ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παπανικολάου, Μουρατίδης και Κωστάκος στο «Artisanal»

Από -
Από αριστερά προς τα δεξιά: Θοδωρής Παπανικολάου, Αθηναγόρας Κωστάκος και Βασίλης Μουρατίδης - Χρυσοί Σκούφοι
Από αριστερά προς τα δεξιά: Θοδωρής Παπανικολάου, Αθηναγόρας Κωστάκος και Βασίλης Μουρατίδης

Τρεις χρυσοσκουφάτοι σεφ που δεν βλέπουμε συχνά στην Αθήνα έρχονται από την Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Χαλκιδική για μια guest εμφάνιση στο πανέμορφο εστιατόριο της Κηφισιάς.

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική γαστρονομία ανεβάζει τις επιδόσεις της, στήνοντας δημιουργικούς πυρήνες σε διάφορους τόπους, είναι προφανώς σημαντικό και για την ίδια την εγχώρια σκηνή και για το τουριστικό προϊόν. Δεν είναι όμως εύκολο στην πράξη μέσα σε μια καλοκαιρινή σεζόν να ταξιδέψει κανείς παντού και να παρακολουθήσει τη δουλειά όλων αυτών των αξιόλογων σεφ στο φυσικό τους μαγειρικό περιβάλλον. Ευτυχώς, κατά το «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό…» με το κατάλληλο έναυσμα ταξιδεύουν και οι σεφ. Χάρις στο μικρό γαστρονομικό φεστιβάλ του «Artisanal», που θα τρέξει αυτό τον Μάρτιο στην Κηφισιά, οι Αθηναίοι που αγαπούν τη γαστρονομία θα έχουν την ευκαιρία για ένα τετ α τετ με τρεις από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους αυτής της δημιουργικής δυναμικής, όλους βραβευμένους με Χρυσό Σκούφο για το 2017.

Ο πρώτος καλεσμένος του σεφ του «Artisanal» Δημήτρη Δημητριάδη είναι ο Θοδωρής Παπανικολάου, που κέρδισε τις εντυπώσεις τα τελευταία χρόνια στη «Σελήνη» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στον Πύργο της Σαντορίνης. Την 1η Μαρτίου θα ανοίξει την αυλαία των γαστρονομικών βραδιών του εστιατορίου στρώνοντας στο πιάτο τον περίφημο λαχανόκηπό του και συνεχίζοντας με πιάτα εξελιγμένης ελληνικότητας και φινέτσας, όπως τα χτένια με αβγοτάραχο, βούτυρο ελληνικού καφέ και υφές σελινόριζας, ή το λαβράκι σε κρούστα ψωμιού με κρέμα φασολάδας και ταραμά. Ο Βασίλης Μουρατίδης, σεφ του «Squirrel» του «Danai Beach Resort» στη Νικήτη Χαλκιδικής, θα έρθει με τη σειρά του στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου να στήσει τα χαρακτηριστικά του, πολύ γοητευτικά και άρτια τεχνικά γευστικά τοπία, ισορροπώντας λεπτότητα κ εντάσεις – το απίθανο λαβράκι του, με κρούστα dukkah, άγρια μανιτάρια, κρέμα μπανάνας και αρωματικό ζωμό πατάτας μου έχει πραγματικά εντυπωθεί στο μυαλό κι ελπίζω να το φέρει μαζί του. Το τρίπτυχο κλείνει στις 15 Μαρτίου μια ακόμη ιδιαίτερη μαγειρική προσωπικότητα, ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ο οποίος εξελίσσει χρόνο με το χρόνο τη μαγειρική του στο «Bill & Coo» του ομώνυμου ξενοδοχείου στη Χώρα της Μυκόνου, δένοντας αρμονικά τις μνήμες της παράδοση και την καινοτομία σε μια μοντέρνα, εξαιρετικά καλοδουλεμένη προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας. Το κάθε menu degustation κοστίζει € 50 το άτομο – διαλέξτε σεφ και προορισμό. Κρατήσεις στο 2108086111.