ΟΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

Όλα όσα έγιναν στην επετειακή τελετή απονομής των 30ών Χρυσών Σκούφων

Από -
Όλα όσα έγιναν στην επετειακή τελετή απονομής των 30ών Χρυσών Σκούφων - Χρυσοί Σκούφοι

Η συγκινητική επετειακή τελετή των 30ών Χρυσών Σκούφων, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στον επιβλητικό χώρο της "Μεγάλης Βρεταννίας". Μια βραδιά όπου η γεύση πήρε το ρόλο του πρωταγωνιστή, και τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας απόλαυσαν τον προβολέα, με προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης να συναντούν τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας, για να ανακαλύψουν μαζί τις 39 καλύτερες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας: τα 39 εστιατόρια που απέσπασαν φέτος τις κορυφαίες διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων, παράλληλα με τρία ακόμη ειδικά βραβεία.

Η 'Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, το
Η 'Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, το "Etrusco" (17/20 και 2 Χρυσοί Σκούφοι) στους σεφ Νίκο Μπίλλη και Έκτορα Μποτρίνι.

Το κερκυραϊκό "Etrusco" του Έκτορα Μποτρίνι διατήρησε για 11η συνεχή χρονιά τα ηνία του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας και ήταν ξανά το μοναδικό που απέσπασε 2 Χρυσούς Σκούφους, ενώ η οικογένεια των Χρυσών Σκούφων, που για το 2023 αποτελείται από 17 εστιατόρια στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη, υποδέχτηκε φέτος 9 new entries, με τα εστιατόρια "Delta", "Botrini’s Santorini", "Varoulko Santorini", "Baos", "Fiore", "Kooc Secrets", "Makris Dégustation", "Melia" και "Le Pavillon" να αποσπούν για πρώτη φορά την κορυφαία γαστρονομική διάκριση της χώρας.

Η φετινή τελετή δεν τίμησε μόνο τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, αλλά έκανε μια ανασκόπηση της ιστορίας ενός θεσμού συνδεδεμένου με την ιστορία της ίδιας της χώρας: "Χρυσοί Σκούφοι με ΠΑΣΟΚ, με Νέα Δημοκρατία, με Σύριζα, Χρυσοί Σκούφοι με Millenium, με Ολυμπιακούς Αγώνες και Euro 2004, Χρυσοί Σκούφοι με δραχμές και με ευρώ, Χρυσοί Σκούφοι με μνημόνια και με καραντίνα, Χρυσοί Σκούφοι εμβολιασμένοι!", θα ακουγόταν αργότερα από σκηνής, ο χορός των αναμνήσεων όμως ξεκίνησε αρκετά πριν από την ίδια την τελετή, ιδίως για τους ανθρώπους πίσω από το θεσμό.

Η ατμοσφαιρικά φωτισμένη σάλα του Royal Ballroom της
Η ατμοσφαιρικά φωτισμένη σάλα του Royal Ballroom της "Μεγάλης Βρεταννίας"

Κι αυτό επειδή το Royal Ballroom της "Μεγάλης Βρεταννίας", όπου οι premium χορηγοί των Χρυσών Σκούφων υποδέχονταν τους ξεχωριστούς καλεσμένους της βραδιάς, έγινε το σκηνικό ενός άτυπου reunion: η 30ή επέτειος των βραβείων έγινε αφορμή να σμίξουν παλιότερες και νεότερες γενιές γευσιγνωστών, με το θεσμό να υποδέχεται ξανά στην αγκαλιά του προηγούμενα μέλη των επιτροπών. Έτσι, η βραδιά απέκτησε μια ιδιαίτερα συγκινητική νότα, την ώρα που οι κορυφαίοι σεφ της Ελλάδας, με την αγωνία της βράβευσης στα χαμόγελά τους, αλλά και τον κάματο μιας ακόμη θερινής σεζόν στο ζεστό τους βλέμμα, γέμιζαν το χώρο.

Κάτω από τα πόδια τους, στις κουζίνες του κάτω ορόφου της "Μεγάλης Βρεταννίας", μια μαγειρική dream team ετοίμαζε το γευστικό παλμαρέ της βραδιάς: το δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από τη μεγάλη ψηφοφορία του "αθηνοράματος" οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο σεφ αυτών των 30 χρόνων του θεσμού. Οι Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος, με τη σύμπραξή του executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας" Αστέριου Κουστούδη υπέγραψαν ακόμη μία από τις one night only θεαματικές γαστρονομικές βραδιές που, εδώ και 30 χρόνια, έχουν ταυτιστεί με τις απονομές του θεσμού. Ένα γευστικό event, που ήταν από μόνο του λόγος όλοι οι καλεσμένοι της βραδιάς να ανυπομονούν να ξεκινήσει!

