ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγχαρητήρια στον Σταμάτη Μισομικέ, είναι ο καλύτερος Νέος Σεφ της Ευρώπης!

Από -
Συγχαρητήρια στον Σταμάτη Μισομικέ, είναι ο καλύτερος Νέος Σεφ  της Ευρώπης! - Χρυσοί Σκούφοι

Μια μεγάλη διάκριση για τον νεαρό Ρόδιο σεφ, που κεντάει μια μοντέρνα ροδιακή κουζίνα στο «Noble».

Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα να αναδεικνύεται ένας σεφ της «European Young Chef 2016» και μεγάλη φυσικά προσωπική επιτυχία του Σταμάτη Μισομικέ από το «Noble» του ξενοδοχείου «Elysium» στη Ρόδο. Ειδικά όταν το βραβείο αυτό το δίνει ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο Juan Roca, ένας από τους κορυφαίους Καταλανούς σεφ παγκοσμίως και ιδιοκτήτης του πολυβραβευμένου «El Celler De Can Roca» στην Χιρόνα(2 φορές καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο). «Η γευστική μνήμη ήρθε σε μας μέσω του νεωτερισμού.

Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία και στη γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου, επιδιώκοντας τη βιωσιμότητά της και δημιουργώντας τους μελλοντικούς πρεσβευτές της τοπικής παραγωγής» δήλωσε ο Juan Roca δίνοντας το πλαίσιο του διαγωνισμού.«Δεν ήταν εύκολη η επιλογή του νικητή αφού το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η ιστορία που συνόδευε το κάθε πιάτο ήταν καθοριστική γιατί υπογράμμιζε ουσιαστικά τον πλούτο των γεύσεών του», συμπλήρωσε συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες για την εξαιρετική δουλειά που παρουσίασαν. Ο Σταμάτης που έχει σταθερό υποστηρικτή του τον executive chef του «Elysium» Γιώργο Τρουμούχη, παρουσίασε στο διαγωνισμό τον «Σαλά, η χαρά της γέννησης» χρησιμοποιώντας » 19 υλικά από όλα σχεδόν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Τον δοκίμασα φέτος το καλοκαίρι στη Ρόδο και ενθουσιάστηκα από τη δημιουργική γαστρονομική του προσέγγιση που συντονίζεται με την τελευταία λέξη της γευστικής μόδας με ροδιακό φυσικά αποτύπωμα.

Ο «Σαλάς» λοιπόν έρχεται σαν μια ροζέτα λαχανικών μέσα σε μια γυάλινη καμπάνα γεμάτη ντελικάτο καπνό κερασιάς ˙ πιπεριά, μελιτζάνα, κρεμμύδι, μανιτάρι, φινόκιο που έχουν προηγουμένως υποστεί ζύμωση(καυτή τάση στους διεθνείς γαστρονομικούς κύκλους) βλέπουν τις γεύσεις τους να ραφινάρονται και στη συνέχεια μετατρέπονται σ ένα ευγενέστατο τουρσί με ντελικάτο edge που δέχεται σαν γοητευτικό κοντραπούντο γλυκάρμυρη παστή ρέγγα. Μια επιπλέον κίνηση δίνει πραγματικά άλλο αέρα στο πιάτο ˙ ένα παραδοσιακό ροδίτικο αφέψημα που το πίνουν στην γέννηση ενός παιδιού, το «χαιρεπαίδι», φτιάχνεται με κρύα εκχύλιση από 19 διαφορετικά βότανα, μπαχάρια και φρούτα και δίνει στον «σαλά» ένα βουνίσιο άρωμα φρέσκιας ματζουράνας κυρίως.

Στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στο τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στο Sant Pol de Mar, συμμετείχαν σεφ 18-28 ετών από την Καταλονία (Ισπανία), την ανατολική Λομβαρδία (Ιταλία), το Όρχους (Δανία), την Νορντ Μπράμπαντ (Ολλανδία), το Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία), τη Σιμπίου (Ρουμανία), την Κουόπιο (Φινλανδία), την Πρεκμούρ (Σλοβενία) και τη Ρίγα (Λιθουανία). Στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρέθηκαν οι συμμετέχοντες από την Ολλανδία και την Ιταλία αντίστοιχα. Θερμά συγχαρητήρια στον Σταμάτη Μισομικέ που απ ότι φαίνεται θα γράψει στη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας.