ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Glenlivet Nadurra: μια νέα premium σειρά ουίσκι επιστρέφει στην παράδοση

Από -
Glenlivet Nadurra: μια νέα premium σειρά ουίσκι επιστρέφει στην παράδοση - Χρυσοί Σκούφοι

Το διάσημο αποστακτήριο του Speyside εμπλουτίζει την σπάνια συλλογή του, με single malt, με μια νέα κατηγορία, την Glenlivet Nadurra, που αξίζει πολλές δοκιμές.

H νεοσύλλεκτη γκάμα, η οποία αποτελείται από τρεις διαφορετικές ετικέτες μόλις θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Στη πρώτη δοκιμή, που έγινε στο φετινό rum festival, μας ενθουσίασαν. Το ενδιαφέρον είναι ότι με αυτή τη σειρά σηματοδοτείται μια επιστροφή στην παραδοσιακή και φυσική διαδικασία παραγωγής ουίσκι, εξ’ ου και το όνομα Nadurra (φυσικό).

Tα τρία νέα single malt έχουν κοινή αναφορά την έμπνευση από παραδοσιακές συνταγές του 19 αιώνα και την αβανταδόρικη επιλογή διαφορετικών βαρελιών για το τελείωμα. Με αυτό τον τρόπο παντρεύονται τεχνικές του παρελθόντος και προκύπτουν spirits με ευρηματικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ιδανικά για το fine drinking του σήμερα.

Το Glenlivet Oloroso Sherry κλείνει στη φιάλη του το δυνατό ισπανικό ταπεραμέντο, με την έντονη παράδοση του Speyside. Το εκλεκτό single malt παλαιώνει σε βαρέλια, που έρχονται από την Ισπανική περιοχή Jerez και πριν φιλοξενούσαν Oloroso Sherry. To πάντρεμα είναι εκρηκτικό στο ποτήρι. Αρώματα αποξηραμένων ροδάκινων μπλέκονται με ωραίες νότες σταφίδας και μαρμελάδας πορτοκαλιού. Το στόμα γεμίζει με νότες μαύρης σοκολάτας και πικάντικων μπαχαρικών που μένουν μέχρι την μεγάλη επίγευση. Ένα βελούδινο malt που απολαμβάνουμε σκέτο ή παρέα με γλυκά σοκολάτας.

Το Nadurra fist fill selection είναι πολύ ιδιαίτερο. Αυτή τη φορά το χρυσαφένιο spirit μπαίνει για να ωριμάσει σε αμερικάνικα νέα βαρέλια, που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά. Τα ευεργετήματα του first fill είναι πολλά και φαίνονται καθώς στροβιλίζουμε το ποτήρι. Στην μύτη απελευθερώνονται γοητευτικές νότες βανίλιας, μαζί με αρώματα τροπικού ανανά, ώριμης μπανάνας και γλυκού αχλαδιού. Το στόμα είναι σπιρτόζικο με τα αρώματα της μύτης να εξελίσσονται και να ενισχύονται με πινελιές κίτρου. Δοκιμάστε το (εκτός από σκέτο) με κάποιο πιάτο της Japanese και ασιατικής κουζίνας, κυρίως κάποιο γλυκόξινο! Του πάει πολύ.

Το τελευταίο στη σειρά, το Nadurra Peated Whisky Cask finish φιλοξενείται σε βαρέλι που πριν είχε περάσει ένα έντονο καπνιστό Scotch Whisky. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και μοναδικό στην περίπτωση των καπνιστών malts. H μύτη και το στόμα έχουν κομψές καπνιστές νότες που αγκαλιάζονται από αρώματα εσπεριδοειδών. Το στόμα επίσης έχει ευγενικές νότες καπνού και απαλή επίγευση. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι να το βάλετε δίπλα σε ένα καλό πούρο, τολμήστε όμως να το δοκιμάσετε με ένα καλό ώριμο κρέας που έχει δεχτεί την επίδραση του κάρβουνου.

Τα Nadurra προσφέρουν μια νέα whisky εμπειρία και μας βάζουν στον κόσμο των non-chill filtered. Tι σημαίνει αυτό; Ότι πίνουμε malts όπως βγαίνουν από το βαρέλι, χωρίς να γίνει φιλτράρισμα και έτσι κρατούν όλα τους τα αρωματικά και γευστικά χαρίσματα.