ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Carlo Cracco: Από την Galleria του Μιλάνου στους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου

Από -
Από το νέο του εστιατόριο ο Carlo Cracco επιβλέπει την Galleria - Χρυσοί Σκούφοι
Από το νέο του εστιατόριο ο Carlo Cracco επιβλέπει την Galleria

Το υπέροχο, φινετσάτο εστιατόριο στη θρυλική Galleria Vittorio Emanuele II και η μοντέρνα fine dining κουζίνα του διάσημου star chef κάνουν μια βόλτα πόλης της μόδας μοναδική εμπειρία, λίγο προτού απολαύσουμε τον Cracco και τις δημιουργίες του στο dîner de gala της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου στη Λεμεσό.

Το καινούργιο εστιατόριο του Ιταλού διάσημου σεφ στην περίφημη Galleria Vittorio Emanuele II, όπου χτυπάει η καρδιά της made-in-Italy φινέτσας, δεν είναι απλώς το καλύτερο του Μιλάνου. Είναι ένα project πολυεπίπεδο και σύνθετο, που περιλαμβάνει café-bistrot, ζαχαροπλαστείο και ρεστοράν· αισθητικά σε ταξιδεύει στην πολυτέλεια των αρχών του 20ού αιώνα –ειλικρινά, σπανίως έχεις τόσο ζωντανά την αίσθηση ότι παίζεις σε ταινία εποχής– και με τη ραφινάτη, σοφιστικέ κουζίνα του σε στέλνει... πίσω στο μέλλον.

Βρεθήκαμε πριν από μερικές ημέρες στο εστιατόριο «Cracco in Galleria» με την Άννη Ηλιοπούλου και τον σεφ του «Four Seasons» στη Λεμεσό Πανίκο Χατζηττοφή για να συναντήσουμε τον Ιταλό star chef, ο οποίος θα μαγειρέψει το μενού του dîner de gala των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, που απονέμονται φέτος για πρώτη φορά. Μπαίνοντας στο ρεστοράν, νομίζεις ότι αλλάζεις κόσμο και εποχή. Η αρχοντιά, η φινέτσα και η θεατρικότητα ξεχειλίζουν. Ένας ψίθυρος, σαν να παίζει πιάνο ο Ντεμπισί, χαϊδεύει απαλά τα αφτιά, ενώ οι αντικέ καθρέφτες και τα αναπαλαιωμένα διακοσμητικά στοιχεία ταιριάζουν γάντι με τη θέα στις πολυτελείς βιτρίνες της Galleria.

Τα ποτήρια του νερού με τα πολύ λεπτά χείλη και τα αρ ντεκό ταγιαριστά σχέδια, τα καφέ φλοράλ ντεσέν της μοκέτας, που είναι στρωμένη πάνω στο παλιό ξύλινο πάτωμα, οι στολές των σερβιτόρων με τα σακάκια που θυμίζουν vintage palazzo, όλα δημιουργούν μια ευφορία που σε κάνει να νομίζεις ότι ζεις σε άλλη εποχή. Κι εκεί ακριβώς έρχεται, όπως είπαμε, η μοντέρνα κουζίνα του Cracco να σε ξαναφέρει στο σήμερα και, ακόμη περισσότερο, να σε ταξιδέψει στο μέλλον.

H σοφιστικέ μοντέρνα κουζίνα του Cracco σε ταξιδεύει στο μέλλον
H σοφιστικέ μοντέρνα κουζίνα του Cracco σε ταξιδεύει στο μέλλον

Στα δύο γεύματά μας δοκιμάσαμε 17 πιάτα και σας δίνουμε μια γεύση από τις σοφιστικέ αρμονίες και τα κοντράστ. Ο κρόκος του αβγού είναι από τα εμβληματικά υλικά του Cracco και η μαυλιστική του υφή (μαριναρισμένος και τηγανητός) ταιριάζει γάντι με ζελατινέ βελούδο από πατσαδάκια μπακαλιάρου, μεστό τραγάνισμα από γλώσσες πάπιας σε ιταλική σάλτσα και άρωμα δυόσμου. Η νοστιμιά του περιστεριού σε καφέ και κάρδαμο σε κατακτά, ενώ το σύνολο απογειώνεται χάρη στη φανταστική αντίθεση με μαντολάτο, κρέμα αμυγδάλου και εστραγκόν. Τα ραβιόλια με την ντελικάτη γέμιση ρέγγας έρχονται σε ένα ζωμό από καψαλισμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο, με εκπληκτικά ραφινάτο umami. Πανέξυπνη η μεταμόρφωση της ρώσικης σαλάτας σε ένα δίσκο κλεισμένο σε κρούστα καραμέλας. Η κρέμα από λεμόνι και μέντα με ανανά και fior di latte με άρωμα βαρελιού φυσάει.

Το γεύμα στο νέο «Cracco in Galleria» είναι εμπειρία μοναδική, σε εξάπτει και σε παρασύρει σε μια ονειρεμένη κινηματογραφική ή και θεατρική ψευδαίσθηση, που σε ανεβάζει και σε χαλαρώνει ταυτόχρονα. Δουλέψαμε πολλές ώρες με τον Carlo για να διαμορφώσουμε το μενού της τελετής απονομής. Ενθουσιασμένος που θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Κύπρο, δημιουργικός όπως πάντα στις ιδέες του, ετοιμάζεται να υπογράψει ένα μενού 7 πιάτων που θα εντυπωσιάσουν. Δεν θα σας το αποκαλύψουμε όμως μέχρι τη βραδιά της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων.

Τους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου παρουσιάζει η Ελληνική Τράπεζα.
Μέγας χορηγός η εταιρεία Best Value Για Επαγγελματίες, θυγατρική της ελληνικής METRO ΑΕΒΕ στην Κύπρο.
Τα Top Notch Restaurants στηρίζει η Top Quality, κατασκευαστική εταιρεία του κυπριακού Quality Group.
Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου τελούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων Κύπρου είναι:
Cyprus Import Cooperation LTD, με τα αυτοκίνητα Mercedes
Vassos Eliades Ltd, με τα προϊόντα Mövenpick, Nespresso, S.Pellegrino, Acqua Panna, ­Ζαμπάρτας, Λαζαρίδης
Keo LTD, με τα προϊόντα Estrella & Estrella Damm Inedit
ACM Christofides LTD με το προϊόν Macallan
Blue Island Plc - Fish farming & trading of fresh fish
La Maison du Vin, με το προϊόν Ruinart
Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας Alpha Κύπρου
Φιλοξενία Four Seasons