ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο εκλεπτυσμένες βότκες που αποδεικνύουν τη σημασία του terroir

Από -
Δύο εκλεπτυσμένες βότκες που αποδεικνύουν τη σημασία του terroir - Χρυσοί Σκούφοι

Δοκιμάσαμε τις Belvedere Smogory Forest και Lake Bartezek, με τις οποίες η βότκα γυρίζει σελίδα.

Συνήθως όταν μιλάμε για terroir στα spirits γίνεται αυτόματα η σύνδεση με την τεκίλα και το κρασί. Για πρώτη φορά μπαίνει στο σημαντικό παιχνίδι της προέλευσης η βότκα και ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο το κρυστάλλινο απόσταγμα επηρεάζεται από την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν, έδαφος, κλίμα κτλ. Η φινετσάτη πολωνέζικη Belvedere καινοτομεί και κυκλοφορεί δυο ετικέτες που προέρχονται από την ίδια σίκαλη, με τον ίδιο τρόπο παραγωγής, από διαφορετικό όμως terroir.

Η Belvedere Smogory Forest κατάγεται από ένα μικρό κτήμα της δυτικής Πολωνίας γεμάτο ψηλά δέντρα. Το υψόμετρο όπου καλλιεργείται η σίκαλη είναι χαμηλό και δέχεται τον αέρα του Ατλαντικού, κερδίζοντας σε ήπιους χειμώνες και παρατεταμένα καλοκαίρια. Η δεύτερη ετικέτα, η Lake Bartezek, προκύπτει από το ίδια σπάνια σίκαλη, την Diamonde Denkowskie, που καλλιεργείται όμως σε κτήμα της βορειοανατολικής Πολωνίας, στην πανέμορφη περιοχή των Λιμνών της Μαζουρίας. Η περιοχή είναι γνωστή για τους χαμηλούς βαθμούς θερμοκρασίας και τους ατέλειωτους χειμώνες, με αποτέλεσμα η σίκαλη να μένει έως και 80 ημέρες κάτω από το χιόνι.

Βάλαμε την μια ετικέτα δίπλα στην άλλη. Πρώτα δοκιμάσαμε την Smogory Forest και αμέσως πλημμύρισαν αρώματα αλμυρής καραμέλας, μελιού και λευκού πιπεριού. Στο στόμα είναι τολμηρή με σπιρτόζικη, αλμυρή και γλυκιά επίγευση.

Τσεκάρουμε και την Lake Bartezek και η σύγκριση είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική βότκα, πιο δροσερή και πιο κομψή, με ωραίες νότες μαύρου πιπεριού, φρεσκοκομμένης σίκαλης και αμυγδάλου. Στο στόμα κυριαρχούν φρέσκες νύξεις γρασιδιού και γλυκές μπισκότου. Το συμπέρασμα είναι ότι γυρνάει μια νέα σελίδα για την βότκα, που πλέον μπαίνει στη λίστα με τα spirits που έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα ανάλογα με το είδος του terroir.