ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Βραδιά 24 καρατίων με βρετανικό αέρα

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2017: Βραδιά 24 καρατίων με βρετανικό αέρα   - Χρυσοί Σκούφοι

Η λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη «Μεγάλη Βρεταννία» σήμανε τη συμπλήρωση των 24 χρόνων του κορυφαίου γαστρονομικού θεσμού της Ελλάδας και συντόνισε την Αθήνα με την καυτή τάση της νέας βρετανικής κουζίνας σε μια βραδιά όπου το κέφι, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία ήταν 24 καρατίων.

Ακόμη ένα γαστρονομικό σαφάρι­ της γευσιγνωστικής ομάδας του «αθηνοράματος» ανά την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τον ωραιότερο τρόπο το βράδυ της Δευτέρας, στη λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων. Το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χώρας κι ένα από τα πιο αναμενόμενα κοσμικά events της Αθήνας έδωσε φέτος στις λαμπερές σάλες της «Μεγάλης Βρεταννίας» το 24ο ραντεβού του με το γευστικό πολιτισμό, κάνοντας πολλούς από τους εκλεκτούς καλεσμένους του να μιλούν για μια βραδιά 24 καρατίων. Αν ένα συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από το φετινό σαφάρι, είναι πως, παρά την οικονομική κρίση, το επίπεδο της γαστρονομίας στα καλά εστιατόρια διατηρείται υψηλό, ενισχυμένο από τη διαρκή άνοδο της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

  • Η απονομή στα δύο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας (16,5/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι) από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Ο Έκτορας Μποτρίνι («Εtrusco») ανάμεσα στους Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκο Ρούσσο («Funky Gourmet») μαζί με τους παρουσιαστές της βραδιάς Φώτη Σεργουλόπουλο και Δημήτρη Αντωνόπουλο.

    Η απονομή στα δύο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας (16,5/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι) από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Ο Έκτορας Μποτρίνι («Εtrusco») ανάμεσα στους Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκο Ρούσσο («Funky Gourmet») μαζί με τους παρουσιαστές της βραδιάς Φώτη Σεργουλόπουλο και Δημήτρη Αντωνόπουλο.

  • Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτριος Τρυφωνόπουλος, η Αναστασία Ιωαννίδη, η ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου, ο πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύσης Κούκης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

    Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτριος Τρυφωνόπουλος, η Αναστασία Ιωαννίδη, η ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου, ο πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύσης Κούκης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

  • Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Δήμητρα Ματσούκα σε ανεβασμένη διάθεση.

    Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Δήμητρα Ματσούκα σε ανεβασμένη διάθεση.

  • Ο Δημήτρης Μάρης, εκδότης και ιδρυτής της 24Media, με τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο (όρθιοι), τον Κωνσταντίνο Καμάρα, πρόεδρο της IAB Europe, και τον Κώστα Θεοτοκά, διευθύνοντα σύμβουλο της ATCOM.

    Ο Δημήτρης Μάρης, εκδότης και ιδρυτής της 24Media, με τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο (όρθιοι), τον Κωνσταντίνο Καμάρα, πρόεδρο της IAB Europe, και τον Κώστα Θεοτοκά, διευθύνοντα σύμβουλο της ATCOM.

  • Δύο φίνες παρουσίες της βραδιάς: η πρώην Yπουργός Tουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με την ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα.

    Δύο φίνες παρουσίες της βραδιάς: η πρώην Yπουργός Tουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με την ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα.

  • Τα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Οι Γιάννης Παρίκος (σεφ του «Varoulko Seaside»), Έκτορας Μποτρίνι («Botrini’s») και Λευτέρης Λαζάρου με την  Άννη Ηλιοπούλου, που έκανε την απονομή.

    Τα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Οι Γιάννης Παρίκος (σεφ του «Varoulko Seaside»), Έκτορας Μποτρίνι («Botrini’s») και Λευτέρης Λαζάρου με την Άννη Ηλιοπούλου, που έκανε την απονομή.

  • Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και τον ηθοποιό Τάσο Ιορδανίδη.

    Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και τον ηθοποιό Τάσο Ιορδανίδη.

  • Ο Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής με το Ποτάμι) με τον Διονύση Κούκη.

    Ο Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής με το Ποτάμι) με τον Διονύση Κούκη.

