ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2016: Avant garde επετειακή βραδιά με σκανδιναβικό αέρα

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2016: Avant garde επετειακή βραδιά με σκανδιναβικό αέρα - Χρυσοί Σκούφοι




Λίγες ώρες μετά την επίσημη αρχή της φετινής άνοιξης, η απονομή των Χρυσών Σκούφων από το «αθηνόραμα» συγκέρασε για μια ακόμα φορά με υποδειγματικό τρόπο τη γαστρονομία με την αισθητική σε μια υψηλού επιπέδου βραδιά γεμάτη αισιοδοξία την περασμένη Δευτέρα 21/3 στη «Μεγάλη Βρεταννία».

Το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη μοιράστηκαν εκ νέου τον πολυπόθητο τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας, μαζί φυσικά με το δυνατό χειροκρότημα στο κατάμεστο Grand Ballroom του ξενοδοχείου. Ο Σουηδός guest chef και κάτοχος δύο αστεριών Michelin, Björn Frantzén, σφράγισε γαστρονομικά μια βραδιά με επετειακό χαρακτήρα, καθώς κατά τη διάρκειά της ανακοινώθηκε η έναρξη της μεγάλης γιορτής για τα «40 χρόνια αθηνόραμα».

  • lezada1

    lezada1

  • lezada2

    lezada2

  • lezada3

    lezada3

Βράδυ Δευτέρας, λοιπόν, και οι κάμερες και τα μικρόφωνα είχαν πάρει από νωρίς φωτιά, τόσο στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί στην είσοδο της «Μεγάλης Βρεταννίας» όσο και στο Royal Room, όπου οι ιδιοκτήτες του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και Διονύσης Κούκης και ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος υποδέχονταν εκπροσώπους από τον πολιτικό χώρο, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και σημαντικά ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών. Λαμπερά ντυσίματα, πλατιά χαμόγελα, τα πρώτα πηγαδάκια ανάμεσα σε νέους και καταξιωμένους σεφ και ηθοποιούς, ανυπομονησία για την απονομή και το δείπνο που πλησίαζε κυριαρχούσαν γύρω από το κεντρικό σταντ με την εντυπωσιακή ανθοσύνθεση. To πολύ ωραία στημένο bar της Absolut Elyx ήταν η επιλογή όλων για ένα welcome drink, ενώ οι δροσερές παρουσίες της Pellegrino σέρβιραν φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna και ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino.

Όταν οι πόρτες του Grand Ballroom άνοιξαν, με τα εκατοντάδες λευκά κεριά να δημιουργούν θεατρική ατμόσφαιρα, το στήσιμο της αίθουσας εξέπληξε τους συνδαιτυμόνες. Δεν είναι εύκολο να ενσωματωθεί το λιτό σκανδιναβικό πνεύμα σε μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς αίθουσες της Αθήνας, ωστόσο ο σκηνογράφος των Χρυσών Σκούφων Δημήτρης Μπράζας και ο art director της ΙΚΕΑ Μαρίνος Αντωνιάδης αντιμετώπισαν την πρόκληση με επιτυχία. Ως centerpiece σε καθεμιά από τις εντυπωσιακές ροτόντες τοποθέτησαν μια ολόλευκη σύνθεση από τα κηροπήγια Jatteviktig της designer Monika Mulder πάνω σε καθρέφτη, ενώ μια αφράτη προβιά έντυνε μια καρέκλα σε κάθε τραπέζι κάνοντας τη διαφορά. Διαμόρφωσαν επίσης ένα θεατρικό σκηνικό για τις απονομές, επιλέγοντας την υπέροχη πολυθρόνα Strandmon σε ρετρό σκανδιναβικό στιλ και αγαπημένο κομμάτι του ιδρυτή των ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad, μαζί με ένα coffee table της σειράς IKEA Stockholm και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό.

Η λαμπερή αίθουσα του Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας»
Η λαμπερή αίθουσα του Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας»

