ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου σε νέα εποχή στο Premiere

Από -
Ο Μιχάλης Νουρλόγλου σε νέα εποχή στο Premiere - Χρυσοί Σκούφοι

Μεγαλύτερη ωριμότητα και πιάτα που εκπαιδεύουν τον ουρανίσκο μας σε ωραία υλικά

Ανεβαίνεις στο τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Intercontinental, στο εστιατόριο Premiere και αμέσως καταλαβαίνεις ότι κάτι έχει αλλάξει, εκτός από την απαράμιλλη θέα. Ο χώρος διατηρεί την κομψότητα του, αλλά βγάζει μια νέα προσεγμένη ζεστασιά, σε γήινους τόνους, κυρίως στα άνετα τραπέζια και στους ωραίους πίνακες. Εντυπωσιακή είναι επίσης η γυάλινη κάβα, στην είσοδο, που μαρτυρά τη δυνατή λίστα του εστιατορίου, με 300 περίπου διαφορετικές ετικέτες.

Οι νεοτερισμοί συνεχίζονται και στην κουζίνα με τον βραβευμένο σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου να περνάει την πρώτη χειμερινή σεζόν του στο εστιατόριο, μετά το περσινό ντεμπούτο συνεργασίας. Στο νέο μενού φαίνεται ότι ο Νουρλόγλου έχει βρει τα γευστικά του πατήματα και αυτά είναι πιο σταθερά και πιο ώριμα, απαλλαγμένα από ανώφελες φανφάρες περίεργων υλικών, αλλά με έντονη γευστική ουσία.

Ο σεφ φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια νέα γαστρονομική εποχή, καθώς τα πιάτα του δεν θυμίζουν αυτά που είχαμε συνηθίσει να δοκιμάζουμε από εκείνον, στις προηγούμενες δουλειές. Διατηρούν την υψηλή δημιουργικότητα, που χαρακτηρίζει και την κουζίνα του, είναι όμως πιο αέρινα και εστιάζουν περισσότερο στην ανάδειξη ενός βασικού υλικού. Αυτή είναι και η φιλοσοφία όλου του μενού. Κάθε πιάτο είναι εμπνευσμένο από ένα εποχικό υλικό, που αγαπάει ο Μιχάλης. Με αυτό σαν αρχή χτίζει το κάθε πιάτο και μας ιντριγκάρει πέρα από την γεύση και στην εικόνα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το άρτια μαγειρεμένο καλαμάρι. Μαλακό και ζουμερό διατηρεί την θαλασσινή αύρα του και κερδίζει εκρηκτικούς πόντους, με την παρουσία της κάπαρης, της πάστα μίσο και τους σπόρους μουστάρδας. Σε γενικές γραμμές έχει διαχειριστεί πολύ καλά τα ψάρια, βλέπε το βουτυράτο λαυράκι με πουρέ κουνουπίδι και αρωματικές νότες από καρύδα, λεμόνι και κάρυ madras.

Κάποια από τα πιάτα του προέρχονται από γευστικές μνήμες και καταφέρνουν να ανασύρουν και δικές μας ευχάριστες αναμνήσεις. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει ο σιγομαγειρεμένος λαγός σε μεγάλο ραβιόλι, με καμένο κρεμμύδι και δαμάσκηνο. Μια επιτυχημένη μοντέρνα προσέγγιση, που βγάζει όμως κάτι ελληνικό και γνώριμο στον ουρανίσκο, όπως το παραδοσιακό στιφάδο. Κάνει αρκετά τέτοια twist, που αξίζουν αναφορά, γιατί υπογράφουν την ικανότητα του να εξελίσσει την ελληνική κουζίνα προσθέτοντας δημιουργικές και σύγχρονες πινελιές. Θα το καταλάβετε και στο πιάτο με το αρνί σέλα που σερβίρεται μαζί με νόστιμη αγκινάρα, τομάτα κονφί, ελιές και το μοδάτο κέιλ.

Στα must taste επίσης είναι τα πληθωρικά μοσχαρίσια γλυκάδια με καραμέλα καρότου και μεσογειακό ντολμά καραβίδας και το δροσερό ημίπαστο ψάρι ημέρας με αγγούρι, κατσικίσιο τυρί και μανταρίνι. Δυο τελείως διαφορετικά πιάτα που όμως έχουν το ίδιο γευστικό ατού, μια υπέροχη αρμονία που μας ταξιδεύει.

Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα γλυκά, που μοιάζουν περισσότερο με έργα τέχνης. Ειδικά αυτό που θυμίζει το σχήμα του under construction.