ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το «Enigma» είναι το «El Bulli» του 2017

Από -
Το «Enigma» είναι το  «El Bulli» του 2017 - Χρυσοί Σκούφοι

Το νέο εστιατόριο Albert και του Ferran Adria έχει ένα μυστηριώδες concept που βάζει νέα δεδομένα στην παγκόσμια γαστρονομία. Ακόμη δεν άνοιξε και η λίστα αναμονής μεγαλώνει ταχύτατα.

Την τελευταία φορά που τον συνάντησα στην Ίμπιζα το περασμένο καλοκαίρι και τον ρώτησα για το «Enigma», μου είπε ότι ούτε και ο ίδιος δεν ήξερε καλά – καλά ποια θα είναι η τελική μορφή αυτού του πολύ conceptual εστιατορίου, καθώς θα προορίζεται για πολύ λίγους συνδαιτυμόνες και θα πρέπει φυσικά όχι μόνο να βγάζει τα έξοδά του αλλά και κέρδος. Το «Enigma» άνοιξε τελικά τον Ιανουάριο του 2017 και ήδη μέχρι το τέλος Απριλίου είναι γεμάτο έχοντας ταυτοχρόνως μια τεράστια λίστα αναμονής. Τι είναι όμως ακριβώς και ποια είναι η ομοιότητά του με το «El Bulli» που έκλεισε πάνω στην ακμή του το 2011; Ο ίδιος ο Albert Adria που το έχει πάρει στην πλάτη του με τη βοήθεια του αδελφού του δηλώνει ότι το «Enigma» είναι ο πνευματικός διάδοχος του «El Bulli», όχι σαν αντίγραφό του αλλά σαν να το ξαναφαντάζεται κανείς ανανεωμένο στο 2017. Δεν θα επικεντρώνεται στις εντυπωσιακές τεχνικές όπως έκανε το «El Bulli», αλλά σε συναρπαστικούς συνδυασμούς γεύσεων από εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Προς το παρόν μπορεί να σερβίρει μόλις 24 άτομα τη φορά που έχουν στη διάθεση τους 700 τετραγωνικά μέτρα, διακοσμημένα ονειρικά και φουτουριστικά, μοιρασμένα σ έναν λαβύρινθο έξι διαφορετικών χώρων που μοιάζει σαν εφαρμοσμένη επιστημονική φαντασία, που τα χρώματά τους μπορούν ν αλλάζουν πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική εμπειρία που έχει κανείς θα είναι ίσως πολύ διαφορετική ανάλογα με την περίοδο που το επισκέπτεται. Περισσότερο θα μοιάζει με μια γαστρονομική χορογραφία από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Το μενού που περιλαμβάνει πάνω από 40 μικρά πιάτα κοστίζει 220€/ατ. χωρίς τα ποτά. Στο πρώτο δωμάτιο τα τραπέζια είναι ψηλά, και σου προσφέρουν ζεστή πετσέτα για τα χέρια , αφέψημα ιβίσκου και μπουκιές που μπορεί να είναι αποξηραμένες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία φράουλες με φρέσκο ουασάμπι και ξύδι ροδιού, και παγωμένους κρυστάλλους yuzu με ουασάμπι και φλούδες yuzu.

Τα πιάτα προσφέρονται χωρίς καμία επεξήγηση, εκτός και ρωτήσεις τους σερβιτόρους. Οι πιο πολλοί πάντως προσπαθούν να μαντέψουν τη σύνθεση μόνοι τους πριν ρωτήσουν, απ ότι λέει ο Albert Adria. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ συμπεριλαμβάνονται ένα αφαιρετικό σούσι με χαβιάρι πάνω σ ένα άδειο παραλληλόγραμμο από φύκια nori ˙ ταρτάρ καλαμαριού αλειμμένο με λάδι καρύδας και ελαφρά πικάντικο μελάνι που λέγεται ότι είναι συγκλονιστικό ˙ αλλά πράγματα εξαιρετικά και απλά σα την φανταστική ολόγλυκεια ντομάτα ποικιλίας Raf(σκουροπράσινη φλούδα, ροζωπή σάρκα) που την σερβίρουν κομμένη στη μέση με δυό κρέμες, την μία από το κόκκινο εσωτερικό και την άλλη από το ην πράσινη φλούδα.