ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Fish Forward η πως η γαστρονομία σέβεται τις θάλασσες και τα ψάρια!

Από -
Fish Forward η πως η γαστρονομία σέβεται τις θάλασσες και τα ψάρια! - Χρυσοί Σκούφοι

Είναι σίγουρο ότι δεν το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά με την μεγάλη μας αγάπη για τα θαλασσινά και την ανεύθυνη πρακτική της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά το 31% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται ενώ την ίδια στιγμή η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία φτάνει τους 26 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ποσότητα μεγαλύτερη από το 30% των ψαρικών που αλιεύονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Κάτι πρέπει να γίνει αλλοιώς η επόμενη εννιά από μας δεν θα γνωρίσει πολλά από τα φανταστικά ψάρια που χαιρόμαστε εμείς τώρα. Αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει μόνο οι ευαισθητοποιημένοι ειδικοί, η πρεστιζάτη αλυσίδα ξενοδοχείων και γκουρμέ εστιατορίων Relais & Châteaux ηγείται με τον αντιπρόεδρό της τον 3άστερο σεφ Olivier Roellinger σε οικολογικές πρωτοβουλίες με σύνθημα «Saving The Oceans». Έτσι λοιπόν έχει μεγάλη σημασία η πανευρωπαϊκή εκστρατεία του WWF και της ΕΕ, η «Fish Forward», για την προώθηση της κατανάλωσης ψαρικών και θαλασσινών με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο στην οποία συμμετέχουν 11 χώρες και μεταξύ τους η Ελλάδα με πρεσβευτής της εκστρατείας τον Ηλία Μαμαλάκη. Το «αθηνόραμα» στηρίζει ενεργά αυτήν την καμπάνια διοργανώνοντας στις αρχές του καλοκαιριού μαζί με το WWF την εβδομάδα «Restaurant FishWeek» στην οποία συμμετείχαν 21 εστιατόρια. Σ ένα από αυτά, το «Aleria», έγινε πρόσφατα η παρουσίαση της καμπάνιας και ο Γκίκας Ξενάκης μας παρουσίασε δύο σπεσιαλιτέ με υπεύθυνα αλιευμένα ψάρια που δείχνουν τις μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, αρκεί κανείς να ευαισθητοποιηθεί και να ξεφύγει από την mainstream συμβατική λογική.

Έτσι λοιπόν δοκιμάσαμε εξαιρετικό μόλις καψαλισμένο κολιό Μυτιλήνης, μόλις καψαλισμένο στην πέτσα και την ωμή του σάρκα αρτυμένη με βινεγκρέτ δεντρολίβανου, και ταιριαστή κρέμμα μαύρου σκόρδου με βαθειά νοστιμιά, σταφύλια και μαραθόριζα, που αποδεικνύει ότι ο κολιός δεν είναι καλός μόνο τον Αύγουστο(που είναι αυγωμένος και δεν πρέπει να τον τρώμε για να μπορούμε να τον χαιρόμαστε για πάντα). Χαρήκαμε κι έναν φανταστικό μπακαλιάρο Αργολίδας, οικολογικά ψαρεμένον, με μια πλούσια βελούδινη κρέμα πατάτας και αφρό μαϊντανού. Είναι σαφές ότι η γαστρονομία του 21ου αιώνα δεν έχει το δικαίωμα να μην είναι οικολογικά ευαισθητοποιημένη. Είναι ανερχόμενη τάση που την στηρίζουν τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής. Οπότε δεν έχει νόημα να τρώμε λ.χ. τους γόνους, εμποδίζοντας τα ψάρια να ενηλικιωθούν και να αναπαραχθούν έστω και μια φορά. Πρέπει να το σκεφτούμε όλοι καλύτερα…

Περισσότερες πληροφορίες: www.fishforward.eu/el