Στη σκηνή ανέβηκε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος παρουσίασε τη βραδιά μαζί με τους Στέλιο Μάινα, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Άκη Σακελλαρίου. «Είναι η έναρξη της γιορτής για τα 40 χρόνια του “αθηνοράματος”, μια γιορτή που όπως είναι φυσικό αφορά όλη την πόλη, θα διαρκέσει όλο το χρόνο και θα είναι γεμάτη εκπλήξεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα» ήταν από τις πρώτες ατάκες του που έδωσαν το στίγμα του σπαρταριστού θεατρικού show το οποίο ακολούθησε, βγαλμένο από τη σχεδόν αθεόφοβη πένα του διευθυντή Δημοσιογραφικής Παραγωγής του «α» Θύμιου Νικολόπουλου. Ένας Μαρκουλάκης έτοιμος να πρωταγωνιστήσει σε ένα… γαστρονομικό θρίλερ με ψυχολογικές προεκτάσεις, όπως και οι απέλπιδες προσπάθειες των Μάινα και Σακελλαρίου να ενταχθούν στη γευσιγνωστική ομάδα των Χρυσών Σκούφων αλλά και να ανοίξουν το δικό τους γκουρμέ εστιατόριο ήταν ορισμένα από τα highlights της βραδιάς, χάρη στα οποία οι εμβληματικές στιγμές του θεσμού, μαζί με εστιατόρια, πιάτα και πρόσωπα, ξαναζωντάνεψαν πλάι πλάι με την ιστορία του «αθηνοράματος» αλλά και της γευστικής σκηνής της πόλης.

Η δε αποκάλυψη πως ο μυστηριώδης Δ. Κωνσταντίνου, ο οποίος υπέγραφε την κριτική εστιατορίου στο πρώτο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε στις 16/10/1976, δεν ήταν άλλος από τον Διονύση Κούκη στάθηκε η αφορμή για να ανέβει στη σκηνή ο επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων και να ξεκινήσει ο χορός των βραβεύσεων. «Το αθηνόραμα ανακαλύπτει και αναδεικνύει οτιδήποτε καινούργιο και ανατρεπτικό», είπε η Άννη Ηλιοπούλου, προλογίζοντας με τον ιδανικότερο τρόπο το πρώτο και ειδικό βραβείο της βραδιάς. Αυτό για τον Νέο Ταλαντούχο Σεφ, το οποίο μοιράστηκαν οι Σπύρος Αγιούς («Grace», Σαντορίνη), Μίλτος Αρμένης («Erimitis», Παξοί) και Σταμάτης Μαρμαρινός («On the Verandah», Σπέτσες). Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, 24 εστιατόρια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο και 34 ακόμα απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στον απολογισμό ενός τεράστιου γαστρονομικού σαφάρι της γευσιγνωστικής ομάδας του «α», το οποίο διήρκεσε από την προηγούμενη απονομή, τον Απρίλιο του 2015, μέχρι και τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Από τα πιάτα, διά χειρός Bjorn Frantzen, που έκαναν αίσθηση στο diner de gala των Χρυσών Σκούφων: Ελάφι ράτσας Fallow με τρούφα, ζωμός - πουρές - σαλάτα λάχανου, τσιπς kale
Από τα πιάτα, διά χειρός Bjorn Frantzen, που έκαναν αίσθηση στο diner de gala των Χρυσών Σκούφων: Ελάφι ράτσας Fallow με τρούφα, ζωμός - πουρές - σαλάτα λάχανου, τσιπς kale

Η ευχή «να τα εκατοστίσετε», μαζί με τα καλύτερα λόγια για το θεσμό και τη διαρκή προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια και τα κολακευτικά σχόλια για το πρωτοπόρο concept της φετινής απονομής, ακούστηκαν από τους σημαντικούς προσκεκλημένους που ανέβηκαν στη σκηνή για να παραδώσουν τους πρώτους Χρυσούς Σκούφους της βραδιάς στα εστιατόρια με βαθμό 15/20, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης, η corporate communication director της IKEA Άντα Γιαννεσκή, ο managing director της Pernod Ricard Hellas Κριστόφ Λεμαριέ και ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου.

«Το “αθηνόραμα” ξεκίνησε να καταγράφει με επιμέλεια τη γαστρονομική παράδοση του τόπου σε μια εποχή που η έννοια του food tourism ήταν παντελώς άγνωστη», είπε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος τονίζοντας την προσφορά του «αθηνοράματος» στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και ευχαριστώντας την ομάδα του, η οποία ενδυναμώνει το επίσημο site του ΕΟΤ Visit Greece, το οποίο φτάνει σε 11 εκατ. μοναδικούς χρήστες κάθε μήνα, προσφέροντας ποιοτικό δημοσιογραφικό περιεχόμενο στους ξένους επισκέπτες. Στη σημαντική άνθηση του ελληνικού τουρισμού αλλά και στη συμβολή του «αθηνόραματος» σε αυτήν εστίασε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. «Αυτό είναι κάτι που διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και στο οποίο “έβαλαν πλάτη” η Άννη και ο Διονύσης που τους ευχαριστώ πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Tάσος Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης των Matsuhisa Athens και Matsuhisa Mykonos, η Ιουλία Ρίνφεσταλ, ιδιοκτήτρια του Squirrel, και ο Hλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης των Old Mill και Calypso
Ο Tάσος Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης των Matsuhisa Athens και Matsuhisa Mykonos, η Ιουλία Ρίνφεσταλ, ιδιοκτήτρια του Squirrel, και ο Hλίας Κοκοτός, ιδιοκτήτης των Old Mill και Calypso