  • Tι να συζητούν ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τη γενική γραμματέα Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα λίγο προτού αρχίσει το δείπνο;

    Tι να συζητούν ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τη γενική γραμματέα Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα λίγο προτού αρχίσει το δείπνο;

  • Η απονομή στα εστιατόρια της Κρήτης που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο: ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο Jean-Charles Metayer (σεφ του «Calypso»), ο Ηλίας Κοκοτός (των Elounda Hotels and Resorts για το «Calypso»), ο Δήμος Μπαλόπουλος (σεφ του «Ocean»), o Παναγιώτης Αλμυράντης (διευθυντής του «Daios Cove Luxury Resort & Villas» – για το «Ocean»), ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η marketing director της Nespresso Business Solutions Ελένη Μιχοπούλου-Χάλαρη, που έκανε την απονομή.

    Η απονομή στα εστιατόρια της Κρήτης που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο: ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο Jean-Charles Metayer (σεφ του «Calypso»), ο Ηλίας Κοκοτός (των Elounda Hotels and Resorts για το «Calypso»), ο Δήμος Μπαλόπουλος (σεφ του «Ocean»), o Παναγιώτης Αλμυράντης (διευθυντής του «Daios Cove Luxury Resort & Villas» – για το «Ocean»), ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η marketing director της Nespresso Business Solutions Ελένη Μιχοπούλου-Χάλαρη, που έκανε την απονομή.

  • Τρία εστιατόρια της Χαλκιδικής συγκέντρωσαν φέτος βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου (ιδιοκτήτρια του «Treehouse»), ο Δημήτρης Παμπόρης (σεφ του «Treehouse»), ο Βασίλης Μουρατίδης (σεφ του «Squirrel»), η Ιουλία Ρίφενσταλ (ιδιοκτήτρια του «Squirrel»), η Γεωργία Δώδου (διευθύντρια επικοινωνίας του «Sani Resort» – για το «Water Restaurant») με τον country business manager της Nestle Waters Δημήτρη Χανιόγλου, που απένειμε τα βραβεία, και τον Φώτη Σεργουλόπουλο.

    Τρία εστιατόρια της Χαλκιδικής συγκέντρωσαν φέτος βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου (ιδιοκτήτρια του «Treehouse»), ο Δημήτρης Παμπόρης (σεφ του «Treehouse»), ο Βασίλης Μουρατίδης (σεφ του «Squirrel»), η Ιουλία Ρίφενσταλ (ιδιοκτήτρια του «Squirrel»), η Γεωργία Δώδου (διευθύντρια επικοινωνίας του «Sani Resort» – για το «Water Restaurant») με τον country business manager της Nestle Waters Δημήτρη Χανιόγλου, που απένειμε τα βραβεία, και τον Φώτη Σεργουλόπουλο.

  • Ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του.

    Ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος με τη σύζυγό του.

  • Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θοεδωρόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη.

    Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θοεδωρόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη.

  • Βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο απέσπασαν το «Matsuhisa Mykonos» και ο «Κουκούμαβλος». Ο Κωνσταντίνος Αλεξίου, area corporate director of food & beverage των Matsuhisa Restaurants, και ο σεφ-ιδιοκτήτης του «Κουκούμαβλου» Νίκος Πουλιάσης παρέλαβαν τα βραβεία από τη head of marketing της Pernod Ricard Hellas Ελευθερία Τσόχατζη.

    Βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο απέσπασαν το «Matsuhisa Mykonos» και ο «Κουκούμαβλος». Ο Κωνσταντίνος Αλεξίου, area corporate director of food & beverage των Matsuhisa Restaurants, και ο σεφ-ιδιοκτήτης του «Κουκούμαβλου» Νίκος Πουλιάσης παρέλαβαν τα βραβεία από τη head of marketing της Pernod Ricard Hellas Ελευθερία Τσόχατζη.

  • Η πρώην και η νυν υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κι Έλενα Κουντουρά με την Άννη Ηλιοπούλου.

    Η πρώην και η νυν υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κι Έλενα Κουντουρά με την Άννη Ηλιοπούλου.

  • Ο Δημήτρης Χανιόγλου, country business manager της Nestle Waters, με τον Στέλιο Μάινα, τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Domotel Hotels & Resorts, τη marketing director της Nespresso Business Solutions Ελένη Μιχοπούλου-Χάλαρη, τον Θεοδόση Κακούτη, ιδιοκτήτη του «Bill & Coo», και τον Άκη Σακελλαρίου.

    Ο Δημήτρης Χανιόγλου, country business manager της Nestle Waters, με τον Στέλιο Μάινα, τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Domotel Hotels & Resorts, τη marketing director της Nespresso Business Solutions Ελένη Μιχοπούλου-Χάλαρη, τον Θεοδόση Κακούτη, ιδιοκτήτη του «Bill & Coo», και τον Άκη Σακελλαρίου.

