ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα καταπληκτικά ψωμιά του φούρνου «Βlé» στη Θεσσαλονίκη

Από -
Τα καταπληκτικά ψωμιά του φούρνου «Βlé» στη Θεσσαλονίκη - Χρυσοί Σκούφοι

Πληθωρικά με σίκαλη, πλιγούρι, ξερούς καρπούς, σπόρους και ξηρά φρούτα, τα εξαιρετικά προιόντα του πιο όμορφου φούρνου στην Ελλάδα, φυσάνε.

Αποκάλυψη τα ψωμιά ξηρούς καρπούς και φρούτα που παράγει ο σπουδαίος φούρνος «Βlé» στη Θεσσαλονίκη. Με βασικό άξονα τη σπουδαία κεντροευρωπαϊκή εμπειρία στην αρτοποιεία, χρησιμοποιεί ιδιαίτερα αλεύρια –από σιτάρι, κριθάρι, πλιγούρι ολικής άλεσης, σίκαλη, δίκοκκο σιτάρι, κλπ, συν καταπλητικά φυσικά προζύµια και άφθονο χρόνο για να ωριµάσουν. Ψημένα στην πέτρα ή στον πανύψηλο ξυλόφουρνο (πραγματικό γλυπτό –τοτέμ έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Claudio Silvestrin), αναδίδουν την πληθωρικότητα μιας χοϊκής γευστικής δύναμης και ικανοποιούν την αταβιστική μας ανάγκη για την πρώτη τη τάξει τροφή, το ψωμί. Τα σύνθετα ψωμιά του Βlé με τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα φρούτα, είναι σίγουρα από μόνα τους ολοκληρωμένα γεύματα, βαθιά χορταστικά και ωραία, με μεγάλη γκάμα υφών και γεύσεων.

Ταυτόχρονα είναι δυναμικός παρτενέρ για ένα πλατό με τυριά (ιδιαίτερα τα μπλε τυριά –ροκφόρ, γκοργκοντζόλα, στίλτον σε συνδυασμό με τα δικά μας γλυκά κρασιά –ένα μοσχάτο από τη Λήμνο ή τη Σάμο). Κάνουν
επίσης γερή παρέα με αλλαντικά –χαμόν, προσούτο, πορκέτα του Στερεμένου, νούμπουλο συνοδεία μαύρης μπύρας με δυνατό άρωμα λυκίσκου ή μελιού.

Ξεχωρίσαμε:

Μούσλι

Παραδοσιακό 6άσπορο με γερμανική σίκαλη, μαλακό στάρι & αφρό σικαλίσιου προζυμιού με ήπια οξύτητα, με ωραίο συνδυασμό αποξηραμένων σύκων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, φουντουκιών και σταφίδων, με κρούστα πασπαλισμένη με νιφάδες βρώμης, κριθαριού & σίκαλης.

Aλσατίας
Με γερμανική σίκαλη, μαλακό στάρι, πλιγούρι σίκαλης, πλιγούρι σταριού & γερμανικό προζύμι σίκαλης έχει ήπια οξύτητα και διάφορους ξηρούς καρπούς (φουντούκι, φιστίκι Αιγίνης, καρύδι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο)

Σαξωνίας (φυσικό ή με καρύδια ή με ηλιόσπορους)
Παραδοσιακή συνταγή με γερμανική σίκαλη, πλιγούρι σίκαλης με το φλοιό του και μαλακό στάρι με προζύμι σίκαλης με ήπια οξύτητα. Μεγάλος χρόνος ψησίματος στην πέτρα και χαρακτηριστική μαύρη κόρα.

Schwarzbrot (Μαύρο ψωμί)
Παραδοσιακό γερμανικό ψωμί από πλιγούρι σίκαλης με το φλοιό του και ελάχιστο πλιγούρι σταριού με τον φλοιό του επίσης, και προζύμι σικαλίσιου πλιγουριού (φυσικό ή με ηλιόσπορους ή με κολοκυθόσπορους ή με καρύδια ή με φουντούκια ή με καρύδια ή με αμύγδαλα, συν αποξηραμένα βερίκοκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα & σταφίδες). Μεγάλος χρόνος ψησίματος στην πέτρα, χαρακτηριστική μαύρη κόρα.

Αγ. Σοφίας 19, 2310231200 / Εγνατίας 138, 2310279060, Θεσσαλονίκη

φωτογραφίες ψωμιού: Δημήτρης Αντωνόπουλος