ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία

Από -
Δείτε τα 31 εστιατόρια που συμμετέχουν στη Restaurant Fishweek 2017 και απολαύστε υπεύθυνη ψαροφαγία  - Χρυσοί Σκούφοι

Το «αθηνόραμα» και το WWF Ελλάς συνδιοργανώνουν από τις 3 μέχρι τις 15/4 το 2ο happening υπεύθυνης και βιώσιμης ψαροφαγίας σε 32 εστιατόρια της Αθήνας, με σπέσιαλ μενού αλλά κι ένα διαγωνισμό για 8 δωρεάν γεύματα.

Πέρυσι τον Ιούνιο διοργανώσαμε μαζί­ με το WWF Ελλάς την 1η Restaurant Fishweek και η εκδήλωση αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό όσο και από συνειδητοποιημένους σεφ κι εστιάτορες. Μετά­ την επιτυχία της, «αθηνόραμα» και WWF επανέρχονται με τη 2η Restaurant Fishweek, θέλοντας να επαναφέρουν δυναμικά το μήνυμα της υπεύθυνης προμήθειας και κατανάλωσης ψαρικών στην πρωτεύουσα από τις 3 μέχρι τις 15/4. Ο λόγος; Τα καλούδια της θάλασσας μας αρέσουν πολύ. μέσα σε 50 χρόνια φτάσαμε να τρώμε περίπου 20 κιλά ψαρικών ετησίως, σχεδόν διπλασιάζοντας έτσι την κατά κεφαλήν... ψαροφαγία. Την ίδια στιγμή όμως το 93% των αξιολογημένων ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται με υπεραλίευση, ενώ το 31% των παγκόσμιων αποθεμάτων υπεραλιεύεται ήδη. Αν δεν κάνουμε κάτι, τα παιδιά μας μπορεί και να μη χαρούν ποτέ κάποια ψάρια που για εμάς αποτελούν γαστρονομική αγαλλίαση.

Γιώργος Λεμπιδάκης
Γιώργος Λεμπιδάκης

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος και να αλλάξουμε νοοτροπία. Καταρχάς, αν δεν αφήσουμε τα ψάρια να αναπαραχθούν με την ησυχία τους, τότε είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα κινδυνεύσουν σοβαρά να εξαφανιστούν. Έτσι, λοιπόν, μπορεί πριν από 50 χρόνια να ίσχυε η παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο», σήμερα όμως, αν θέλουμε να ξαναγευτούμε το συγκεκριμένο ψάρι το μήνα που φτάνει στο απόγειο της νοστιμιάς του επειδή είναι αβγωμένο και λιπαρό, πρέπει να τον αφήσουμε να γεννάει απρόσκοπτα μέχρι να αυξηθεί ο πληθυσμός του. Άρα «ποτέ κολιός τον Αύγουστο»! Ευτυχώς, κατά τη διάρκεια της φετινής Restaurant Fishweek υπάρχει μεγάλη ποικιλία θαλασσινών που μπορούμε να τρώμε με ήσυχη­ συνείδηση, αφού δεν είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους.

Δεν αρκεί όμως αυτό. Θυμάστε την καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το έξυπνο σύνθημα «Άσε το γόνο να γίνει γονιός»; Κρύβει μια μεγάλη αλήθεια καθώς στη θάλασσα... το μέγεθος μετράει! Αυτό σημαίνει ότι αν τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν ξεπεράσουν το κρίσιμο μήκος –δια­φορετικό για το κάθε είδος– πάνω από το οποίο έχουν αποκτήσει ωριμότητα ώστε να γεννήσουν τα ίδια έστω μία φορά, δεν πρέπει να τα τρώμε! Γι’ αυτό καλό είναι όλοι να μπούμε στον οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης του WWF http://fishguide.wwf.gr, όπου θα βρούμε αναλυτικά το μίνιμουμ επιτρεπτό μήκος για τα πιο δημοφιλή είδη που τρώμε αυτήν την περίοδο.

«Fish Point»
«Fish Point»

Το τρίτο πράγμα που δεν πρέπει­ να κάνουμε, και μάλιστα ανεξαρτήτως εποχής, είναι να παραγγέλνουμε και να τρώμε απειλούμενα είδη, όπως οι πετροσωλήνες (η πώληση των οποίων απαγορεύεται) ή ο γαλέος για να δώσουμε δύο δημοφιλή παραδείγματα. Είναι στο χέρι μας να συντονιστούμε με την αειφόρο κατανάλωση ψαριών και γενικά θαλασσινών, που αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση. Γι’ αυτό εμείς εδώ στο «αθηνόραμα» στηρίζουμε θερμά την πανευρωπαϊκή εκστρατεία του WWF «Fish Forward» σε 11 χώρες που συγχρηματοδοτείται στην Ελλάδα από την Ε.Ε. με την υποστήριξη της Unilever και είμαστε χαρούμενοι που 31 εστιατόρια, ειδικευμένα ή μη στο ψάρι, ανταποκρίθηκαν φέτος στο κάλεσμά μας.

Βασίλης Ακρίβος
Βασίλης Ακρίβος

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν θα σερβίρουν ένα ειδικό μενού ή συγκεκριμένα πιάτα που θα έχουν την ειδική σήμανση «Restaurant FishWeek». Υπ’ όψιν ότι μέχρι τις 2/4, στο http://fishguide.wwf.gr/contest/, μπορείτε να συμμετάσχετε στο σχετικό διαγωνισμό για να διεκδικήσετε ένα από τα δωρεάν γεύματα που προσφέρουν σε οκτώ τυχερά ζευγάρια τα εστιατόρια «Αθήρι» , «Almyra», «Θέα Θάλασσα», «Fishαλίδες», «Fish Point», «GB Roof Garden», «Πιπεριά» και «Tudor Hall».

Τα εστιατόρια της Restaurant FishWeek
«Almyra»
«Almyra»

ΑΘΗΡΙ
ΑΙΟΛΟΥ 68
ΑLERIA
ALMYRA
ARTISANAL
BALCONY
ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ
ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ
BOTRINI’S
CTC
GB ROOF GARDEN
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
FISHΑΛΙΔΕΣ
FISH POINT
KASTRI BISTRO
ΚΟΛΛΙΑΣ
MALABAR INHOUSE
ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
MILOS ESTIATORIΟ
ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
PANTERA NEGRA
ΠΙΠΕΡΙΑ
ΤΡΑΒΟΛΤΑ
TUDOR HALL
1920 ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ
ΨΑΡΑΔΕΣ
ΨΑΡΙΣΤΟΝ
ΨΑΡΟΥ (Ανάβυσσος)
ΨΑΡΟΥ (Λαύριο)
ΨΩΜΙ & ΑΛΑΤΙ