Έτσι, πολύ σύντομα, οι φιλοξενούμενοι των Χρυσών Σκούφων πέρασαν στο Grand Ballroom της "Μεγάλης Βρεταννίας", όπου η μινιμαλιστική art de la table, σε επιμέλεια του Δημήτρη Μπραζά, καλούσε το βλέμμα να επικεντρωθεί στο σημείο που θα αποτελούσε το focus της βραδιάς: τη σκηνή των Χρυσών Σκούφων, απ’ όπου θα παρέλαυναν οι άνθρωποι με τις κορυφαίες γαστρονομικές επιδόσεις της χρονιάς.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης άνοιξε την τελετή απονομής
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης άνοιξε την τελετή απονομής

"Πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να πούμε το αυτονόητο", σημείωσε ο Άκης Σακελλαρίου καλωσορίζοντας άπαντες στην 30ή απονομή των Χρυσών Σκούφων, καθώς μαζί με τον Στέλιο Μάινα αποτέλεσαν το πρώτο από τα τρία ζευγάρια των masters of ceremony – η Εβελίνα Παπούλια και η Ναταλία Δραγούμη, αλλά και οι Γιώργος Καραμίχος και Κρατερός Κατσούλης συμπλήρωσαν την εξάδα μιας βραδιάς σκηνοθετημένης με έμπνευση από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. "Να πούμε, δηλαδή, πως η σκέψη μας όλες αυτές τις ημέρες βρίσκεται στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν", εξήγησε, απηχώντας το συναίσθημα όλων των παρευρισκόμενων. "Σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχασαν ζώα, σοδειές, περιουσίες, σε όσους κινδύνευσαν οι ίδιοι. Σε όσους είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη τη ζωή τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη", συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι "η έννοια του πολιτισμού χάνει το νόημά της μπροστά στην τραγωδία που βιώνει η χώρα τις τελευταίες μέρες". "Αλλά, από την άλλη, πολιτισμός είναι να παραμένουμε άνθρωποι", συμπλήρωσε ο Στέλιος Μάινας. "Αυτός ο εφιάλτης πρέπει να ξαναγίνει ζωή κι αυτό είναι ένα στοίχημα για όλους μας", συνέχισε, καταλήγοντας ότι "εδώ απόψε τιμάται ένας κλάδος, αυτός της εστίασης, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, έναν τομέα που δοκιμάζεται σκληρά – η αλληλεγγύη λοιπόν είναι δεδομένη".

Ανοίγοντας την τελετή, Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης μίλησε τιμητικά για "ένα θεσμό που βοήθησε από την εποχή της ελληνικής κουζίνας, να περάσουμε σε αυτήν της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής διεθνούς εμβέλειας. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τη γαστρονομία ως βασική εμπειρία του τουρισμού μας, προβάλλοντάς την όσο το δυνατόν καλύτερα στο εξωτερικό".

Παίρνοντας το λόγο, η δημιουργός του θεσμού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, 'Άννη Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες: "Όλες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου, που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο", σημείωσε. "Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας αλλά και τη χώρα μας, αφού μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία. Η ευχή όλων μας είναι να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια στιβαρή ανασυγκρότηση σε εθνικό επίπεδο, με τις πλέον θετικές εξελίξεις και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων και για την οικονομία της χώρας", κατέληξε.

Στη συνέχεια στάθηκε στους παράγοντες της επιτυχίας και της καθολικής αναγνώρισης των Χρυσών Σκούφων ως κορυφαίου γαστρονομικού θεσμού της χώρας: "Δεν είναι απλό ένας αξιολογητικός θεσμός να παραμένει επί 30 χρόνια στην κορυφή", τόνισε, σημειώνοντας ότι οι Χρυσοί Σκούφοι μπαίνουν στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους "εδραιωμένοι στη συνείδηση όλων ως ο σημαντικότερος θεσμός, ο πλέον αξιόπιστος, ο πιο επιδραστικός και πάντα αιχμηρός, δυναμικός και στον αφρό της επικαιρότητας. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φυσικά παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, η σημαντικότερη όμως είναι η εγκυρότητά του. Και η εγκυρότητά του έχει άμεση σχέση με τη γευσιγνωστική του επιτροπή", επεσήμανε, παρουσιάζοντας στο κοινό –για πρώτη φορά στην ιστορία των 30 χρόνων του θεσμού– όλα τα μέλη της αξιολογητικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, από το 1993 μέχρι σήμερα, τα οποία και απέσπασαν το πρώτο θερμό χειροκρότημα της βραδιάς.