  • Ο Νίκος Καλογιάννης, ιδρυτής της εταιρείας Ούζο Πλωμαρίου, με τη σύζυγό του.

    Ο Νίκος Καλογιάννης, ιδρυτής της εταιρείας Ούζο Πλωμαρίου, με τη σύζυγό του.

  • Ταξιδιωτικο-πολιτιστικό πηγαδάκι: η διευθύντρια του «α» Έλλη Μπουμπουρή με την Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τη Freddie Stier, commercial manager της British Airways, και τον Νίκο Θεοχαράκη, πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής.

    Ταξιδιωτικο-πολιτιστικό πηγαδάκι: η διευθύντρια του «α» Έλλη Μπουμπουρή με την Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τη Freddie Stier, commercial manager της British Airways, και τον Νίκο Θεοχαράκη, πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής.

  • Σαντορίνη-Χαλκιδική… ένας Σκούφος δρόμος: Νίκος Πουλιάσης («Κουκούμβαλος») και Ιουλία Ρίφενσταλ («Squirrel»).

    Σαντορίνη-Χαλκιδική… ένας Σκούφος δρόμος: Νίκος Πουλιάσης («Κουκούμβαλος») και Ιουλία Ρίφενσταλ («Squirrel»).

  • Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Σαντορίνης που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά ο Φώτης Σεργουλόπουλος, παρουσιαστής της βραδιάς, ο Θοδωρής Παπανικολάου (σεφ της «Σελήνης»), ο Σπύρος Αγιούς (σεφ του «Santoro»), η Ηρώ Όρρη (εμπορική διευθύντρια των Grace Hotels για το «Santoro»), ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης της «Σελήνης»), ο Παύλος Κυριάκης (σεφ του «Lycabettus Restaurant») και o Γιώργος Φιλιππίδης (γενικός διευθυντής της Andronis Exclusive για το «Andronis»), με την Ελευθερία Τσόχατζη head of marketing της Pernod Ricard Hellas που έκανε την απονομή και τον Δημήτρη Αντωνόπουλο.

    Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Σαντορίνης που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Από αριστερά ο Φώτης Σεργουλόπουλος, παρουσιαστής της βραδιάς, ο Θοδωρής Παπανικολάου (σεφ της «Σελήνης»), ο Σπύρος Αγιούς (σεφ του «Santoro»), η Ηρώ Όρρη (εμπορική διευθύντρια των Grace Hotels για το «Santoro»), ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης της «Σελήνης»), ο Παύλος Κυριάκης (σεφ του «Lycabettus Restaurant») και o Γιώργος Φιλιππίδης (γενικός διευθυντής της Andronis Exclusive για το «Andronis»), με την Ελευθερία Τσόχατζη head of marketing της Pernod Ricard Hellas που έκανε την απονομή και τον Δημήτρη Αντωνόπουλο.

  • Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Ο Αστέριος Κωστούδης, σεφ του «GB Roof Garden», ο Παναγιώτης Κρεμμύδας, συνιδιοκτήτης του «CTC», ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, συνιδιοκτήτης-σεφ του «CTC», ο Θοδωρής Αγιοστρατίτης και ο Παναγιώτης Γιακαλής, συνιδιοκτήτης και σεφ του «Patio» αντίστοιχα με την commercial manager της British Airways σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία Freddie Stier, που έκανε την απονομή, και τους παρουσιαστές της βραδιάς.

    Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Ο Αστέριος Κωστούδης, σεφ του «GB Roof Garden», ο Παναγιώτης Κρεμμύδας, συνιδιοκτήτης του «CTC», ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, συνιδιοκτήτης-σεφ του «CTC», ο Θοδωρής Αγιοστρατίτης και ο Παναγιώτης Γιακαλής, συνιδιοκτήτης και σεφ του «Patio» αντίστοιχα με την commercial manager της British Airways σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία Freddie Stier, που έκανε την απονομή, και τους παρουσιαστές της βραδιάς.

  • Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος με τη διευθύντρια του «α» Έλλη Μπουμπουρή, τον Δημήτρη Πιατά, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

    Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος με τη διευθύντρια του «α» Έλλη Μπουμπουρή, τον Δημήτρη Πιατά, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

  • Ο Φώτης Σεργουλόπουλος με τη marketing manager της Jaguar - Land Rover Σοφία Μητράκη, τον managing director της Jaguar - Land Rover Νίκο Μπέλλο, τον Ηλία Κοκοτό των Elounda Hotels and Resorts και τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά.