Εντωμεταξύ στη σκηνή, Ανδρεαδάκης και Μάινας πραγματοποιούσαν επιτόπια γευσιγνωσία με ακρίβεια τρίτου δεκαδικού σε ένα πιάτο με ψάρι, το οποίο ο δεύτερος έκρινε πως «έχει ψαρευτεί στα ανοιχτά της Φολεγάνδρου, από έναν ψαρά που λέγεται Μανόλης και η βάρκα του Γιολάντα». Μια ωραία πάσα για να αποκαλύψει ο Ανδρεαδάκης το βραβείο κοινού που θα θεσπιστεί από του χρόνου στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να απονείμει τα βραβεία στα εστιατόρια της Αθήνας με βαθμό 16/20, ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος μίλησε για το βραβείο κοινού και το ολοκαίνουργιο site των Χρυσών Σκούφων, στο οποίο θα πραγματοποιείται η ψηφοφορία, λέγοντας: «Δεν είναι ακόμα ένα βραβείο, αλλά ένα κίνητρο προς μια δυναμική κοινότητα που αποτελείται από θιασώτες της γαστρονομίας να διακρίνουν το καλό, το πολύ καλό και το εξαιρετικό».

Μιαν ανάσα από την κορύφωση της απονομής, στη σκηνή βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Το “αθηνόραμα” έχει μια τρομερή ικανότητα να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και αποτελεί εγγύηση ποιότητας σε ό,τι κι αν κάνει», είπε και χωρίς να παρατείνει περισσότερο την αγωνία, απένειμε τα βραβεία στα δύο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας. Αυτό δεν εμπόδισε τους Μάινα και Σακελλαρίου να συνεχίσουν να αναζητούν το γαστρονομικό concept του εστιατορίου τους, φέρνοντας τον Δημήτρη Αντωνόπουλο στη σκηνή για να τους μιλήσει για την πιο hot κουζίνα της εποχής (ήτοι τη σκανδιναβική) και να προλογίσει τον guest chef της βραδιάς Björn Frantzén. Συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων που έχει συστήσει στην Αθήνα κορυφαίους διεθνείς σεφ, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων συντόνισε για μια ακόμη φορά την πόλη μας με ό,τι πιο ενδιαφέρον και καινούργιο απασχολεί τη διεθνή γαστρονομική κοινότητα, μυώντας τους προσκεκλημένους στη nouvelle vague της σκανδιναβικής κουζίνας. Από τους πιο όμορφους σεφ που έχουν έρθει ποτέ στους Χρυσούς Σκούφους, ξανθός, γαλανομάτης, αρρενωπός, ποδοσφαιριστής πρώτης γραμμής που λόγω ατυχήματος άφησε τα τερέν, ο Frantzén ενθουσιάστηκε με την Αθήνα και με την μπριγάδα της «Μεγάλης Βρεταννίας», με την οποία μετέφερε πιστά τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει στο εστιατόριό του στήνοντας ένα είδος pop-up resto για μια βραδιά. Αεικίνητος επέβλεπε τα πάντα, αφήνοντας κάθε τόσο την κουζίνα για να ρίξει κλεφτές ματιές στην αίθουσα της απονομής.

Ο σεφ του Abovo Μιχάλης Νουρλόγλου με τον σεφ του Lycabettus Restaurtant Στέφανο Κολυμάδη και τον σεφ και ιδιοκτήτη του CTC Αλέξανδρο  Τσιοτίνη
Ο σεφ του Abovo Μιχάλης Νουρλόγλου με τον σεφ του Lycabettus Restaurtant Στέφανο Κολυμάδη και τον σεφ και ιδιοκτήτη του CTC Αλέξανδρο Τσιοτίνη

To υψηλού επιπέδου δείπνο που ακολούθησε δημιουργήθηκε από τον σεφ σε συνεργασία με τα μέλη της γευσιγνωστικής ομάδας του «α» τα οποία ταξίδεψαν τον περασμένο Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη και επί τρεις ημέρες δοκίμασαν περισσότερα από 25 πιάτα μέχρι να καταλήξουν στα κορυφαία. Το μενού άνοιξε και έκλεισε με δύο φοβερές εξτραβαγκάντσες: το ψωμί που στα σκανδιναβικά πρότυπα σερβιρίστηκε αρχικά άψητο και αποσύρθηκε για να επιστρέψει ψημένο στην εντέλεια, και τις επιδόρπιες τρούφες μαύρης σοκολάτας με αίμα ταράνδου, ένα συστατικό το οποίο έκανε τους πάντες να τις περιμένουν με αγωνία.

