ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι να μην χάσεις στο Sani Gourmet

Από -
Τι να μην χάσεις στο Sani Gourmet - Χρυσοί Σκούφοι

Ένας 3άστερος Γερμανός κι ένας 2άστερος Γιαπωνέζος ξεχωρίζουν φέτος στο γαστρονομικό φεστιβάλ του Sani Resort.

Φέτος είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό το πρόγραμμα του Sani Gourmet συγκεντρώνοντας 15 αστέρια Michelin που στατιστικά σημαίνει ουσιαστικά 2 αστέρια κατά μέσο όρο για κάθε σεφ. Τι να πρωτοδιαλέξεις να δοκιμάσεις λοιπόν ανάμεσα σε τόσο ερεθιστικές – 8 οι σεφ που συμμετέχουν - γαστρονομικές προτάσεις; Δύσκολη υπόθεση· ωστόσο κάνω την καρδιά μου πέτρα και αποφασίζω δύο.

Για τον 3άστερο Γερμανό Thomas Bühner (10- 12/5) μου έχουν πει τα καλύτερα και είμαι πολύ περίεργος να δω τι σημαίνει η avant-garde «τρισδιάστατη κουζίνα» του. Τρισδιάστατη διότι το γαστρονομικό του στυλ στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την έμφαση στη φυσική γεύση των συστατικών, τη συστηματική χρησιμοποίηση των χαμηλών θερμοκρασιών και του sous vide στη μαγειρική και την παρουσίαση μενού γευσιγνωσίας με ζητούμενα έντονα συναισθήματα από την αλληλεπίδραση ολόκληρων των πιάτων όπως ακριβώς συμβαίνει ακούγοντας λ.χ. τα όργανα μιας ορχήστρας που συνομιλούν μεταξύ τους.

Πικρά πιάτα εναλλάσσονται με άλλα παιγνιώδη σε μια αισθησιακή εναλλαγή γεύσεων, αρωμάτων και υφών. Χαρακτηριστικό του στυλ του είναι το ελάφι που το μαγειρεύει sous vide για να πάρει τους καθαρούς χυμούς του που τους συμπυκνώνει εν κενώ πάλι για να πάρει όσο πιο καθαρή και φινετσάτη την αληθινή γεύση αυτού του ξεχωριστού κρέατος.

Η επόμενη επιλογή μου είναι ο 2άστερος Γιαπωνέζος Takagi Kazuo (13 και 14/5) ο οποίος θεωρείται μετρ του Kyo-ryori, της μεγάλης γαστρονομικής παράδοσης του Κυότο. Είχα την τύχη να δοκιμάσω επί τόπου αυτό το σούπερ ντελικάτο αισθησιακό στυλ γαστρονομίας στην παλiά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και είχα μείνει άφωνος από τη ραφινάτη φυσιολατρία και την απαράμιλλη αισθητική της παρουσίασής της. Η αρμονία των γεύσεων και οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται σε κάθε πιάτο σε ταξιδεύουν σε ραφινάτες γαστρονομικές αφηγήσεις