ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα υπέροχα πιάτα στο «Funky Gourmet» 

Από -
Νέα υπέροχα πιάτα στο «Funky Gourmet»  - Χρυσοί Σκούφοι

Ορεκτικοί και γλυκοί πειρασμοί είναι το γήπεδο των πρόσφατων καινοτομιών ενός από τα δύο καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.

Θα μπορούσε και να μην έχει άλλη διακόσμηση εκτός από το σκηνικό των νεοκλασικών της γειτονιάς που καδράρεται γοητευτικά μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες του εστιατορίου, σε αντίστιξη με τους αυστηρούς μαύρους τοίχους. Η μετάφραση της ελληνικής κουζίνας σε ένα μοντέρνο γαστρονομικό ιδίωμα με παιγνιώδη θεατρικότητα στην παρουσίαση (ενίοτε μάλιστα τολμηρή στα όρια της πρόκλησης, όπως το χρυσαφί κεφαλάκι αρνιού που είδαμε το χειμώνα στο πιάτο «Η σιωπή των αμνών») έδωσε ήδη στη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και το Νίκο Ρούσσο 2 αστέρια Michelin. Με διάθεση αέναα ερευνητική επάνω σε καινούργια concept, ωριμάζουν και βαθαίνουν τη νοστιμιά των εκκεντρικών πιάτων τους δουλεύοντας μεγάλες επιτυχίες τους, κάποτε με fusion πινελιές υλικών ενώ αυτήν τη σεζόν εισάγουν καινούργιες ιδέες κυρίως στον τομέα των επιδορπίων. Η καινούργια πρακτική του εστιατορίου συνοψίζει τις προτάσεις σε ένα μενού degustation με 17 πιάτα ταιριασμένα με υπέροχα κρασιά από το νεαρό sommelier Φαίδωνα Δερνίκο. Οκτώ πιατάκια περιλαμβάνει λοιπόν το ανανεωμένο πλέον Picnic, και το tacos: μια φουσκίτσα από τραγανή ζύμη, γεμιστή με υπέροχη αφράτη κρέμα αβοκάντο, γαρνιρισμένο με καπνιστό χέλι που ανεβάζει την ένταση. Καινούργιος ντελικάτος μεζές και το «αβγό ορτυκιού μελάτο με τσιπς μοβ πατάτας τρουφέλαιο», το λεπτεπίλεπτο «φρέσκο τυρί (το φτιάχνουν καθημερινά στην κουζίνα και είναι τρυφερό σαν πατούσα μωρού) επάνω σε τηγανίτα με θυμαρίσιο μέλι Κέας» και η «χωριάτικη πίτα με χόρτα και φρέσκο τυρί (υπέροχη ζύμη σαν το κρητικό λυχναράκι και γέμιση grandma calling).

Επανέρχεται η βελούδινη μπουκίτσα του εξαιρετικού «παστίτσιου», ένα μίνι κανελόνι γεμιστό με κιμά επάνω σε ρευστή μπεσαμέλ. Από τα ορεκτικά στα επιδόρπια, δηλαδή 8 πιάτα και 8 κρασιά παρακάτω, μεσολαβεί το Ferrero Rocher^ το γνωστό σοκολατάκι σε mock εκδοχή όμως, με bitter σοκολάτα απ΄ έξω και γέμιση φουαγκρά, καθισμένο επάνω σε πούδρα φουντουκιού και μαρμελάδα βύσσινο. Μια μεσαιωνική έμπνευση μεταφρασμένη σε σύγχρονους γαστρονομικούς όρους, κάτι ανάμεσα σε γλυκό και φαγητό. Τα πραγματικά γλυκά τώρα, περιλαμβάνουν τρεις ολοκαίνουργιες δημιουργίες.
Η βόμβα σοκολάτας είναι μια μικρή σοκολατένια οβίδα σαν αυτή που έβαζαν στα κανόνια, με βρώσιμο φυτίλι που το ανάβουν, φτιαγμένη από namelaka και γέμιση πραλίνα φουντουκιού συν φλούδες από σοκολάτα bitter ˙ έρχεται πάνω σε «χαλί» μπισκότου από φουντούκι που περιβάλλεται από αποξηραμένη φράουλα και σορμπέ φραμπουάζ ως έξοχος συνδυασμός γλυκού –όξινου –απαλού –αιχμηρού.

Η «Μαστίχα» έρχεται σαν μια μπαλίτσα από λευκή σοκολάτα με βούτυρο κακάο και γέμιση από κρέμα μανταρίνι και μαστίχα, πάνω σε κλαδιά σχοίνου με πραγματικά δάκρια μαστίχας να λάμπουν πάνω τους. Μόνο που η θεατρικότητα της παρουσίασης εξελίσσεται σε installation καθώς το μπολ περιχύνεται με καυτό νερό αρωματισμένο με μαστίχα και έλαιο μανταρινιού, και πέφτοντας στον ξηρό πάγο στη βάση του μπωλ δημιουργεί ένα αρωματικό σύννεφο και αφήνει στο διάβα του ένα κελαριστό ήχο σαν νεράκι που τρέχει…

Στο τέλος σε περιμένει το «Κόκκινο κουτί». Σαν μίνιμαλ κοσμηματοθήκη από κόκκινο πλεξιγκλάς, με συρταράκια και ανοιχτή προθήκη όπου εκτίθενται σαν μπιζού τα κομψά mignardises: 3 macaron (bitter σοκολάτα με μάνγκο, λάιμ, φραμπουάζ με σοκολάτα γάλακτος), 3 σοκολατάκια (φουντούκι με σοκολάτα γάλακτος, λευκή σοκολάτα με φιστίκι Αιγίνης, αλμυρή σοκολάτα) και 3 γλυκάκια ( τρουφάκι αρωματισμένο με καφέ, ζελέ ανανά και passion fruit, μαντλέν βανίλια + μέλι).

*Το «Funky Gourmet» είναι υποψήφιο για Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Δοκιμάστε το και βαθμολογήστε το στην ψηφοφορία για το Βραβείο του 2018.