ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο αστεράτο «Bacco» απολαμβάνεις τη δημιουργική κουζίνα της Απουλίας

Στο αστεράτο «Bacco» απολαμβάνεις τη δημιουργική κουζίνα της Απουλίας - Χρυσοί Σκούφοι

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Barletta στη Νότια Ιταλία, 55 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπάρι, δοκιμάσαμε το φημισμένο εστιατόριο μ’ ένα αστέρι Michelin, που δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το εστιατόριο χωρίζεται σε δυο αίθουσες εξίσου κομψές. Η πρώτη, πιο κλασική με τα μπουκάλια στον τοίχο, η δεύτερη πιο μοντέρνα με μια μεγάλη τζαμαρία απ’ όπου παρακολουθείς τον chef και την ομάδα του να δημιουργούν. Ξεχωρίζουν στα τραπέζια οι περίτεχνες συνθέσεις λουλουδιών που τις επιμελείται ο ίδιος ο ιδιοκτήτης Franco Ricatti, o οποίος δημιουργεί και μια ατμόσφαιρα πολύ ζεστή και φιλική.

Ξεκινήσαμε με ποικιλία από ωμά ψάρια, σκορπίνα, γλώσσα, τόνο, γαρίδα, όλα φρεσκότατα της περιοχής και ραφινάτα μαριναρισμένα. Εντυπωσιακή η πιατέλα με τα στρείδια (τα αυτοκρατορικά ήταν νοστιμότατα), τον φρέσκο αχινό και τις καραβίδες. Ο Franco επέμεινε να δοκιμάσουμε τη φημισμένη μακαρονάδα με αχινό και είχε δίκιο: τέλεια ισορροπία γεύσης και υλικών. Από τα κυρίως ξεχωρίσαμε τον αστακό με την πολύ καλή σάλτσα σκόρδου και καρότου, ενώ το αβγό σκεπασμένο με νιφάδες τρούφας μανιτάρια και φουα γκρά ήταν εξαιρετικό. Από τα γλυκά μας ενθουσίασε η marchesina, τραγανά amaretti και αμύγδαλα με παγωτό από καραμέλα. Η εξαιρετική πρώτη ύλη και η δημιουργική ματιά κάνει αίσθηση σε όλα τα πιάτα του εστιατορίου, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η λίστα κρασιών με επιλογές σε ποτήρι.

Κατά την επίσκεψή μας στο «Bacco» είχαμε μάλιστα την τύχη να συναντήσουμε τον χαρισματικό κωμικό Checco Zalone, πρωταγωνιστή του «Πού Πάω, Θεέ μου;», της πιο επιτυχημένης ταινίας όλων των εποχών στο ιταλικό box office, o οποίος είναι από την περιοχή και τρώει συχνά στο εστιατόριο. Μας εκμυστηρεύτηκε ότι γυρίζει μια καινούργια κωμωδία στην οποία υποδύεται ένα μετανάστη από τη Σενεγάλη με προορισμό το Λιχτενστάιν, ενώ και ο ίδιος και ο Franco, μας είπαν ότι λατρεύουν την Ελλάδα.

Δέσποινα Ολυμπίου