ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η διαχρονική κομψότητα του «Clochard»

Από -
Η διαχρονική κομψότητα του «Clochard» - Χρυσοί Σκούφοι

Ωραία θα ήταν να βρισκόταν το «Clochard» στην Αθήνα, σκεφτόμουν στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα με το πνεύμα του exclusive να βάζει τη σφραγίδα του παντού…

Δεν είναι μόνο η κουζίνα, υπέροχα νόστιμη και με την ελληνική ψυχή της να αγκαλιάζει στοργικά μεγάλα πιάτα από την αστική ελληνική κουζίνα και την παράδοση αλλά και εμβληματικά πιάτα από τη γαλλική κουζίνα, τη μητέρα της σύγχρονης γαστρονομίας.

Είναι η θέρμη και η περιποιητικότητα που σε συναντάει μόλις περάσεις την πόρτα (και σε παραλάβει ο άψογος μαιτρ Ανδρέας Παπώτης που μετράει γύρω στα 30 χρόνια σε αυτήν τη σάλα) και δεν σε εγκαταλείπει μέχρι να σου τραβήξει ευγενικά ο άψογος σερβιτόρος την καρέκλα για να προχωρήσεις στην έξοδο.

Είναι ένα ολοκληρωμένο εστιατόριο το «Clochard», από την υποδοχή, τη διαχείριση της σάλας και το σέρβις και είναι η sui generis προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του Γιώργου Βασίλογλου που το έχει αναδείξει σε αυτό το επίπεδο. Σε αδιάκοπη εγρήγορση, επιλέγει από τις νέες τάσεις ό,τι ταιριάζει στο διαχρονικό του εστιατόριο και το εντάσσει με άνεση και κομψότητα. Στα βήματά του και ο γιος του Αλέξανδρος, με τη συνεργασία του οποίου το «Clochard» οδεύει τα 3 -4 τελευταία χρόνια με νέο σφρίγος στους καινούργιους δρόμους του, ενώ η σταθερά υψηλή απόδοση του σεφ Kωσταντίνου Φούρναρη βρίσκεται σε αρμονική σύμπλευση με το ύφος του εστιατορίου.

Από το φετινό μενού ξεκινήσαμε με να ανατρεπτικό «Παστίτσιο» φτιαγμένο από λαζάνια με σπανάκι, κιμά από μοσχάρι χοιρινό και αρνί, μια υπέροχη κρέμα πατάτας και σάλτσα μυρωδικών. Ο «Μπακαλιάρος αλά Πολίτα» με κρέμα από αγκινάρες, καρότα, γαρίδες, μύδια, αρακά, λάδι από άνηθο και λεμονάτη σάλτσα είχε ιωδιούχο φρεσκάδα που συμπλήρωνε όμορφα η βοτανικότητα των crispy λαχανικών. Λιγο πριν περάσουμε στα κρεατικά, απολαύσαμε το «Foie gras Rougie με κρέμα κάστανο, φουντούκι, γάλα αμυγδάλου, μαύρη τρούφα», βουτιά σε μια βελούδινη σοφιστικέ απόλαυση -ονειρεμένο το κάστανο-, για να παραδοθούμε αμέσως μετά στους λαχανοντολμάδες: μαγειρεύονται σκεπασμένοι με αρνίσια μπόλια και είναι όλο αρώματα, υφές και γεύση ασυναγώνιστη.

Ακολούθησε το «Χοιρινό πρασοσέλινο με μαύρο χοίρο, κρέμα και τσιπς πράσου, σελινόριζα, και λεμονάτη σάλτσα» - μια σοφιστικέ και πανάλαφρη απόδοση αυτού του σπουδαίου ελληνικού πιάτου. Τελευταίο ήλθε το ελληνοπρεπές και μεγαλοπρεπές «Αρνί με πατάτες αρωματισμένο με θυμάρι και δεντρολίβανο», με ξεροψημένη πετσούλα και πατάτες λουκούμι.

Προξ. Κορομηλά 4, Θεσσαλονίκη | 2310239805