    Ο Φώτης Σεργουλόπουλος με τη marketing manager της Jaguar - Land Rover Σοφία Μητράκη, τον managing director της Jaguar - Land Rover Νίκο Μπέλλο, τον Ηλία Κοκοτό των Elounda Hotels and Resorts και τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά.

  • Θεατρικό τραπέζι με τις Στεφανία Γουλιώτη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Ασπασία Παπαϊωσήφ.

    Θεατρικό τραπέζι με τις Στεφανία Γουλιώτη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Ασπασία Παπαϊωσήφ.

  • Η απονομή στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο: ο Παναγιώτης Χριστοφόρου και ο σεφ Απόστολος Αλτάνης για το «Alfredo’s Grand Dining», η Γεωργία Παπαϊωάννου για την «Ντομάτα» και η marketing manager της Jaguar - Land Rover Σοφία Μητράκη, που έκανε την απονομή με τους παρουσιαστές της βραδιάς.

    Η απονομή στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο: ο Παναγιώτης Χριστοφόρου και ο σεφ Απόστολος Αλτάνης για το «Alfredo’s Grand Dining», η Γεωργία Παπαϊωάννου για την «Ντομάτα» και η marketing manager της Jaguar - Land Rover Σοφία Μητράκη, που έκανε την απονομή με τους παρουσιαστές της βραδιάς.

  • Οι μεγάλες κυρίες των δημοσίων σχέσεων Λόλα Νταϊφά (Star Channel) και Χριστίνα Παπαθανασίου («Μεγάλη Βρεταννία»).

    Οι μεγάλες κυρίες των δημοσίων σχέσεων Λόλα Νταϊφά (Star Channel) και Χριστίνα Παπαθανασίου («Μεγάλη Βρεταννία»).

  •  Η απονομή στα εστιατόρια της Αθήνας και της Μυκόνου που συγκέντρωσαν φέτος βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Αλέξανδρος Κοσκινάς (σεφ του «Tudor Hall»), Θεοδόσης Κακούτης (ιδιοκτήτης του «Bill & Coo»), Κωνσταντίνος Αλεξίου (area corporate director of food & beverage των Matsuhisa Restaurants – για το «Matsuhisa Athens»), Τόνυ Βρατσάνος (head sushi chef του «Matsuhisa Athens»). Την απονομή έκανε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

    Η απονομή στα εστιατόρια της Αθήνας και της Μυκόνου που συγκέντρωσαν φέτος βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο. Αλέξανδρος Κοσκινάς (σεφ του «Tudor Hall»), Θεοδόσης Κακούτης (ιδιοκτήτης του «Bill & Coo»), Κωνσταντίνος Αλεξίου (area corporate director of food & beverage των Matsuhisa Restaurants – για το «Matsuhisa Athens»), Τόνυ Βρατσάνος (head sushi chef του «Matsuhisa Athens»). Την απονομή έκανε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

  • Ο Κρατερός Κατσούλης, η Ελευθερία Τσόχατζη (head of marketing της Pernod Ricard Hellas), η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος («Funky Gourmet») και ο Αντώνης Λουδάρος.

    Ο Κρατερός Κατσούλης, η Ελευθερία Τσόχατζη (head of marketing της Pernod Ricard Hellas), η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος («Funky Gourmet») και ο Αντώνης Λουδάρος.

  • Ο ιδιοκτήτης του «Pelagos Seaside Restaurant» της Ιεράπετρας Αλέξης Τζωρτζάκης και η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου με το Βραβείο Κοινού ανά χείρας.

    Ο ιδιοκτήτης του «Pelagos Seaside Restaurant» της Ιεράπετρας Αλέξης Τζωρτζάκης και η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου με το Βραβείο Κοινού ανά χείρας.

  • Ο Αντώνης Λουδάρος με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη, την Άννη Ηλιοπούλου και την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

    Ο Αντώνης Λουδάρος με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη, την Άννη Ηλιοπούλου και την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

  • Ο Δημήτρης Πιατάς με τον Ανδρέα Ροδίτη.

    Ο Δημήτρης Πιατάς με τον Ανδρέα Ροδίτη.

  • Η Νικόλ Αλεξανδροπούλου με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο και τη Δήμητρα Ματσούκα.

    Η Νικόλ Αλεξανδροπούλου με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο και τη Δήμητρα Ματσούκα.

