ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ίος αυτό το καλοκαίρι απέκτησε την γευστική «Iθάκη» της

Η Ίος αυτό το καλοκαίρι απέκτησε την γευστική «Iθάκη» της  - Χρυσοί Σκούφοι

Η ζωή ευτυχώς μας επιφυλάσσει και ωραίες εκπλήξεις. Κι όταν αυτό συμβαίνει στην Ίο, της οποίας η γαστρονομία έχει μείνει, εκτός τριών-τεσσάρων εξαιρέσεων, πίσω, η χαρά είναι διπλή. Στην Ίο λοιπόν, ο Ντένης, ο Χάρης και η Νατάσσα, τρία νέα παιδιά, και οι τρεις επαγγελματίες στο χώρο της γαστρονομίας, έχοντας περάσει από κουζίνες βραβευμένων εστιατορίων της Αθήνας, πήραν το ρίσκο ανοίγοντας τον Ιούνιο το δικό τους μικρό εστιατόριο στο λιμάνι του νησιού. Το ονόμασαν «Iθaka», σηματοδοτώντας έτσι ένα ταξίδι στις γεύσεις που δεν τελειώνει ποτέ.

Το εστιατόριο αναπτύσσεται εξωτερικά στην πρασιά του παραλιακού δρόμου. Ο χώρος αισθητικά είναι αδιάφορος κι αν δεν γνωρίζεις τι συμβαίνει στην κουζίνα του υπάρχει πιθανότητα να τον προσπεράσεις χωρίς να δώσεις σημασία. Κι εδώ έρχεται η έκπληξη. Το γαστρονομικό concept βασίζεται στο ψάρι και στους ψαρομεζέδες, εμπνέεται από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και παρουσιάζεται με απόλυτα σύγχρονη ματιά.

Ξεκινήσαμε πολύ καλά με mise-en-bouche από κράκερ ντομάτας σε φωλιά γεμισμένη με ψιλοκομμένα λαχανικά όπου τον τόνο έδινε το φρέσκο κρεμμυδάκι και η σάλτσα του καμένου κουνουπιδιού. Αμέσως μετά ήρθε στο τραπέζι ένα εξαιρετικό ντιπ καπνιστής μελιτζάνας και πιπεριάς Φλωρίνης συνοδεία τριών διαφορετικών ψωμιών δικής τους παρασκευής – πολύ καλή η focaccia τους. Μας εντυπωσίασε η τεχνική τους σε ένα δύσκολο πιάτο όπως είναι το ψητό καλαμάρι: έφτασε άψογα ψημένο, συνδυασμένο με πουρέ κουνουπιδιού καμένου με μαστοριά, σε ένα πιάτο με εξαιρετική επίγευση που ισορροπούσε μεταξύ γλυκού και πικρού.


Άξιο αναφοράς και το ταρτάρ τόνου, με ponzu, κρόκο, σόγια και μελάσα, με πολυεπίπεδη γεύση, που έδενε πετυχημένα γλυκά και όξινα στοιχεία. Εντυπωσιακά ήταν επίσης το κριθαράκι θαλασσινών και καλοφτιαγμένος ο τόνος με πουρέ μελιτζάνας και μανιτάρια. Πρωτότυπο, ιδιαίτερο και γεμάτο umami το πιάτο με τις γεμιστές ντομάτες: μελωμένο και αρωματικό το ρύζι, συνοδεύεται από τριμμένη φέτα και ξινοτύρι στην κορυφή, έναν νοστιμότατο ζωμό λαχανικών και άψογη πατάτα φούρνου. Δείχνει ότι ο Ντένης, ο Χάρης και η Νατάσσα έχουν μέλλον. Α.Η.