ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2018 η «Osteria Franscescana»

Από -
Ο Massimo Bottura και πάλι στην κορυφή - Χρυσοί Σκούφοι
Ο Massimo Bottura και πάλι στην κορυφή

Με το που τέλειωσε το πάρτυ της τελετής των World’s 50 Best Restaurants στο Μπιλμπάο, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος που ήταν εκεί αναμεταδίδει.

Έχασε τα λόγια του από τη συγκίνηση ο Massimo Bottura όταν τον κάλεσαν να μιλήσει παραλαμβάνοντας το διπλό βραβείο του Καλύτερου Εστιατορίου στην Ευρώπη και τον Κόσμο, και τον είδα τρακαρισμένο ακόμα και μισή ώρα μετά στη συνέντευξη τύπου, να λάμπει από χαρά φυσικά. Είναι η δεύτερη φορά μετά το 2016 που η «Osteria Franscescana» κατακτάει την κορυφή στα World’s 50 Best Restaurants, δικαίως κατά τη γνώμη μου, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την ιταλική παράδοση, και την ιντελεκτουέλ ουσία της τέχνης.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ποιητές της Καταλωνίας αδελφοί Roca («El Celler de Can Roca»), ενώ στην τρίτη θέση –από την τέταρτη πέρυσι–ανέβηκε το εξαιρετικό «Mirazur» του Mauro Colagreco. Το «Eleven Madison Park» στη Ν. Υόρκη που πέρυσι είχε ανακηρυχθεί Καλύτερο στον Κόσμο φέτος κατατάχτηκε τέταρτο. Στα ειδικά βραβεία τώρα ο Περουβιανός Gaston Acurio βραβεύτηκε με τη διάκριση του έργου ζωής, η Clare Smith καλύτερη γυναίκα σεφ στον Κόσμο (εστιατόριο «Core» στο Λονδίνο), ο Αμερικάνος σεφ Dan Barber («Blue Hill at Stone Barns») κέρδισε το βραβείο της προτίμησης των σεφ που χορηγός του είναι η μπύρα Estrella Damm, καλύτερος ζαχαροπλάστης του πλανήτη αναδείχθηκε ο Cédric Grolet (ξεν. «Le Meurice» στο Παρίσι), το βραβείο καλύτερου σέρβις κέρδισε το «Geranium» στην Κοπεγχάγη, ενώ το βραβείο αειφορίας κέρδισε το «Azurmendi» στο Μπιλμπάο. Μεγάλη η επιτυχία του πολύ καλού «Mikla» στην Κωνσταντινούπολη που φέτος κατέλαβε την 44η θέση.