως τώρα. Για να μπείτε καλύτερα στο κλίμα του φθινοπώρου, δοκιμάστε το Bluegrass Sour, με highiligt τις σταγόνες καπνιστού bοurbοn. Για το τέλος κράτησα το Siniore Rubino, ένα εκρηκτικό cocktail για κλασικούς τύπους με Hennessy, βενεδικτίνη, βερμούτ Rubino Ambrato και έλαια πορτοκαλιού.