Ο ΘΕΣΜΟΣ

Η κουλτούρα της γαστρονομίας

Η κουλτούρα της γαστρονομίας - Χρυσοί Σκούφοι

Στο «αθηνόραμα» πιστεύαμε πάντα ότι η γαστρονομία είναι ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού. Και ο πολιτισμός της γεύσης είναι σπουδαίος και σύνθετος.
Για εμάς η έννοια της γαστρονομίας είναι πάντοτε συνυφασμένη με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα, με το αυθεντικό και όχι με το δήθεν, με την ουσία και όχι με τη μόδα. Είναι συνυφασμένη με την ανακάλυψη, τη βαθιά ικανοποίηση της εμπειρίας και τη χαρά της γευσιγνωσίας. Διερευνούμε τη βαθύτερη ουσία της γαστρονομικής δημιουργίας, ψάχνουμε για την εκλεπτυσμένη απόλαυση, αναλύουμε το στυλ και την αισθητική της κουζίνας και βρίσκουμε εκείνες τις αναφορές που τη συνδέουν με τις αναμνήσεις μας.

Η γεύση ανήκει αναμφισβήτητα στο χώρο της δημιουργίας και ως άλλη μια Καλή Τέχνη διεγείρει και τις πέντε αισθήσεις μας, είναι έκφραση, είναι εκλεπτυσμένη ψυχαγωγία.
Για εμάς, αυτός ο τομέας αποτελεί ένα χώρο έρευνας, πειραματισμού και αίσθησης του κομψού και του ωραίου. Όπως λέει άλλωστε και ο φημισμένος Γάλλος γαστρονόμος Brillat Savarin, «μόνο ο καλλιεργημένος άνθρωπος ξέρει να τρώει».

Η γαστρονομική απόλαυση είναι μια ευγενής πράξη που δεν έχει σχέση με τη νεοπλουτίστικη επίδειξη και τη βουλιμία, αλλά με την αναζήτηση του γευστικού κάλλους. Και είναι ακόμα η γαστρονομία, από την πιο απλή αλλά ποιοτική έως την πιο πολυσύνθετη εκδοχή της, έκφραση της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας κάθε χώρας και κάθε λαού, που στις μέρες μας αποτελεί μια από τις πιο ανερχόμενες πολιτισμικές ταξιδιωτικές αναζητήσεις, βασικό στοιχείο στη σύγχρονη δυναμική του γαστρονομικού τουρισμού.