  • Ο Κρατερός Κατσούλης και η Κατερίνα Καραβάτου με την Μαρία Μπακοδήμου.

    Ο Κρατερός Κατσούλης και η Κατερίνα Καραβάτου με την Μαρία Μπακοδήμου.

  • Ο καλλιτεχνικός δ/ντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με τον Στέλιο Μάινα και τον Κων/νο Μαρκουλάκη.

    Ο καλλιτεχνικός δ/ντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με τον Στέλιο Μάινα και τον Κων/νο Μαρκουλάκη.

  • Ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, Γ.Γ. του ΕΟΤ, η Αναστασία Ιωαννίδη με τον σύζυγό της Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ο Διονύσης Κούκης, η Νάγια Μελισσινού, ο Γιώργος Κατσουράνης της Τράπεζας Πειραιώς με τη σύζυγό του και η Βίκυ Νικολοπούλου της Τράπεζα Πειραιώς με τον σύζυγό της.

    Ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, Γ.Γ. του ΕΟΤ, η Αναστασία Ιωαννίδη με τον σύζυγό της Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ο Διονύσης Κούκης, η Νάγια Μελισσινού, ο Γιώργος Κατσουράνης της Τράπεζας Πειραιώς με τη σύζυγό του και η Βίκυ Νικολοπούλου της Τράπεζα Πειραιώς με τον σύζυγό της.

  • Η Άννη Ηλιοπούλου ανάμεσα στον  Φώτη Σεργουλόπουλο και τον Κρατερό Κατσούλη.

    Η Άννη Ηλιοπούλου ανάμεσα στον Φώτη Σεργουλόπουλο και τον Κρατερό Κατσούλη.

  • Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, τον Δημήτρη Πιατά και την σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, τον Δημήτρη Πιατά και την σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου.

  • Αστέριος Κουστούδης και Isaac McHale με τον Γρηγόρη Λιασίδη Complex Hotel Manager της 'Μεγάλης Βρεταννίας

    Αστέριος Κουστούδης και Isaac McHale με τον Γρηγόρη Λιασίδη Complex Hotel Manager της 'Μεγάλης Βρεταννίας".

  • O Issac McHale επι το έργον.

    O Issac McHale επι το έργον.

  • Το πολύ βρετανικό επίκεντρο του τραπεζιού, έμπνευση του σκηνογράφου των Χρυσών Σκούφων Δημήτρη Μπραζά, δημιούργησε ατμόσφαιρα.

    Το πολύ βρετανικό επίκεντρο του τραπεζιού, έμπνευση του σκηνογράφου των Χρυσών Σκούφων Δημήτρη Μπραζά, δημιούργησε ατμόσφαιρα.

  • H κουζίνα σε δημιουργικό αναβρασμό.

    H κουζίνα σε δημιουργικό αναβρασμό.

  • Τα κοκτειλ

    Τα κοκτειλ "χορεύουν"...

  • Οι αλχημιστές των ποτών.

    Οι αλχημιστές των ποτών.

  • Ο εμπορικός διευθυντής του

    Ο εμπορικός διευθυντής του "α" Μάριος Δαφνομήλης με τον σεφ του CTC Αλέξανδρο Τσιοτίνη, την Ελευθερία Τσόχατζη head of marketing της Pernod Ricard Hellas και τον Νίκο Τσονιώτη Senior brand manager της Pernod Ricard.

  • H Ελένη Μιχοπούλου-Χάλαρη (Marketing Director της Nespresso Business Solution) με την Δήμητρα Δασκαλάκη (Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου Metro).

    H Ελένη Μιχοπούλου-Χάλαρη (Marketing Director της Nespresso Business Solution) με την Δήμητρα Δασκαλάκη (Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου Metro).

Αποτυπώνοντας σε αριθμούς το οδοιπορικό του 2016, ο κριτικός γεύσης του «αθηνοράματος» και βετεράνος των Χρυσών Σκούφων Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο οποίος συμπαρουσίασε τη βραδιά με τον Φώτη Σεργουλόπουλο, έδωσε μια σειρά εντυπωσιακών στοιχείων. Για πάνω από 300 ημέρες 15.000 χιλιόμετρα και 3.000 ναυτικά μίλια διανύθηκαν και περίπου 6.000 πιάτα δοκιμάστηκαν σε αρκετές εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες από το βορειότερο άκρο της Μακεδονίας μέχρι τη νοτιότερη ακτή της Κρήτης και από τις παραλίες του Ιονίου μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο κατάμεστο Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» η τελετή των 24ων Χρυσών Σκούφων έχει μόλις ξεκινήσει
Στο κατάμεστο Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» η τελετή των 24ων Χρυσών Σκούφων έχει μόλις ξεκινήσει