Οι 11 πιο επιδραστικοί σεφ της Ελλάδας, συμπράττοντας με τον executive chef της
Οι 11 πιο επιδραστικοί σεφ της Ελλάδας, συμπράττοντας με τον executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας" Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα του, ετοίμασαν ένα ξεχωριστό menu

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης άνοιξε το χορό των βραβεύσεων, απονέμοντας τη διάκριση One to Watch για νεοεμφανιζόμενο εστιατόριο στο αθηναϊκό "Seeds", με σεφ τον Δήμο Σαμουράκη. Αμέσως μετά, ο κ. Ορέστης Μαρκόπουλος, Junior Brand manager της Mythos Family & Kaiser Brands, παρέδωσε το Βραβείο Κοινού στον σεφ Θάνο Στασινό για το εστιατόριο "Byblos" της Μυκόνου και η κ. Αγγελίνα Δελή, Β2Β Marketing Manager της Συνέργια Α.Ε., αποκλειστικού αντιπρόσωπου της Nespresso Professional, απένειμε το βραβείο του κορυφαίου chef pâtissier για το 2023, στον Σπύρο Πεδιαδιτάκη του ζαχαροπλαστείου "Ourse" και του ολοκαίνουργιου εστιατορίου "Άκρα".

Τα εστιατόρια "Aleria", "GB Roof Garden", "Hytra", "Le Pavillon" και "Première" άνοιξαν τον κύκλο των βραβεύσεων αποσπώντας από έναν Χρυσό Σκούφο για βαθμολογία 15/20 στην Αθήνα, με τον κ. Νίκο Γραμματικό, αναπληρωτή γενικό διευθυντή Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της THE MART, να κάνει τις απονομές, ενώ ο κ. Γρηγόρης Μανωλέλης, Bars & Restaurants Sales manager της Nestlé Waters υποδέχτηκε στη σκηνή τους καλύτερους των Επτανήσων και της Πελοποννήσου, για να παραδώσει τους Χρυσούς Σκούφους στα εστιατόρια "Fiore", "Makris Dégustation", "Melia", "Anama" και "Kooc Secrets".

Σκυτάλη πήρε ο κ. Αναστάσης Καραφουλίδης, Brand Ambassador Flor de Caña, ανακοινώνοντας τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων ("Salonica", "Tomata", "Dionysos" και "Noble Gourmet" αντίστοιχα), με τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου του "Salonica" να αποσπά το πρώτο εκκωφαντικό χειροκρότημα της βραδιάς, ως επιβεβαίωση της βαθιάς εκτίμησης της αίθουσας για τη δουλειά του.

Οι masters of ceremony Κρατερός Κατσούλης, Στέλιος Μάινας, Ναταλία Δραγούμη, Εβελίνα Παπούλια, Άκης Σακελλαρίου και Γιώργος Καραμίχος εύχονται
Οι masters of ceremony Κρατερός Κατσούλης, Στέλιος Μάινας, Ναταλία Δραγούμη, Εβελίνα Παπούλια, Άκης Σακελλαρίου και Γιώργος Καραμίχος εύχονται "Happy Birthday Χρυσοί Σκούφοι!"

Από τις 24 Ιανουαρίου 1994, την πρώτη απονομή των Χρυσών Σκούφων του "αθηνοράματος", μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2023, όπου ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός γιόρτασε τα 30 του χρόνια, πολλά έχουν συμβεί, μας υπενθύμισαν αμέσως μετά η Εβελίνα Παπούλια και η Ναταλία Δραγούμη. Έχουν αξιολογηθεί περισσότερα από 24 χιλιάδες εστιατόρια, για παράδειγμα, με 17 γευσιγνώστες να διανύουν περισσότερα από 356.000 χιλιόμετρα για να δοκιμάσουν 264.691 πιάτα και να απονείμουν 579 Χρυσούς Σκούφους, καταναλώνοντας στην πορεία πάνω από… 125 εκατομμύρια θερμίδες! Τα νούμερα αυτά μάθαμε όταν η Παπούλια και η Δραγούμη προκάλεσαν τους Στέλιο Μάινα και Άκη Σακελλαρίου σε μια μονομαχία για τα trivia της διοργάνωσης, σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της βραδιάς, προτού δώσουν τη σκυτάλη στην κ. Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, να απονείμει τους Χρυσούς Σκούφους στα καλύτερα εστιατόρια των Κυκλάδων: τα μυκονιάτικα "Baos" και "Matsuhisa Mykonos" τα "Lauda" "Lycabettus" και "Petra" της Σαντορίνης, αλλά και το "Grandma’s" της Ίου.

