ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Restart για τον Νικόλα Σταυρακάκη με το εστιατόριο «JTree» και σύγχρονη κρητική δημιουργική κουζίνα με μινωικές επιρροές

Από -
Restart για τον Νικόλα Σταυρακάκη με το εστιατόριο «JTree» και σύγχρονη κρητική δημιουργική κουζίνα με μινωικές επιρροές - Χρυσοί Σκούφοι

Δυναμικό come back στη γαστρονομική σκηνή ετοιμάζει ο βραβευμένος σεφ Νικόλας Σταυρακάκης με το εστιατόριο «JTree» (από το Juniper Tree - Άρκευθος) στο ξενοδοχείο Kakkos Beach Βoutique Hotel στην Ιεράπετρα, δημιουργώντας ένα μενού με σύγχρονη κρητική δημιουργική κουζίνα και μινωικές επιρροές.

Μετά τη θητεία του στο εστιατόριο «Ελιά» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2015, 2016 και 2017) στο ξενοδοχείο «Mandraki Hotel» στη Σκιάθο, ο Σταυρακάκης ανέλαβε ως executive chef στον όμιλο ξενοδοχείων Kakkos Hοtels. H παραμονή στην πατρίδα του, τον παρακίνησε να ερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες του νησιού φθάνοντας μέχρι και την Μινωική Κρήτη. Το ερέθισμα τού το έδωσε το ιστορικό μυθιστόρημα «Φόνος στην Κουζίνα του Πτολεμαίου» του Γιάννη Λεμονή (εκδόσεις Ταξιδευτής) που τον ταξίδεψε στην αρχαία Ελλάδα, στην ελληνιστική εποχή, στην κουζίνα της και στις καταγεγραμμένες συνταγές της.

«Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για τη Μινωική Κρήτη, λόγω των αλλεπάλληλων καταστροφών στο νησί», λέει ο σεφ, παρ όλο που υπάρχουν πληροφορίες από τα αρχαιολογικά ευρήματα για μια γκάμα προϊόντων που χρησιμοποιούνταν τότε και κάποιους τρόπους χρήσης τους, όπως το πάστωμα, η συντήρηση σε μέλι, το αντικρυστό, κλπ..

Φέτος λοιπον και μετά από ένα χειμώνα περισυλλογής άγριων χόρτων, λαχανικών και βοτάνων και πολλών ταξιδιών σε χωριά του νησιού, ο σεφ παρουσιάζει μια σύγχρονη εκδοχή της κρητικής κουζίνας με Μινωικές επιρροές, παραμένοντας όσο πιο πιστός γίνεται στα υλικά, αλλά με μοντέρνες τεχνικές και παρουσιάσεις.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα του μενού είναι το χταπόδι οφτό στον ξυλόφουρνο με κρασί, παντζάρι, miso από μαναρόλια και μαναρόλια, ένα χαμένο όσπριο σαν φάβα και η σουπιά με χόρτα τσιγαριαστά και ελιές, παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποκτά ανατρεπτικό χαρακτήρα καθώς τα άνθη της ελιάς γίνονται πίκλα σε brine μελιού (οι Μινωίτες διατηρούσαν τις ελιές σε μέλι). Εντυπωσιακό πιάτο είναι και η τηγανιτή σμύρενα σε κακκαβιά με «μυττωτόν», μια κακαβιά με σαλιγκάρια της θάλασσας, σμέρνα, αλεύρι ζέας και «μυττωτόν», ένα είδος αρχαίας σκορδαλιάς με πράσο, τυρί και μέλι.

Ταυτόχρονα, στο χώρο του Kakkos Beach Βoutique Hotel ο Νικόλας Σταυρακάκης ξεκινάει και sushi bar με consulting του σεφ Νίκου Σκαμνάκη με μακρά εμπειρία στο Matsuhisa, το Kiku και το Zuma.