Το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη μοιράστηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας. Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν σε συνολικά είκοσι τέσσερα εστιατόρια, με πέντε από αυτά να αποτελούν νέες εισόδους. Τρία από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν τους Χρυσούς Σκούφους τους. Δέκα από τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα, δεκατέσσερα από αυτά βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας απέσπασαν συνολικά τριάντα τέσσερα εστιατόρια, ενώ φετινή καινοτομία του θεσμού ήταν το Βραβείο Κοινού, το οποίο δόθηκε στο «Pelagos Seaside Restaurant» της Ιεράπετρας.

Δείτε όλα τα εστιατόρια που βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο για το 2017 εδώ »
Δείτε όλα τα εστιατόρια που παίρνουν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2017 εδώ »

Η χημεία των παρουσιαστών της βραδιάς Φώτη Σεργουλόπουλου και Δημήτρη Αντωνόπουλου είναι ολοφάνερη
Η χημεία των παρουσιαστών της βραδιάς Φώτη Σεργουλόπουλου και Δημήτρη Αντωνόπουλου είναι ολοφάνερη

Πέρα από τη «γαλανόλευκη» ­πρωτοκαθεδρία, η βραδιά είχε­ έντονη βρετανική αύρα, αφού guest chef ήταν ο Isaac McHale (το εστιατόριό του «The Clove Club» στο Λονδίνο σκαρφάλωσε σε χρόνο dt στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο), ο οποίος μαγείρεψε εξαίσια στο diner de gala της τελετής, συνδέοντας –όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε στις απονομές των Χρυσών Σκούφων– την Αθήνα με τις πλέον πρωτοποριακές γαστρονομικές διεθνείς τάσεις.
Το στίγμα της βρετανικής αύρας έδιναν ήδη από την είσοδο της «Μεγάλης Βρεταννίας» τα καινούργια και άκρως εντυπωσιακά μοντέλα της Jaguar - Land Rover, της μεγαλύτερης βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κι εκ των χορηγών των Χρυσών Σκούφων.

Τα πρώτα πηγαδάκια της βραδιάς στήθηκαν από νωρίς
Τα πρώτα πηγαδάκια της βραδιάς στήθηκαν από νωρίς

Στα ενδότερα του ξενοδοχείου λαμπεροί καλεσμένοι από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων, της πολιτικής και των επιχειρήσεων, γνωστοί δημοσιογράφοι, κάμερες, μικρόφωνα, ωραία ντυσίματα, χαμόγελα και πηγαδάκια πλημμύρισαν το Royal Room, όπου οι ιδιοκτήτες του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και Διονύσης Κούκης και ο εκδότης Δημήτρης Ηλιόπουλος υποδέχονταν τους προσκεκλημένους. Πολλοί από αυτούς, όπως ο Ηλίας Κοκοτός του ξενοδοχειακού ομίλου Ελούντα Α.Ε., είχαν να πουν ενδιαφέροντα πράγματα για τη βραδιά: «Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, το “αθηνόραμα” δεν έχει κάνει εκπτώσεις και αυτό δείχνει το κύρος των Χρυσών Σκούφων». Καταξιωμένοι σεφ και νεο-εισερχόμενοι στο θαυμαστό χώρο της υψηλής γαστρονομίας έβρισκαν κώδικες επικοινωνίας την ώρα που απολάμβαναν τα welcome drinks με τη σφραγίδα των χορηγών: το διάσημο εγγλέ­ζικο τζιν Beefeater 24 και τα τέλεια mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) με καφέ της Nespresso. Στο μπαρ της Pellegrino, του πιο διαχρονικού χορηγού του θεσμού, η ιταλική φινέτσα ακτινοβολούσε με το βελούδινο φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna και το ελαφρώς ανθρακούχο νερό S.Pellegrino.

Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά με τον Δημήτρη Αντωνόπουλο να καλεί στη σκηνή τον guest chef Isaac McHale και την ομάδα του αλλά και την πολυπληθή μπριγάδα του Σωτήρη Ευαγγέλου στη «Μεγάλη Βρεταννία», με επικεφαλής τους σεφ Αστέριο Κουστούδη και Αλέξανδρο Κοσκινά
Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά με τον Δημήτρη Αντωνόπουλο να καλεί στη σκηνή τον guest chef Isaac McHale και την ομάδα του αλλά και την πολυπληθή μπριγάδα του Σωτήρη Ευαγγέλου στη «Μεγάλη Βρεταννία», με επικεφαλής τους σεφ Αστέριο Κουστούδη και Αλέξανδρο Κοσκινά

Το άνοιγμα του Grand Ballroom σήμανε μια σχεδόν μαγική μετάβαση σε ένα ρομαντικό εγγλέζικο σπίτι χάρη στην έμπνευση του σκηνογράφου των Χρυσών­ Σκούφων Δημήτρη Μπραζά: όμορφα κουτιά τσαγιού-αντίκες­, ένα φαναράκι ντυμένο με τοπία της αγγλικής εξοχής του Βρετανού ρομαντικού ζωγράφου William Turner στο κέντρο του τραπεζιού πάνω σε στοίβες βιβλίων Άγγλων κλασικών συγγρα­φέων, ζουμπούλια φυτεμένα σε αντίκ συρταράκια και σε vintage τσίγκινα pots... Διά­φανα πορσελάνινα σερβίτσια του οίκου Wedgwood, συνώνυμου του βρετανικού στιλ, επάργυρα μαχαιροπίρουνα και σκεύη, κρυστάλλινα ποτήρια –όλα από τη συλλογή του ξενοδοχείου– συμπλήρωναν τη βρετανική art de la table.

Πυρετός προετοιμασίας ενόψει του diner de gala των Χρυσών Σκούφων
Πυρετός προετοιμασίας ενόψει του diner de gala των Χρυσών Σκούφων

Καθώς τα τραπέζια γέμιζαν ταχέως κεφάτους συνδαιτυμόνες και οι κουζίνες έπαιρναν φωτιά, Σεργουλόπουλος και Αντωνόπουλος κήρυξαν την έναρξη της τελετής, η οποία κύλησε γοργά, με χιούμορ και κοφτερές ατάκες (διά χειρός Θύμιου Νικολόπουλου), όπως «Δεν τα έμαθες τα νέα; Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την προσάρτηση της Μυκόνου στην Ιαπωνία. Δεν είναι αστείο. Η Μύκονος έχει πιο πολλά σουσάδικα και από ταβέρνες. Συν ότι και στις ταβέρνες υπάρχει σούσι στο μενού»! Ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, ο ιδιοκτήτης του «α» Διονύσης Κούκης είπε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι διότι για 24η χρονιά ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων αποδεικνύει ότι ακόμη και σε δύσκολους καιρούς η ποιοτική γεύση όχι μόνο δεν υποστέλλει τη σημαία, αλλά ανεβαίνει επίπεδο».

Το signature service της «Μεγάλης Βρεταννίας» ήταν για άλλη μία χρονιά υψηλού επιπέδου
Το signature service της «Μεγάλης Βρεταννίας» ήταν για άλλη μία χρονιά υψηλού επιπέδου

Η απονομή των Χρυσών Σκούφων ξεκίνησε από τα εστιατόρια με βαθμό 15/20. Στο πόντιουμ ανέβηκαν, κατά σειρά για να παραδώσουν τα βραβεία, η Σοφία Μητράκη, marketing manager της Jaguar - Land Rover, η Ελευθερία Τσόχατζη, head of marketing της Pernod Ricard Hellas, η Ελένη Μιχοπούλου-Χάλαρη, market director της Nespresso Βusiness Solutions, η Freddie Stier, commercial manager της British Airways σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, ο Δημήτρης Χανιόγλου, country business manager Nestle Waters και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώρ­γος Χατζημάρκος. Ο τελευταίος δήλωσε: «Οι Χρυσοί Σκούφοι είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα για το οποίο έχετε το σεβασμό μας. Η γαστρονομία είναι σημαντικό όπλο, το οποίο αξιοποιούμε κι εμείς ως European Region of Gastronomy για το 2019 με έναν και μόνο στόχο: να σπάσουμε το σερί των χαμένων ευκαιριών ως προς τη σύνδεση του ελληνικού τουρισμού με τη γαστρονομία».

Το βραβείο στα τρία εστιατόρια­ με βαθμό 16/20 –«Varoulko Seaside», «Botrini’s» και «Σπονδή»– απένειμε η ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου, η οποία είπε ανεβαίνοντας στο πόντιουμ: «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι καταγράφουμε από χρόνο σε χρόνο την άνθηση της ελληνικής κουζίνας, που ακολουθεί σταθερά ποιοτικούς και δημιουργικούς δρόμους, ιδιαίτερα στους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η ύπαρξη μιας εθνικής κουζίνας επιπέδου αποτελεί βασικό παράγοντα για τη συνολικότερη ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας».