Αμέσως μετά, οι masters of ceremony μας ξενάγησαν στις τάσεις, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που εντόπισε, ανέδειξε και επιβράβευσε ο θεσμός (από το απωανατολίτικο fine dining του Τσάι Πακ Κιμ στο "Κόνα Κάι", τη γαστρονομική αρχοντιά του ευπατρίδη Ζαν ντε Γκριγιό στο "Vardis", ή τους fusion πειραματισμούς του Άρη Τσανακλίδη στο "Melrose", μέχρι τον διάστερο και τριάστερο κοσμοπολιτισμό των ξένων σεφ που έφερε στην Ελλάδα ο Απόστολος Τραστέλης, την technomotional γαστρονομία αλά γκρεκ του "Funky Gourmet", ή τη γαλανόλευκη σκανδιναβική φυσιοκρατία του "Delta"), θυμίζοντάς μας πώς, στα 30 χρόνια της διαδρομής τους, οι Χρυσοί Σκούφοι χάραξαν το αυλάκι μέσα στο οποίο καλλιεργήθηκε η άνθηση της γαστρονομικής σκηνής της χώρας. "Γαστρονομικοί δρόμοι συνεχίζουν –και θα συνεχίσουν– να ανοίγονται, και το 'αθηνόραμα' είναι εδώ για να εντοπίσει και να αναδείξει τους μελλοντικούς πρωτοπόρους", σημείωσαν οι δυο κυρίες, καλώντας την κ. Μαρία Γάτσου, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να μας ανεβάσει βαθμολογικό σκαλί και να αποκαλύψει τα "CTC", "Matsuhisa Athens", "Patio", "Soil", "Σπονδή", "Tudor Hall" και "The Zillers" ως τα εστιατόρια της Αθήνας που απέσπασαν 1 Χρυσό Σκούφο με βαθμολογία 15,5/20.

Η συνέχεια της τελετής, με τους Γιώργο Καραμίχο και Κρατερό Κατσούλη στη θέση των masters of ceremony τώρα, ήταν μια αφορμή να θυμηθούμε παρουσιαστές, στιγμές και πιάτα που πρωταγωνίστησαν στα 30 χρόνια των απονομών των Χρυσών Σκούφων (Ορέστης Ανδρεαδάκης, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Μαρίνος, ο Δημήτρης Πιατάς ως επιθεωρητής Ηρακλής Φουαγκρό, ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Κωνσταντίνος Τζούμας είναι μερικοί μόνο απ’ όσους πρωταγωνίστησαν ή έκαναν cameo στη σκηνή των απονομών), αλλά και τους κορυφαίους σεφ που έχουν φιλοξενηθεί στις κουζίνες των dîner de gala του θεσμού.

Από τον Albert Roux, την Ghislaine Arabian και τον Marc Veyrat μέχρι τον Carlo Cracco, τον Björn Frantzén και τον Mauro Colagreco, η αφρόκρεμα της διεθνούς σκηνής –άνθρωποι που διαμορφώνουν τον κόσμο της γεύσης μέσα από την επιδραστική δουλειά τους– βρέθηκαν στην Αθήνα ανά τα έτη, για να φέρουν τη ριζοσπαστική τους τέχνη στα dîners de gala των Χρυσών Σκούφων. "Σεφ ροκ σταρ, σεφ φιλόσοφοι, σεφ επιστήμονες, σεφ τρελοί καλλιτέχνες, σεφ με πολλά αστέρια και διακρίσεις, σεφ που αξίζει να ταξιδέψεις μέχρι το εστιατόριο τους, όπου κι αν βρίσκεται", όπως επισήμανε ο Γιώργος Καραμίχος. Αλλά και "σεφ που κάνουν το dîner de gala των Χρυσών Σκούφων να είναι το γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς", όπως προσέθεσε ο Κρατερός Κατσούλης, προτού οι δυο τους καλέσουν στη σκηνή τον κ. Αλέξανδρο Θάνο, εντεταλμένο σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για να αποκαλύψει τα εστιατόρια των Κυκλάδων με βαθμολογία 15,5/20 και έναν Χρυσό Σκούφο ("Botrini’s Santorini", "Selene", "Varoulko Santorini"), αλλά και τον Δημήτρη Αντωνόπουλο, εκ μέρους της γευσιγνωστικής επιτροπής του "αθηνοράματος", για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη, απονέμοντας στα εστιατόρια "Squirrel" και "Treehouse" 1 Χρυσό Σκούφο για εστιατόρια με βαθμολογία 16/20.