Στα τραπέζια κατέφτασαν στο ενδιάμεσο, με σχεδόν χορογραφημένες κινήσεις από το σέρβις του ξενοδοχείου, τα ορντέβρ μακαρόν από μήλο και cranberry με κρέμα από συκώτι πάπιας και το βασιλικό καβούρι ποσέ με μπίρα και άνηθο, σε δυνατό pairing με την Absolut Elyx. Στα υπέροχα βαθιά πιάτα της «Μεγάλης Βρεταννίας», τα οποία ανασύρθηκαν ειδικά για την περίσταση, ακολούθησαν ο βελούδινος μπακαλιάρος «Ο πειρασμός του Janson», συνοδεία Chateau Julia, και το ελάφι ράτσας Fallow με σαλάτα λάχανου και τσιπς kale σε αρμονία με Syrah Domaine Costa Lazaridi.

Μυκονιάτικο ενσταντανέ: ο ιδιοκτήτης του Bill & Coo Θεοδόσης Κακούτης με τον δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά και τον Τάσο Ιωαννίδη του Mathuhisa Mykonos
Μυκονιάτικο ενσταντανέ: ο ιδιοκτήτης του Bill & Coo Θεοδόσης Κακούτης με τον δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά και τον Τάσο Ιωαννίδη του Mathuhisa Mykonos

Ακολούθησε η πολύ ιδιαίτερη κρέμα γλυκόριζας με μαύρα φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και παντζάρια ποσέ και το εντυπωσιακό φινάλε με το κοκτέιλ Garden of Elyx που σερβιρίστηκε σε ποτήρι από ροζ χαλκό σε σχήμα ανανά (σύμβολο της φιλοξενίας για τους Σουηδούς) και συνόδεψε τις τολμηρές τρούφες. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που ήθελαν να πάρουν το ποτήρι-έργο τέχνης μαζί τους φεύγοντας! Λίγο πριν από το τέλος της βραδιάς, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος προκάλεσε έναν ευχάριστο χαμό στην αίθουσα. Κάλεσε στη σκηνή τόσο τον Frantzén και τους δύο στενούς του συνεργάτες, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή τους, όσο και ολόκληρη την ομάδα του πολυβραβευμένου executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρη Ευαγγέλου, που οδηγεί κάθε diner de gala των Χρυσών Σκούφων στην απόλυτη επιτυχία.

Όταν κόπασαν τα δυνατά χειροκροτήματα, ξεκλέψαμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε με τον Frantzén σχετικά με το παντοδύναμο, όπως δείχνει, ρεύμα της σύγχρονης Scandinavian cuisine. «Η σκανδιναβική κουζίνα ήρθε για να μείνει», μας είπε λακωνικά και χωρίς περιστροφές ο 39χρονος σεφ-σταρ, το boutique εστιατόριο του οποίου βρίσκεται σταθερά από το 2011 μέσα στα καλύτερα του κόσμου, διαθέτοντας παράλληλα δύο αστέρια Michelin. Βασικό παράγοντα του γαστρονομικού big bang της Σκανδιναβίας θεωρεί την ικανότητα των νέων σεφ να κάνουν πράγματα, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Παρότι η σκανδιναβική κουζίνα είναι πολύ ιδιαίτερη και όχι εύκολη για τους νότιους ουρανίσκους, το μενού εντυπωσίασε τους καλεσμένους που έκαναν εξαιρετικά σχόλια, άλλος για το βασιλικό καβούρι, άλλος για τον μπακαλιάρο και άλλος για το ελάφι.

