ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα terroir του εξαιρετικού καφέ

Από -
Στα terroir του εξαιρετικού καφέ - Χρυσοί Σκούφοι

Τους εξαιρετικούς καφέδες Nespresso της σειράς Professional πίνουμε κυρίως σε βραβευμένα εστιατόρια και τα γκουρμέ τους χαρμάνια θα δώσουν ξεχωριστό τόνο στα δείπνα των τελετών απονομής των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας.

Οι εξαιρετικοί καφέδες Nespresso της σειράς Professional διαλέγουν φέτος εκλεκτά καφετόπια του Νεπάλ και της Κένυας. Τους πίνουμε κυρίως σε βραβευμένα εστιατόρια και τα γκουρμέ τους χαρμάνια θα δώσουν ξεχωριστό τόνο στα δείπνα των τελετών απονομής των Χρυσών Σκούφων στην Αθήνα και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη.

Ο εξαιρετικός καφές σαν φινάλε ενός φανταστικού γκουρμέ γεύματος κάνει αυτή την τελεία που μπαίνει να είναι τέλεια. Υπάρχουν όμως κάποιοι καφέδες που υπερέχουν, εκφράζοντας έναν χαρακτήρα που, όπως στα μεγάλα κρασιά, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο terroir τους. Στη σειρά των «Nespresso Professional» η έννοια της ευγενούς καταγωγής εκφράζεται με τη σειρά «Exclusive Selection» που τα χαρμάνια τους έχουν φτιαχτεί ειδικά για τα fine dining εστιατόρια σ όλο τον κόσμο∙ διατίθενται για κάποιο χρονικό διάστημα και κατόπιν τη θέση τους παίρνουν άλλα.

Ο Nepal Lamjung έρχεται από τους πρόποδες των Ιμαλαΐων και είναι εξαιρετικά σπάνιος επειδή έως τον 21ο αιώνα κανείς δεν περιμένει ότι θα βρει καφέ βόρεια του Τροπικού του Καρκίνου. Αυτός ο πλούσιος, έντονος καφές με την απαλή βελούδινη υφή και τις φρέσκιες νότες καβουρδίσματος έχει αρώματά που θυμίζουν φουντούκια, ψημένα δημητριακά και κόρα φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού.

Ο Kenya Milima (Milima σημαίνει «highlands» στα Σουαχίλι) είναι ένας καφές του εκφράζει την κορυφή των καφέδων της Κένυας, διότι καθώς βρίσκεται πάνω στον Ισημερινό σε ηφαιστειογενή εδάφη απολαμβάνει για πολλές ώρες τα χάδια του ήλιου ενώ το βράδυ δροσίζεται λόγω του μεγάλου υψομέτρου(1400-2000μ.) που βρίσκονται οι φυτείες. Γι αυτό η Κένυα έχει το προνόμιο της «fly crop», μιας μικρότερης δεύτερης σοδειάς, που επιτρέπει να διαλέγουν πιο φρέσκους κόκκους. Αποτέλεσμα ένας καφές βελούδινος και πολύ φινετσάτος, με ιδιαιτέρως ανθώδες άρωμα, ωραία καλοζυγισμένη οξύτητα και τόνους δημητριακών.

Από την άλλη μεριά τώρα μέσα στο βασικό ρεπερτόριο της Nespresso Professional συγκαταλέγονται τρεις εξαιρετικές προελεύσεις καφέ που εκφράζουν την ποιοτική γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Ο Ristretto Origin India κατ΄αρχάς, αποτελεί το πάντρεμα των εκλεκτών Arabica καβουρδισμένων ελαφρά με μια ιδέα Robusta. Έχει σώμα μεστό, ισχυρό χαρακτήρα και νότες μπαχαρικών μαζί με κακάο, κι ένα πικάντικο αρωματικό μπουκέτο που θυμίζει γαρίφαλο, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ο Espresso Origin Brazil είναι γλυκός και βελούδινα απαλός φτιαγμένος από γκουρμέ βραζιλιάνικους Arabica Cerrado και Bourbon. Είναι ένα ντελικάτο χαρμάνι με κομψή ήπια και γλυκιά γεύση, που υπογραμμίζεται από ελαφριές νότες καβουρδίσματος. Τέλος ο Lungo Origin Guatemala είναι ένα τολμηρό και μεταξένιο χαρμάνι Arabica και πλυμένου γκουρμέ Robusta, βελούδινο με έντονες νότες αποξηραμένων δημητριακών και γεύση βύνης. Η πληθωρική του πολυπλοκότητα χρωστάει πολλά στη δομή που της δίνει ο σπέσιαλ Robusta που περιέχει.