ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μακαρόν με ελληνικό άρωμα

Από -
Μακαρόν με ελληνικό άρωμα - Χρυσοί Σκούφοι

Ελληνογαλλική συμμαχία στη γεύση!

Από τώρα και στο εξής, το επίσημο μακαρόν που θα σερβίρεται στις δεξιώσεις της γαλλικής Πρεσβείας, θα έχει γεύση ελληνική!
Τo εμβληματικό γαλλικό γλυκό σε μια εκδοχή που να θυμίζει Ελλάδα, ήταν μια ιδέα του chef της γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffman, που αγκάλιασε με ενθουσιασμό ο Γάλλος Πρέσβυς Christophe Chantepy. Ο διαγωνισμός ανέδειξε τέσσερις φιναλίστ, από διαφορετικές πόλεις της χώρας.Το αποτέλεσμα ήταν αναπάντεχα επιτυχημένο: πρωτότυπα και νόστιμα μακαρόν, που ίσως ανοίγουν τον δρόμο να γίνει το “ελληνικό μακαρόν” τάση!

Αδιαμφισβήτητος νικητής, το πραγματικά υπέροχο δίχρωμο μακαρόν της Αγγελικής Αγάθου από την Κέρκυρα, με βάση την κερκυραϊκή συκομαΐδα (μαριναρισμένη σε ούζο), που πάντρεψε επιδέξια με μια κρέμα από κρητική ξινομυζήθρα και πασπάλισε γύρω-γύρω με ψιλοκομμένο αποξηραμένο νούμπουλο.

Η ιδιοκτήτρια του γνωστού για τα μακαρόν του κερκυραϊκού ζαχαροπλαστείου Cake boutique, μας είπε ότι εμπνεύστηκε αυτό το πλούσιο σε γεύση μακαρόν από παλιές τοπικές συνήθειες, την αγαπητή στο νησί συκομαΐδα, που έφτιαχναν σε όλα τα σπίτια για τον χειμώνα και συνήθως συνόδευαν με κάποιο τυρί.
Το βραβείο της περιλαμβάνει και τον ζηλευτό τίτλο “επίσημο μακαρόν της γαλλικής Πρεσβείας”.

Οι φιναλίστ κρίθηκαν από μια ιδιαίτερα απαιτητική επιτροπή, με προέδρους τους Jean-Marie Hoffmann και Φιλίπ Χρονόπουλο (pastry chef του εστιατορίου Palais Royal στο Παρίσι), και μέλη τους Γιώργο Αυγέρο, Ανδρέα Λαγό, Αρ. Μέγκουλα, Ντίνα Νικολάου, Νίκο Νικολακόπουλο, Δημήτρη Παμπόρη, Στέλιο Παρλιάρο, Μαρία Τζίτζη, Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο, Δημήτρη Χρονόπουλο, Φίλιππο Χρονόπουλο, Πόπη Χρυσανθίδου.

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στο μακαρόν από τη Νάξο του Σταμάτη Ξενάκη, με περγαμόντο, ελαιόλαδο και βασιλικό, το τρίτο στο μακαρόν της Πάτρας της Χρυσής Σεβαστιάδου με ganache και γέμιση ρυζόγαλο και το τέταρτο στο πολύ ιδιαίτερο αλμυρό μακαρόν της Θεσσαλονίκης, που έφτιαξε η Ευθυμία Νανέρη, με γέμιση γαρίδα μαριναρισμένη σε ελληνικό καφέ και κρέμα από μανούρι.

Το “πείραμα”, λοιπόν, όχι μόνο πέτυχε, όπως διαπίστωσαν και οι 850 καλεσμένοι, που τα δοκίμασαν στον επίσημο τελικό, στη γαλλική Πρεσβεία, αλλά ανέδειξε και τις δυνατότητες των ζαχαροπλαστών της επαρχίας μας, συγχρόνως με τη γοητεία των γεύσεων που μπορούν να δώσουν τα ελληνικά υλικά, ακόμα και σε κάτι τόσο κλασικά γαλλικό, όπως ένα μακαρόν!


Τα βραβευμένα μακαρόν μπορεί κανείς να παραγγείλει και να αποσταλούν από το Cake boutique (τηλ. 26610 23824).