ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτό το «Pelagos» είναι και (ξεχωριστός) χειμερινός προορισμός!

Από -
Αυτό το «Pelagos» είναι και (ξεχωριστός) χειμερινός προορισμός! - Χρυσοί Σκούφοι

Γκουρμέ ελληνοπρέπεια με θέα το Λιβυκό πέλαγος, όπου μια ταλαντούχα σεφ κεντάει την παράδοση με νεωτερισμούς.

Το «Pelagos» είναι μια ξεχωριστή περίπτωση γκουρμέ ακριτικού εστιατορίου στο Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας, που το καλοκαίρι μεν σφύζει από τουριστική ζωή μπροστά στην ωραία παραλία του με το μαύρο βοτσαλάκι αλλά το χειμώνα οι ρυθμοί όπως είναι φυσικό πέφτουν. Παρ όλα αυτά το «Pelagos» δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απτόητο την πορεία του με λιγότερες μέρες λειτουργίας αλλά με τους ίδιους ψηλούς στόχους, έχοντας καθιερωθεί πλέον σαν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης.

© Δημήτρης Αντωνόπουλος
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη - Κοντεσοπούλου παρουσιάζει ένα μενού όπου τα πιάτα της παράδοσης εμφανίζονται πιστά αλλά με λεπτομέρειες που τα εξελίσσουν, και την ίδια στιγμή προτείνει πιο ψαγμένες δημιουργικές ελληνικές σπεσιαλιτέ, χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες της Κρήτης. Από την πρώτη κατηγορία ξεχωρίζω το καπρικό για το πεντανόστιμο μέλωμα της παντσέτας που ψήνεται με αλάτσι και θυμάρι και το απολαμβάνεις μυρωδάτο με σάλτσα από τους χυμούς του κρέατος, αλλά και τους μπουρμπουριστούς χοχλιούς επειδή έρχονται πολύ όμορφα μαγειρεμένοι (δεν έχουν παραψηθεί δηλαδή) με μια δωρική δεντρολιβανάτη λιτότητα και μια σάλτσα γουλιά και συχώριο για την ορεκτικά ξυδάτη γεύση της.

© Δημήτρης Αντωνόπουλος
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Στο γήπεδο των νεωτερισμών τώρα ο ροφός με τις μπάμιες λέει πολλά έτσι όπως το ολόφρεσκο ψάρι έχει δίπλα του μια πεντανόστιμη σάλτσα, τις μπάμιες του τραγανές, και μια μεταξωτή κρέμα από παστινάκι σ ένα νέο-παραδοσιακό παιχνίδισμα υφών. Το πολύ ωραίο χοιρινό πατέ έρχεται κρυμμένο μέσα σ ένα πολύ καλό σουσαμάτο κουλούρι έχοντας πάνω του μια γλυκοπικάντικη σαλάτα αβοκάντο και ταιριαστό αυγό ποσέ.

© Δημήτρης Αντωνόπουλος
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Στα γλυκά ξεχωρίζουν η μπαβαρουάζ μαστίχας μ' ένα τραγανιστό σαραγλί γεμισμένο με ψητό μήλο, και μια τάρτα με κρέμα τυριού αρωματισμένη με μαστίχα σούπερ φρουτώδης με μαγειρεμένες φράουλες, σάλτσα βατόμουρου και παγωτό cassis. Όποιος βρεθεί στην Κρήτη, θα αμαρτήσει αν δεν χαρεί το γεύμα του στο «Pelagos».