Τέλος, το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου απένειμε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στα εστιατόρια «Etrusco» στην Κέρκυρα και «Funky Gourmet» στην Αθήνα με βαθμό 16,5/20 και 2 Χρυσούς Σκούφους. Η υπουργός, προλογίζοντας την απονομή στους πρώτους των πρώτων, δήλωσε: «Εύχομαι στο “αθηνόραμα” τα καλύτερα. Οι Χρυσοί Σκούφοι είναι ένας θεσμός της ελληνικής γαστρονομίας, όπου παντρεύονται όλες οι αισθήσεις, τα αρώματα, οι γεύσεις και οι αναμνήσεις».

Το δείπνο που ακολούθησε ήταν μια πραγματική πανδαισία υφών και γεύσεων με υψηλότατη τεχνική και άψογο pairing με κοκτέιλ Beefeater και κρασιά του Κτήματος Θεόπετρα. Ανάμεσα στα εξαιρετικά χτένια ταρτάρ που έκαναν την ιδανικότερη αρχή και την πλούσια σούπα από στρείδια και κάστανα που ακολούθησε βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους καλεσμένους στο diner de gala όπως ο δημοφιλής ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος δηλώνει ερασιτέχνης λάτρης της γαστρονομίας: «Η κουζίνα είναι πολιτισμός και μάλιστα σε μια κλίμακα από το Α έως το Ω είναι το Α της πολιτισμικής μας ταυτότητας, από την απλή καθημερινότητα μέχρι την υψηλή γαστρονομία, την οποία καταγράφουν και αναδεικνύουν οι Χρυσοί Σκούφοι εδώ και 24 χρόνια».

Ο Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μας είπε: «Χαίρομαι που βλέπω να βραβεύονται τόσοι νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι. Είναι μια πολύ πολύ ωραία βραδιά και ευχαριστώ το “αθηνόραμα” που μας ταξιδεύει στις εξαιρετικές γεύσεις της υψηλής βρετανικής γαστρονομίας». Στο ίδιο μήκος κύματος, η ταλαντούχα ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα ευχαρίστησε το «α» για την υπέροχη βραδιά κι εκτίμησε πως «η γαστρονομία είναι μια μορφή τέχνης όπου ο καλλιτέχνης δημιουργεί με τις μαρμίτες και τη φωτιά και ο καλοφαγάς αναγνωρίζει το έργο του». Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς χαρακτήρισε πρωτοπόρο το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, που εδώ και 24 χρόνια γράφει πλούσια ιστορία στην ελληνική γαστρονομία: «Ο δρόμος σίγουρα δεν ήταν εύκολος, διότι αρχικά η κριτική εκλαμβάνεται ως ενοχλητική, όλοι πια συμφωνούμε όμως πως η κριτική είναι η άλλη όψη της επιβράβευσης».

Η Jaguar - Land Rover φρόντισε για τις ασφαλείς και με απαράμιλλο βρετανικό στιλ μετακινήσεις του guest chef της φετινής απονομής Isaac McHale
Η Jaguar - Land Rover φρόντισε για τις ασφαλείς και με απαράμιλλο βρετανικό στιλ μετακινήσεις του guest chef της φετινής απονομής Isaac McHale

Από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, τους βραβευμένους σεφ, ο Έκτορας Μποτρίνι τόνισε: «Είναι μια βραδιά που όλοι οι σεφ περιμένουν, καθώς επιβραβεύονται οι κόποι μιας σεζόν. Μέσα από αυτόν το θεσμό καλυτερεύει η ελληνική γαστρονομία». Ο Νίκος Ρούσσος ευχαρίστησε το «α» για την αναγνώριση, που πηγαίνει σε ολόκληρη την ομάδα του «Funky Gourmet», και υπέβαλε μια παράκληση προς την πολιτεία και όσους την υπηρετούν: «Να πάψουν για λίγο να βάζουν τρικλοποδιές». Τέλος­, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος βραβεύεται από την πρώτη χρονιά των Χρυσών Σκούφων, δήλωσε: «Ο θεσμός αυτός είναι πολιτισμός. Έπειτα από 24 χρόνια Χρυσούς Σκούφους, το “αθηνόραμα” δικαιώνεται για άλλη μία χρονιά».

Διαβάστε επίσης: Το συναρπαστικό μενού της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2017 πιάτο πιάτο