ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «Clase Azul» είναι μια πολύ ξεχωριστή, βιολογική τεκίλα

Από -
 Η  «Clase Azul» είναι μια πολύ ξεχωριστή, βιολογική τεκίλα  - Χρυσοί Σκούφοι

Όταν η τοπ διαδικασία παραγωγής συνδυάζεται με μια κομψή παραδοσιακή στολή νοιώθεις το Μεξικό στα ωραία του.

Είναι πλέον σαφές ότι το στυλ του fine drinking επηρεάζει τα μέγιστα την ανάπτυξη των ποτών παγκοσμίως αφού κυρίως οι πωλήσεις τους αναπτύσσονται δυναμικά όταν εκτός από την βασική τους κατηγορία έχουν στην κορυφή μια premium εκδοχή τους. Το είδαμε να συμβαίνει πολύ παραστατικά στου ουίσκι το τζιν και τη βότκα, και το βλέπουμε να επιβεβαιώνεται πλέον και από την τεκίλα. Αρκεί να σας πω ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2016 η παραγωγή της στάνταρ τεκίλα έπεσε κατά 1,5% ενώ οι πιο σοφιστικέ εκδοχές της αύξησαν την παραγωγή τους κατά 39% στο ίδιο διάστημα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Tequila Regulatory Council. Ανάμεσά τους δε η ακόμη ανώτερη κατηγορία των ultra-premium αυξάνεται με ποσοστό 50% στην αγορά των πολυτελών προιόντων και σε διεθνείς προορισμούς διακοπών με την εμβέλεια του Σεν Τροπέ, της Μυκόνου και της Ίμπιζα.


Σ αυτό το γήπεδο παίζει δυνατά μια καινούργια τεκίλα που λανσαρίστηκε προσφάτως στην Ελλάδα. Η «Clase Azul» είναι ένα τοπ ποτό που παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από βιολογική αγαύη η οποία σιγοψήνεται για τρείς μέρες(αντί για 10-12 ώρες στις απλές τεκίλα) σε πέτρινους παραδοσιακούς φούρνους στην πόλη Jesus Maria( περιοχή Arandas του Jalisco). Εμφιαλώνονται σε όμορφες παραδοσιακές καράφες, τις "Talavera", που έφεραν στο Μεξικό μαζί τους οι Ισπανοί, που φτιάχνονται από πηλό μία-μία στον τροχό και κατόπιν ζωγραφίζονται στο χέρι μέσα στις δυό βδομάδες που διαρκεί η παραγωγή τους και στη συνέχεια στολίζονται με σφραγίδες και ετικέτες από πολύτιμα μέταλλα. Δοκίμασα την Extra Anejo και χάρηκα ένα πραγματικά σοφιστικέ απόσταγμα που καταφέρνει να συνδυάζει την τσαχπινιά και την φρεσκάδα της τεκίλα που εκφράζεται με αρώματα κίτρου και μια διάχυτη χαμηλόφωνη αίσθηση θαλασσινής αύρας, κι από την άλλη την ωριμότητά της παλαίωσης της σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για 3 χρόνια. Εξ ου και η μελένια μύτη, το καραμελάτο γλυκόπιοτο στόμα, που μαζί με αρώματα καπνού και μαντολάτου δημιουργούν μια πλούσια κλασάτη αίσθηση στον ουρανίσκο. Η «Clase Azul» υπάρχει ακόμη και ως Reposado, λευκή Plata σε κρυστάλλινη φιάλη, και συλλεκτική Ultra Anejo.