ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Canal Dive», οι πρώτες «μικρές» Κορινθιακές μπίρες

Από -
«Canal Dive», οι πρώτες «μικρές» Κορινθιακές μπίρες  - Χρυσοί Σκούφοι

Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες βρίσκονται πάλι σε κύμα έξαρσης και η Κόρινθος έχει σειρά με φρέσκιες, αφιλτράριστες, απαστερίωτες μπίρες.

Έχοντας ξεπεράσει τα όρια της Αθήνας, ξεφυτρώνουν συνέχεια ενδιαφέρουσες μονάδες, στην επαρχία και στα νησιά, με προτάσεις πέρα από το συνηθισμένο. Ενδεικτικά απολαμβάνουμε πλέον μπίρες από την Σαντορίνη, την Χίο, την Κρήτη, την Τήνο, την Νάξο, τη Φολέγανδρο, την Πάτρα, σε πολλούς διαφορετικούς ιντριγκαδόρικους τύπους, όπως pilsner, ale, Weiss, IPA …Σε αυτό το κλίμα εξέλιξης, ήρθε τώρα και η σειρά της Κορίνθου να κάνει την δική της αφρώδη πρόταση.

Ο Γιώργος Μαυρούτσος και ο Χαράλαμπος Ντιγκιρλάκης δημιούργησαν μια υπερσύγχρονη μονάδα στην Κόρινθο και μετά από έρευνα και αρκετά πειράματα μας προτείνουν τις «Canal Dive»: μια ξανθιά pilsner και μια καστανή ale, και οι δυο είναι φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες, διατηρώντας έτσι εκτός από τα θρεπτικά τους συστατικά, πλούσια αρώματα και γεύσεις.

Τις δοκιμάσαμε πριν από λίγες μέρες σε ένα ευρηματικό food pairing στο «Μάνη Μάνη» με τα νόστιμα νέα πιάτα του Αλέξανδρου Φουρούλη. Έχουν μάλιστα τόσο έντονο χαρακτήρα που μπορούν να σταθούν δίπλα σε πληθωρικά φαγητά.

Η pilsner είναι πολύ ευχάριστη και ευκολόπιοτη. Γαργαλάει τη μύτη με πολύ ωραίες νότες βύνης ανάμεικτες με μια δροσερή φυτικότητα. Στο στόμα, ο λυκίσκος ενισχύει τα βοτανικά αρώματα και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πικράδα. Ταίριαξε εξαιρετικά με χταπόδι γλασαρισμένο με βαλσάμικο και φάβα. Φρεσκάρισε επίσης το φοβερό φιλέτο ψαριού σε ταμπουλέ λαχανικών και απογείωσε το χειροποίητο τυλιχτό σουβλάκι με πανσέτα και σάλτσα γιαούρτι.

Η καστανή Canal dive ale είναι μια σαφώς πιο γεμάτη μπίρα. Το άρωμά της είναι εκρηκτικό με νότες καβουρδισμένης βύνης, καφέ, σοκολάτας, βοτάνων, σε ένα πολύ ωραίο φόντο καραμέλας. Στην ίδια συχνότητα κινείται και το στόμα αφήνοντας μια μεγάλη επίγευση. Τα γευστικά της συνταιριάσματα ήταν πιο εκρηκτικά, όπως μ ένα εξαιρετικό οσομπούκο, με συκώτι και κόκορα γεμιστό με μανιτάρια και πεκορίνο. Αναπάντεχα καλό ήταν ωστόσο και το ντουέτο με μανιάτικη γαλατόπιτα με βύσσινο και καμένη μαρέγκα.