ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα αστέρια του Μποτρίνι στο «Fresco»

Από -
Τα αστέρια του Μποτρίνι στο «Fresco»  - Χρυσοί Σκούφοι

Διεκδικεί δικαίως μία από τις ψηλότερες θέσεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή το «Fresco» του Sani Dunes στη Χαλκιδική και ιδού το γιατί!

Τείνω να το ονομάσω πιάτο του φετεινού καλοκαιριού με ότι έχω δοκιμάσει από τα καλοκαιρινά μενού των εστιατορίων μέχρι τις αρχές Ιουλίου! Είναι εκρηκτική η γεύση αυτών των ziti (χοντρά μακαρόνια που στη Νάπολη τα μαγειρεύουν προς τιμήν της νύφης στους γάμους) έτσι όπως τα σερβίρει ο Μποτρίνι στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο «Fresco».

Τελειώνουν το μαγείρεμά τους μέσα σ ένα εκχύλισμα πιπεριών Φλωρίνης που το συμπυκνώνουν τόσο πολύ μέχρι να γίνει σιρόπι, έτσι που να βάφονται σ ένα ακτινοβόλο κόκκινο χρώμα και η γεύση τους να εκρήγνυται ηλιόλουστη στο στόμα. Η λεμονάτη κρέμα παρμεζάνας την φωτίζει κοντράροντας την με το ξυνούτσικο umami της με την ντελικατέτσα αρνίσιων γλυκαδιών να τους ταιριάζει. Δεν είναι φυσικά το μόνο αστέρι ανάμεσα στις 19 γεύσεις του menu degustation.

Υπάρχει ένα απίθανο λίγο πικάντικο καπουτσίνο σουπιάς με κρέμα πατάτας σαν μετάξι που η ατελείωτη επίγευσή του έχει την αύρα μιας Μαύρης Θάλασσας όπως ίσως να την έβλεπε στο σινεμά ο ιταλικός νεορεαλισμός. Κι εκείνο το ριζότο με σαφράν και γλυκόριζα τι πράγμα;… Σερφάρουν πάνω του εναλλασσόμενες η ψευδοψυκτική γλύκα του liquorice και το πυκνό φρουτώδες umami μια παρμεζάνας με παλαίωση 70 μηνών. Αξίζει να πάτε Χαλκιδική για να νιώσετε αυτήν την αλλούτερη εμπειρία που στέλνει τη γαστρονομία σε σύμπαν πρωτόγνωρο…