ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Σαντορίνες του Χατζηδάκη είναι μεγάλες

Από -
Οι Σαντορίνες του Χατζηδάκη είναι μεγάλες - Χρυσοί Σκούφοι

Δοκιμάσαμε μερικά από τα καλύτερα κρασιά του γνωστού Έλληνα παραγωγού και τα χειροκροτούμε.

Ένας από τους πιο γνωστούς και δυνατούς οινοποιούς της Σαντορίνης είναι ο Χαρίδημος Χατζηδάκης, που έχει καταφέρει μέσα στην 20ετία που δραστηριοποιείται στο ηφαιστειακό νησί να βγάλει μερικά αληθινά grand cruτου νησιού, φανταστικά κρασιά διεθνούς επιπέδου. Πέρυσι μάλιστα κάπου ανάμεσα στο Μεγαλοχώρι και τον Πύργο, ξεκίνησε να δουλεύει σ ένα εντυπωσιακό , υπόσκαφο οινοποιείο(αξίζει να το επισκεφθείτε) και τα κρασιά του πλέον οινοποιούνται και παλιώνουν εκεί σε μια φυσικά σταθερή άψογη θερμοκρασία.

Βάση είναι η κλασσική του Σαντορίνη που στη χρονιά του 2016, επιδεικνύει μια ντελικάτη ένταση λεμονιού και κίτρινων φρούτων στο άρωμά της, και φρουτώδη στρογγυλάδα με κομψή την λεμονάτη οξύτητα στο στόμα που είναι σήμα κατατεθέν των κρασιών του νησιού. Η βιολογική «Santorini, Cuvée No 15» 2015 κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά της στη μύτη αλλά την ποιότητά της την δείχνει με γουλιές γεμάτες όγκο και σφύζουσα ωραία οξύτητα μέσα από γευστικά αρώματα φλούδων εσπεριδοειδών.

Το «Νυχτέρι» γίνεται με ασύρτικα σταφύλια τρυγημένα σε προχωρημένη ωρίμανση γι αυτό και το κρασί αυτό έχει πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα και υψηλό αλκοόλ. Παρότι κάπως κλειστή ακόμη στη μύτη η χρονιά του 2015, σ αφήνει να μαντέψεις μυρωδιές ξύλου και μαντολάτου. Το στόμα του είναι πυκνό και γλυκόπιοτο, κλασσάτο με μια όμορφη ισορροπία ανάμεσα σε αμυγδαλωτή βανιλέ γεύση και δυναμική οξύτητα. Και τώρα απογείωση με το «Assyrtiko de Mylos» κατά αρχάς που προέρχεται από γέρικα κλήματα στο αμπελοτόπι «Μύλος» του Πύργου.

Δεν πρέπει να έχει εμφιαλωθεί ακόμη η χρονιά του 2016 και είναι πολύ νωρίς για να το πιεί κανείς , αλλά μιλάμε για ένα καταπληκτικό κρασί με πυκνότατη φρουτώδη αίσθηση ανάμεσα στο ροδάκινο και το λεμόνι confit, και ωραιότατες τανίνες(ναι και κάποια από τα μεγάλα λευκά κρασιά τις διαθέτουν)που γράφουν ωραία στο στόμα. Ακόμη πιο ψηλά το «Assyrtiko de Louros» 2013 αρχίζει πλέον να είναι έτοιμο για πόση δείχνοντας το μεγαλείο της Σαντορίνης.

Από επιλεγμένα σταφύλια που προέρχονται από το αμπελοτόπι «Λούρος» του Πύργου, θυμίζει κάπως μια μεγάλη Βουργουνδία μ έναν καταπληκτικό συνδυασμό αρωμάτων ανάμεσα σε ξύλο, καπνό, μαντολάτο, μανιτάρι και λεμόνι confit. Το γήινα γλυκόξινα στόμα με την εξαιρετική οξύτητα , την ευγενή οξείδωσή του, τις όμορφες τανίνες και τη μεγάλη του επίγευση το ανεβάζει στο πάνθεον των εξαιρετικών ελληνικών κρασιών.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Αντωνόπουλος