ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γεύσεις της Φλώρινας με τον τρόπο του Κοντοσώρου

Από -
Γεύσεις της Φλώρινας με τον τρόπο του Κοντοσώρου - Χρυσοί Σκούφοι

Ο χειμώνας ταιριάζει με την κουζίνα και το country chic στυλ του βραβευμένου εστιατορίου στο Ξυνό Νερό.

Πολλά φημισμένα εστιατόρια του εξωτερικού βρίσκονται μακρυά από αστικά κέντρα, σε μικρά χωριά, κάνοντας την επίσκεψη εκεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Ο Νίκος Κοντοσώρος, chef patron σ’ ένα εστιατόριο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ιδιοκτήτη του, είναι από τους πρώτους που άνοιξαν εδώ αυτόν τον δρόμο, όταν δημιούργησε ένα γοητευτικό restaurant μαζί με ξενώνα, με αέρα ευρωπαϊκής εξοχής κι ένα αξιοζήλευτο κελάρι, στο μικρό και μακρινό Ξυνό Νερό. Η κουζίνα του ακολουθεί παρόμοια μονοπάτια: χειρίζεται επιδέξια τα υλικά του τόπου του, που γνωρίζει σε βάθος, και αναδεικνύει με προσωπική ματιά και με τεχνική την παραδοσιακή κουζίνα, χωρίς να λείπουν κάποιες γαλλικές και αστικές πινελιές.

Το μενού, που δοκιμάσαμε πρόσφατα, διατηρεί τα εμβληματικά του πιάτα, ενώ έχει προσθέσει και άλλα, στο mood της εποχής. Ο σεφ αγαπάει πολύ τα χειμωνιάτικα λαχανικά, που παίζουν σημαντικό ρόλο, άλλωστε, στην τοπική κουζίνα: πράσο, λάχανο, γλυκοπατάτα και άγρια μανιτάρια από τα κοντινά δάση συντροφεύουν πολλά από τα πιάτα του. Επίκαιρο φαγητό, με έντονο τοπικό χρώμα είναι ο «χοιρινός λαιμός με λάχανο» στον φούρνο, με το κρεατικό να ακουμπάει επάνω σε στρώμα ψιλοκομμένου λάχανου με κόκκινο πιπέρι. Στην κατσαρόλα, πάλι, μπαίνουν τρυφερά κομμάτια μοσχαριού μπρεζέ με σάλτσα κρασιού και λαχανικά -πράσο, τζίντζερ, φινόκιο, σέλινο- που μαγειρεύονται με κόκκινο κρασί.

Το «χοιρινό πρασοσέλινο» δεν λείπει, φυσικά, από το χειμωνιάτικο μενού, όπως και ο σταρένιος ντόπιος τραχανάς, που συνοδεύει, συνήθως, χοιρινό. Από τα νέα πιάτα και ο «κόκορας με μπέικον και μανιτάρια», με κάππαρη και κουρκουμά, ενώ από τα ορεκτικά ξεχωρίζει η ανοιχτή πίτα με γλυκύτατες πιπεριές Φλωρίνης, φέτα και καπνιστό χοιρινό. Εμβληματικό πιάτο του εστιατορίου, το «σουτ μακάλο», τοπική συνταγή μαγειρεμένη με ευγένεια: μοσχαρίσιο κεφτεδάκι μέσα σε λευκή σάλτσα με σαφράν, με ωραία ισορροπία ξυδιού και σκόρδου.

Από τα πιο δημιουργικά, εντυπωσιάζει το «χοιρινό με κρούστα κόκκινου πιπεριού», που συνδυάζεται υπέροχα με έναν πουρέ γλυκοπατάτας, αρτυσμένο με γλυκά μπαχαρικά. Σε άλλο μήκος κύματος, δοκιμάσαμε ένα φρέσκο φουα γκρα σοταρισμένο, με συνοδεία από κανθαρέλες γλυκό και ανθό αλατιού. Το ριζότο με άγρια μανιτάρια (στην περίπτωσή μας βολίτες) και τρούφα, κρεμώδες, με βαθιά γεύση, είναι απλώς ακαταμάχητο. Τα κρεατικά σχάρας, πάλι, από rib eye μέχρι σουτζουκάκια, καταλαμβάνουν ιδιαίτερο χώρο στο μενού. Στα επιδόρπια προστέθηκε πρόσφατα το «χιλοπιτάκι με ντρέσινγκ σοκολάτας», μια πρωτότυπη ιδέα, που θα δοκιμάσουμε στην επόμενη επίσκεψη.

Το κελάρι του Κοντοσώρου είναι αντάξιο του εστιατορίου και ολοκληρώνει σωστά την εμπειρία. Φιλοξενεί στις κατάλληλες συνθήκες πάνω από 200 ετικέτες επιλεγμένων οίνων. Ο ελληνικός αμπελώνας, με έμφαση στα οινοποιεία της περιοχής, καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, ενώ και ο διεθνής εκπροσωπείται από 50 ετικέτες.

Η αριστοκρατική και φιλόξενη σάλα, όπου κυριαρχεί η ζεστασιά του ξύλου, το οίκημα, ο περιβάλλων χώρος, κάνουν το μέρος ιδανικό προορισμό για τις γιορτές… Το γιορτινό μενού ήδη ετοιμάζεται και, όπως μάθαμε, στα υποψήφια πιάτα παίζει το φιλέτο πάπιας με άγρια μανιτάρια, μεταξύ άλλων που θα έχουν την τύχη να γευθούν όσοι βρεθούν εκεί, στα βόρεια.

Κοντοσώρος, Ξυνό Νερό Φλώρινας, 2386081256

© φωτογραφιών: Ντίνα Γκρουμούτη