ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Grada Nuevo: πολλά γράδα γεύσης στη Θεσσαλονίκη

Από -
Grada Nuevo: πολλά γράδα γεύσης στη Θεσσαλονίκη - Χρυσοί Σκούφοι

Λίγα εστιατόρια έχουν αντέξει στον χρόνο διατηρώντας και ενισχύοντας την ποιότητά τους, και σ’ αυτά ανήκει σίγουρα το Grada Nuevo -για τους Θεσσαλονικείς, απλά, Γράδα. Η αποθέωση της νόστιμης απλότητας μας κέρδισε στο πρόσφατο γευστικό σαφάρι μας στο Βορρά.

Με αυτό το όνομα, άλλωστε, ξεκίνησαν την πορεία τους πριν 22 χρόνια, από άλλο σημείο της πόλης κι από τότε παρέμειναν στην καρδιά όσων εκτιμούν το καλό φαγητό σε ένα ιδιαίτερο περιτύλιγμα. Σήμερα, δίνουν ραντεβού σε έναν από τους κομψότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης, την οδό Καλαποθάκη. Εκεί, σας υποδέχεται ο Απόστολος Ρήγας, ψυχή και δύναμη του μαγαζιού και ο άνθρωπος που θα σας συμβουλεύσει για το wine pairing του γεύματός σας, από την πολύ καλή λίστα κρασιών.


Τα Γράδα -Grada Nuevo πλέον- απλώνουν τα τραπέζια τους σε έναν μοντέρνο χώρο με προσοχή στη λεπτομέρεια, ακριβώς όπως και τα πιάτα τους: σημασία στην πρώτη ύλη, που αναδεικνύεται με έμπνευση. Στα συν, μετράει το γεγονός, ότι τα πιάτα ακολουθούν τις τάσεις της εποχής και θα μπορούσαν να σταθούν υπερήφανα σε οποιοδήποτε καλό κοσμοπολίτικο εστιατόριο. Το σχετικά μεγάλο μενού κρύβει εκπλήξεις.

Το στιλ της κουζίνας (που εστιάζει κυρίως στο ψάρι και τα θαλασσινά) υπογραμμίζει από την αρχή ένα απλό πιάτο: το σεβίτσε γαρίδας με καρέ ντομάτας, τσίλι και αβοκάντο ξεχειλίζει θαλασσινή γεύση και φρεσκάδα. Ένα παράδειγμα από τις ευφάνταστες σαλάτες είναι το δροσερό και αρωματικό σεβίτσε θαλασσινών με κινόα, φυλλαράκια μυρωδικών και μάνγκο. Το καλαμαράκι σε κρούστα από σιμιγδάλι είναι απολαυστικά τραγανό και απογειώνεται με μια δροσερή κρέμα κρίταμου και ένα ντολμαδάκι από σπανάκι.

Η αποθέωση της νόστιμης απλότητας, όμως, έρχεται με τη μορφή του ψαριού (της ημέρας), που παραμένει ζωντανό και ζουμερό με τα αχνιστά λαχανικά του, μέσα σε έναν ζωμό από φύλλα λεμονιάς. Το μελωμένο κριθαρότο με φρέσκες καραβίδες, πάλι, είναι πληθωρικό, γεμάτο γλυκιά θαλασσινή γεύση από το εξαιρετικό οστρακόδερμο.

Μην προσπεράσετε την ποικιλία τυριών, που δείχνει πραγματική γνώση στο θέμα. Ο Απόστολος Ρήγας θα σας τα σερβίρει από το τρόλεϊ με τις απαραίτητες εξηγήσεις. Από το παλαιωμένο πεκορίνο μέχρι το Ossau Iraty, όλα είναι διαλεγμένα ένα-ένα και θα κλείσουν ένα γεύμα όπως του αξίζει.

Δυο γλυκές δημιουργίες υπογραμμίζουν όμορφα κλασικές ελληνικές γεύσεις: το τυλιχτό γαλακτομπούρεκο, με κρέμα μασκαρπόνε, χουρμάδες και παγωτό τριαντάφυλλο και η αφράτη κρέμα από φυστίκι Αιγίνης με παγωτό “τσουρέκι”.