ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ζάκυνθος βρίσκεται σε γαστρονομικό αναβρασμό

Από -
«Lesante Blu» - Χρυσοί Σκούφοι
«Lesante Blu»

Μαζί με την αναβάθμιση της ξενοδοχειακής της υποδομής η Ζάκυνθος μας κέρδισε φέτος και με το νέο εστιατορικό της πρόσωπο.

Κάνοντας μια βόλτα από το Τσιλιβί προς το Τραγάκι, βλέπεις ανάμεσα στα τουριστικά μαγαζιά να ξεπετάγονται σύγχρονες μονάδες ξενοδοχείων, που επενδύουν εκτός των άλλων και στην γαστρονομία, όπως είναι για παράδειγμα το «Contessina» που βρίσκεται δίπλα στην παραλία Πλάνος. Αποτελείται από το «Contessina suites» και το «Contessina hotel» που ανακαινίστηκε μόλις το 2018, βρίσκεται στο πορτφόλιο της HotelBrain και τα εστιατόρια του έχει αναλάβει ο Χριστόφορος Πέσκιας παρουσιάζοντας ένα μενού εμπειρία. Για τα πιάτα του αξιοποιεί τοπικά υλικά και ραφινάρει Επτανήσιες συνταγές, σε ένα σύγχρονο πάντρεμα με αρώματα Μεσογείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νόστιμο σαγανάκι λαδογραβιέρας Ζακύνθου με μαρμελάδα σύκο.

«Lentika Restaurant», στο «Contessina»
«Lentika Restaurant», στο «Contessina»

Αφήνοντας τα παραλιακά και ανεβαίνοντας τον λόφο στο Τσιλιβί φτάνουμε σε ένα κρυμμένο παράδεισο στο «Olea All Suite hotel», μέλος της διεθνούς πλατφόρμας των design hotels. Εδώ βρίσκουμε το αδελφάκι του βραβευμένου Αθηναϊκού Nikkei, το «Nikkei Pasifico» πλήρως ενσωματωμένο στο εξωτικό περιβάλλον. Την επιμέλεια των πιάτων έχει ο chef του Nikkei Σπύρος Μαυροειδής, που έχει συνδυάζει με ευρηματικότητα, φαντασία και τεχνική, τις ιαπωνικές και περουβιανές γεύσεις. Δοκιμάσαμε το εξαιρετικό ceviche μυλοκόπι με γαρίδα, καλαμάρι τεμπούρα, κουμκουάτ, king bora και καλαμπόκι. Τα συστατικά έδεναν μεταξύ τους σε ένα πολύπλοκο ωραίο γευστικό αποτέλεσμα. Πολύ καλό επίσης, με ενδιαφέρουσες υφές ήταν το Nigiri μυλοκόπι με τηγανητή κινόα, wasabi και κόλιανδρο. Σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι η καλομαγειρεμένη και ζουμερή Nikkei gyoza pata negra με φύκια wakame, kizame wasabi και aojisho.

«Olea All Suite hotel»
«Olea All Suite hotel»

Στα κυρίως το στήθος πάπιας είναι πολύ νόστιμο και τραγανό και το flap steak παίζει με ωραίες τροπικές και spicy νότες. Σημαντικό μέρος στην Nikkei εμπειρία είναι τα παντρέματα των cocktails με τα πιάτα. Η bar manager Μαίρη Ταλαιπώρου, brand ambassador των Schweepes, και ο bar consultant Σπύρος Κερκύρας έχουν δουλέψει πάρα πολύ τον κατάλογο των cocktails και τα ταιριάσματα και έχουν κάνει δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού. Συνοδέψαμε το ceviche με ένα εκπληκτικό spicy sour με Pisco, πιπεριές chili, δροσερό φρέσκο lime, κομπόστα ανανά και σιρόπι κόκκινων φρούτων. Στα οπωσδήποτε είναι και το Athimiento Bloody μια συναρπαστική παραλλαγή του Bloody mary με δυνατό χαρακτήρα, που προκύπτει από την ανάμειξη των συστατικών: πορτοκάλι, περουβιανή ντομάτα, ξύδι από βερίκοκα, σύκο, βότκα και σουσάμι.

Στο άλλο εστιατόριο του ξενοδοχείου, το «Flow», που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της μονάδας και έχει απαράμιλλη θέα στον Ζακυνθινό κάμπο, το μενού είναι επικεντρωμένο σε ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, που αποδίδονται με μοντέρνο και ευφάνταστο τρόπο.

«Melia», στο «Lesante Blu»
«Melia», στο «Lesante Blu»

Δίπλα στο Τσιλιβι, στο Τραγάκι, χτισμένο πάνω στην θάλασσα, βρίσκουμε το υπερσύγχρονο και στιλάτο «Lesante Blu» της οικογένειας Φωτεινού Βυθούκλα , που ασχολείται με επιτυχία με την εστίαση από το 1986. Το πρώτο που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το σκηνικό της πισίνας, που γίνεται ένα με την θάλασσα και σου δίνει την αίσθηση ότι το γαλάζιο δεν τελειώνει ποτέ. Το ίδιο φόντο έχει και το γαστρονομικό εστιατόριο «Melia». To μενού, που αποτελείται από συγκεκριμένα στάδια, έχουν επιμεληθεί ο executive chef Νικόλαος Σπυρούδης, με τον chef Διονύση Ζάββα και την ομάδα τους και κινείται σε κλασικά μονοπάτια της ελληνικής και γαλλικής κουζίνας, με πολύ καλές τεχνικές και μαγειρέματα σε ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.

Στο τραπέζι πρώτα μας ήρθε μια συλλογή από χειροποίητα ψωμιά μαζί με καπνιστό βούτυρο, παγωμένο ελαιόλαδο με βούτυρο κακάο και ζακυνθινό άνθος αλατιού. Πολύ καλή εισαγωγή, που ανέβασε στροφές στο amuse buse, που περιείχε μια απίθανη κροκέτα με σιγομαγειρεμένο κουνέλι, ένα τραγανό tacos με ταρτάρ μόσχου και καραμελωμένο κρεμμύδι, μια δροσερή tapioca με ταρτάρ από μυλοκόπι και ένα αλμυρό ταρτάκι με κρέμα παρμεζάνας και πούδρα πράσου. Στα κυρίως πολύ ωραία πρόταση είναι ο μαριναρισμένος κολιός με τον αφρό ούζου και τα χτένια σωτέ που δένουν με τα μανιτάρια. Το πιάτο που ξεχωρίζει είναι το περιστέρι με την κρέμα salsify, τις κανθαρέλες και την σάλτσα από το μεδούλι μόσχου, με εκρηκτική επίγευση.