"Όλοι μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα για όσα γίνονται στην Ελλάδα, ελπίζω όμως η αποψινή βραδιά να είναι μια νότα αισιοδοξίας και σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ", σημείωσε ο εκδότης του "αθηνοράματος" Δημήτρης Ηλιόπουλος, ανεβαίνοντας στο πόντιουμ για να αποκαλύψει τα "Botrini’s", "Delta", "Hervé", "Pelagos" και "Varoulko Seaside" ως τα αθηναϊκά εστιατόρια που απέσπασαν 1 Χρυσό Σκούφο με βαθμολογία 16/20, ενώ κορυφώνοντας την πορεία των βραβεύσεων, η 'Άννη Ηλιοπούλου βρέθηκε για δεύτερη φορά στη σκηνή, για να απονείμει τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της χώρας στο "Etruscο" του Έκτορα Μποτρίνι – μια διάκριση που ο κορυφαίος σεφ απέσπασε για 11η συνεχή χρονιά και δεδομένου ότι την απέσπασε στις 11 Σεπτεμβρίου, όντας παράλληλα ο ένας από τους 11 σεφ που υπέγραψαν το εορταστικό dîner de gala, ο αριθμός 11 στο εξής θα είναι μάλλον ιδιαίτερα συμβολικός για τον Ιταλοκερκυραίο σεφ.

Η ομάδα της κουζίνας επί το (απαιτητικό) έργον
Η ομάδα της κουζίνας επί το (απαιτητικό) έργον

Αμέσως μετά, και αφού οι παρουσιαστές της βραδιάς τραγούδησαν ένα "Happy birthday" στους Χρυσούς Σκούφους, με τη γαστρονομική περιέργεια των καλεσμένων να έχει φτάσει στο ζενίθ, τη σκυτάλη πήραν οι 11 σεφ της βραδιάς. Και μέσα από πρωτότυπες συμπράξεις, όπως ο πατσάς μπακαλιάρου με κόκκινη σάλτσα του Έκτορα Μποτρίνι, πλάι στον καπνιστό ταραμά του Αθηναγόρα Κωστάκου και τον κολοκυθανθό γεμιστό με ψάρι του Γιάννη Μπαξεβάνη, η ραφιναρισμένη "ντομάτα" του Χριστόφορου Πέσκια και του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, η σουπιά με γέμιση από γεμιστά και αφρό φέτας των Λευτέρη Λαζάρου και Σωτήρη Ευαγγέλου, ο μπακαλιάρος με κεφίρ, ζωμό μυδιών και τουρσί άγριου σκόρδου από τον Τάσο Μαντή και τον Θάνο Φέσκο, ή το αμυγδαλένιου financier των Παύλου Κυριάκη και Herve Pronzato, σφράγισαν με την τολμηρή νοστιμιά τους τη μεγάλη βραδιά, παραδίδοντας "ένα από τα καλύτερα δείπνα στην ιστορία του θεσμού", όπως σημείωνε εμπιστευτικά γνωστή προσωπικότητα του κινηματογράφου στα πηγαδάκια μετά το event. Με τόσο αναπάντεχα πιάτα, λοιπόν, αναμενόμενο ήταν το βροντερό χειροκρότημα που επεφύλαξαν οι καλεσμένοι στους 11 σεφ, αλλά και στον executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας" Αστέριο Κουστούδη και την μπριγάδα του, ως ένα ελάχιστο "ευχαριστώ", αλλά και ως φινάλε για την επετειακή διοργάνωση του θεσμού.
Χρόνια πολλά, Χρυσοί Σκούφοι!

Δείτε αναλυτικό φωτορεπορτάζ εδώ