ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του στο «Balthazar»

Από -
O Χριστόφορος Πέσκιας κάνει τα «μαγικά» του στο «Balthazar» - Χρυσοί Σκούφοι

Δυνατό το χειμερινό μενού στο γοητευτικά αρχοντικό bar-restaurant της οδού Τσόχα, που δεν χρειάζεται να μπει σε ρυθμό γιορτών – είναι ήδη εκεί.

Εντάξει, όσες φορές κι αν ανεβώ τα σκαλιά του εντυπωσιακού νεοκλασικού, μένω να το χαζεύω. Ακόμη και τα αναρριχώμενα που έχουν σκαρφαλώσει μέχρι τα παραθυρόφυλλα θαρρείς κρυφοκοιτάζουν αυτήν τη γνώριμη σάλα –όλη η Αθήνα έχει περάσει από εκεί–, που απλώνει γέφυρες μεταξύ παλιού και καινούργιου, με περίτεχνα σκαλίσματα σαν old fashioned τατουάζ στα ταβάνια και μοντέρνα ντιζαϊνάτα πολύφωτα, πετρόλ βελούδινες κουρτίνες και μαξιλάρες κι ένα μεγάλο φωτεινό μπαρ. Ήταν κρίμα που παρέμεινε παροπλισμένη για κάποιο διάστημα, με τον κήπο να κερδίζει στα σημεία, το γεγονός ότι επέστρεψε όμως αποδεικνύει ότι το «Balthazar» είναι ένα κλασικό bar-restaurant που παραμένει παντός καιρού στην ατζέντα των Αθηναίων.

Με τον Χριστόφορο Πέσκια να κρατάει πάντα τα ηνία της κουζίνας, η fusion διάθεση είναι πάντοτε εκεί. Ο σεφ όμως αυτήν τη φορά βάζει στο μιξάζ λιγότερη Ιαπωνία απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει, ανεβάζοντας το volume της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Παράδειγμα ο ευρηματικός συνδυασμός σιφνέικης καππαροσαλάτας με μια κρέμα από γυλωμένη μανούρα, που «χωράει» απρόσμενα και λίγο τσιμιτσούρι, πάνω στην οποία στρογγυλοκάθεται ένα τροφαντό φαλάφελ. Αλλά και τα τορτελίνι-σπανακόπιτα με κρέμα φέτας και κρατσανιστά φύλλα κρούστας, που εντείνουν τη σύνδεση με την πίτα, είναι ωραία ιδέα οικειότητας with a twist.

Στα επιδόρπια, τώρα, η τάρτα κανέλας με παγωτό κανέλας κι ένα μηλαράκι φτιαγμένο από μους πράσινου μήλου και η αρωματική namelaka ­γιαούρτι με γλυκό κουταλιού κυδώνι, μαστίχα και μανταρίνι μού άρεσαν εξίσου, υπάρχει όμως και το «όλο σοκολάτα», το οποίο μάλλον θα δυσκολευτείς να μοιραστείς αν είσαι chocoholic. Εκτός αν σε πιάσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα...

Μην τα χάσετε:

Καρπάτσιο λαβράκι
Μοιάζει με πολύχρωμο υφαντό έτσι που είναι κεντημένο με αχινό, passion fruit, πιπεριές jalapeno και λάδι βασιλικού. Την οξύτητα, αντί για το σύνηθες λεμόνι/λάιμ του τη δίνει το νερό ντομάτας, ενώ το γεγονός ότι σερβίρεται με μπουκιές φρυγανισμένου ψωμιού παροτρύνοντας τις… βούτες το στρέφει κι άλλο στα καθ’ ημάς.

Σμυρναίικα σουτζουκάκια
Απρόσμενο πιάτο, με τον σεφ να πλάθει μοσχοβολιστά, καλοκαρυκευμένα σουτζουκάκια-ταρτάρ, που σερβίρονται πάνω σε μια δροσερή, σπιρτόζικη πράσινη σάλτσα με βάση το αβοκάντο, πιπεριά κέρατο και μίριν, έχοντας πλάι τους φύλλα καπουτσίνου. Όσο για το ρύζι τους, μεταμορφώνεται σε αέρινα κράκερ.

Αρνί με «καμένο» σέσκουλο
Μελωμένο, βαθιά νόστιμο, έρχεται πάνω σε ένα πιλάφι από μεσανατολίτικο freekeh (πράσινο άγουρο στάρι), που νοστιμίζει ποτισμένο με το ζωμό του αρνιού και ταιριάζει πολύ με το πρόβειο γιαούρτι. Είναι το μόνο πιάτο που έμεινε σταθερό στο μενού από πέρυσι και δικαίως.

Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, 2106441215.