Ο Olivier Campanha, σεφ του F+W by Olivier Campanha, με τον Δημήτρη Παμπόρη, σεφ του Apocalypsis και τον Jean Charles Metayer, σεφ του Premiere
Ο Olivier Campanha, σεφ του F+W by Olivier Campanha, με τον Δημήτρη Παμπόρη, σεφ του Apocalypsis και τον Jean Charles Metayer, σεφ του Premiere

Ευτυχισμένη έχοντας δοκιμάσει την κουζίνα του αγαπημένου της σεφ, η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα Charlotte Wrangberg, μας επεσήμανε πως μέχρι πριν από περίπου 20 χρόνια η σουηδική κουζίνα είχε έναν έντονα ρουστίκ χαρακτήρα. Η εικόνα πλέον έχει εκμοντερνιστεί χάρη στη λεγόμενη nouvelle vague, κορυφαίο εκφραστή της οποίας αποτελεί ο Frantzén. Προσιτή, χαμογελαστή και καθόλου «Βόρεια», η πρέσβειρα δεν ενοχλήθηκε μάλιστα όταν ο Μιχάλης Νουρλόγλου της έδωσε φουριόζος το κινητό του για να απαθανατίσει τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο για το «Abovo»! Με πνεύμα «τόπο στα νιάτα» μας μίλησε και ο Έκτορας Μποτρίνι σχετικά με τη βράβευση του «Etrusco». «Ένας Χρυσός Σκούφος είναι πρώτα από όλα μια βράβευση για τους μάγειρες που αναγνωρίζει τον κόπο και τη δουλειά τους, ειδικά για τη νέα γενιά των σεφ, η οποία ζει για αυτήν τη στιγμή φροντίζοντας παράλληλα να εξελίσσεται διαρκώς».

Οι έτεροι συγκάτοικοι της κορυφής, ο Νίκος Ρούσσος και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη του «Funky Gourmet», μας είπαν πως το βραβείο πηγαίνει ουσιαστικά σε ολόκληρη την ομάδα τους. Στην ερώτησή μας αν η κορυφή συνεπάγεται περισσότερο άγχος σε σχέση με πριν, προκειμένου να διατηρηθείς σε αυτή, μας απάντησαν πως το εποικοδομητικό άγχος είναι το ίδιο από την πρώτη ημέρα. «Ας μην ξεχνάμε πως κάνουμε ό,τι κάνουμε σε μια χαοτική κατάσταση», ήταν η επωδός της κουβέντας μας, αφήνοντας μια αιχμή για τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού γενικότερα, και την ανάγκη υποστήριξής του από την πολιτεία. Μια διαπίστωση που για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι ο τουρισμός και η γαστρονομία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης πάει χέρι χέρι με την αισιοδοξία και την επιβράβευση της δημιουργικότητας που κυριάρχησαν στη βραδιά.

Ο Bjοrn Frantzen, οι δύο sous chefs του και η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» χειροκροτούνται από τους προσκεκλημένους στο τέλος του δείπνου. Μαζί τους ο γαστρονομικός συντάκτης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντωνόπουλος
Ο Bjοrn Frantzen, οι δύο sous chefs του και η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας» χειροκροτούνται από τους προσκεκλημένους στο τέλος του δείπνου. Μαζί τους ο γαστρονομικός συντάκτης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Αντωνόπουλος

Ο Παύλος Τσίμας, από τους πρώτους δημοσιογράφους που είχαν συνεργαστεί με το «αθηνόραμα», χαρακτήρισε το θεσμό των Χρυσών Σκούφων μια αντίσταση στη μιζέρια της εποχής και χαρά της ζωής, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι δήλωναν με κάθε ευκαιρία ότι ευτυχώς που υπάρχει και το «αθηνόραμα» που μέσα από ενέργειες όπως οι Χρυσοί Σκούφοι μας θυμίζει ότι δεν έχουν τελειώσει όλα, δίνοντας φως κόντρα στην κατήφεια των καιρών. Στις 2.30 το πρωί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν παραμείνει στην αίθουσα της «Μεγάλης Βρεταννίας» απολαμβάνοντας την Elyx τους και μη θέλοντας να φύγουν…

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Wrangberg, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κώστας Μπιτζάνης, η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, οι δημοσιογράφοι Ορέστης Ανδρεαδάκης, Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος, Ηλίας Μαμαλάκης, Ανδρέας Ροδίτης και από τον καλλιτεχνικό κόσμο οι Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Κάτια Δανδουλάκη, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τάσος Ιορδανίδης, Ταμίλα Κουλίεβα, Δημήτρης Λιγνάδης, Αντώνης Λουδάρος, Χρήστος Λούλης, Θάλεια Ματίκα, Θάνος Μικρούτσικος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μαρία Μπακοδήμου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Άσπα Σαββοπούλου, Φώτης Σεργουλόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Γιάννης Χουβαρδάς, Χρήστος Χωμενίδης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2016 ήταν οι Acqua Panna - S.Pellegrino, Volvo, Absolut Elyx, IKEA και SAS.