ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευγενή, δυσεύρετα dirty thing στο «Χάνι» των Τρικάλων.

Από -
Ευγενή, δυσεύρετα dirty thing στο «Χάνι» των Τρικάλων. - Χρυσοί Σκούφοι

Μοσχαροκεφαλή λουκούμι, γλυκάδια ζημιά και άλλα εξαίρετα, στο καλύτερο εστιατόριο των «δυο στενών» της Θεσσαλίας.

Η πρόσφατη προ-χριστουγεννιάτικη βόλτα μας στα Τρίκαλα δεν έμεινε δίχως τη χαρά της ανακάλυψης ενός μικρού διαμαντιού. Όχι ίσως από εκείνα που μπορεί να σου διευρύνουν τους γαστρονομικούς ορίζοντες με νεωτερισμούς, αλλά σίγουρα από αυτά που αισθάνεσαι ότι σου χαϊδεύουν τα σωθικά μεμιάς, με την παράδοση στα πολύ ωραία της αλλά μαγειρεμένη με μια σύγχρονη ματιά. Το «Χάνι» βέβαια ούτε νέο είναι ακριβώς.

Η ανακαίνιση που έγινε στο το καλοκαίρι, ανέδειξε το όμορφο πέτρινο ψηλοτάβανο παλιό χάνι που στέκει στο ίδιο σημείο από το 1918 με ανάλαφρο τρόπο. Από το εγκάρδιο καλωσόρισμα του ιδιοκτήτη Γιάννη Κούκια, τα πολυάριθμα καλοντυμένα γκαρσόνια, το ποιοτικό ελαιόλαδο σε κομψό μπουκάλι που σε περιμένει στο τραπέζι αλλά και το φανταστικό προζυμένιο ψωμί που καταφτάνει σχεδόν αστραπιαία με το που κάθεσαι, είσαι σχεδόν σίγουρος ότι εδώ γίνεται δουλειά επιπέδου και η συνέχεια το επιβεβαιώνει.

Για αρχή, αφράτη πατατοσαλάτα με άψογα βρασμένη πατάτα, πολίτικη σαλάτα με τέλεια ισορροπημένη οξύτητα, πικάντικο χειροποίητο γαλοτύρι, πεντανόστιμοι χορτοκεφτέδες με ωραία κρούστα και «ολοζώντανη» μυρωδάτη γέμιση. Τα κυρίως ξυπνάνε ένστικτα: μοσχαροκεφαλή στον ξυλόφουρνο ξεψαχνισμένη τρυφερά, τηγανιτά γλυκάδια και συκωτάκια φλαμπέ σε τέλειο ζουμάκι με κονιάκ (και τα δύο για τους ορκισμένους κρεοφάγους), ζουμερό και μελωμένο χοιρινό κότσι στον φούρνο αλλά και κρεατικά στη σχάρα για τους υπολοίπους.

Απαραίτητος μεζές, τα λουκάνικα με πράσο (Θεσσαλία γαρ), φτιαγμένα όμως επί παραγγελία με δική τους συνταγή από τους επιλεγμένους χασάπηδες από τους οποίους προμηθεύονται όλα τους τα κρέατα. Για τις θαλασσινές τους προτάσεις, όπως η ψαρόσουπα με πεσκανδρίτσα, η αθηναϊκή με σφυρίδα και αβγά σολομού και το χοντρό ψάρι στη σχάρα, υπάρχει συνεργασία με παραγαδιάρηδες ψαράδες του Πηλίου. Τέλος, αρκετά από τα πιάτα που δοκιμάσαμε έκαναν ένα ωραίο και στιβαρό ντουέτο με την «Ληθένια», την καινούργια απαστερίωτη IPA (India Pale Ale) μπύρα των Τρικάλων, την οποία επίσης αξίζει να αναζητήσετε, αν, μέρες που είναι, βρεθείτε στην περιοχή.