ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γευστικές απολαύσεις επιπέδου στα Τίρανα

Fundin Gjepali - Χρυσοί Σκούφοι
Fundin Gjepali

Στο πρόσφατο ταξίδι μας στην αλβανική πρωτεύουσα εντυπωσιαστήκαμε από την πυρετώδη ανάπτυξη της χώρας (οικοδομική και γαστρονομική).

Chef που έχουν δουλέψει στο εξωτερικό σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, έχουν επιστρέψει στον τόπο τους και προσπαθούν να ανεβάσουν τον πήχη στην εστίαση. Ο ταλαντούχος chef Fundin Gjepali έχοντας μεγάλη εμπειρία στην Ιταλία, στην οποία έχει βραβευθεί ανάμεσα στους 10 καλύτερους chef ξένης υπηκοότητας, έχει αναλάβει το menu του κλασάτου boutique hotel «Padam» αναβαθμίζοντάς το σ’ ένα γαστρονομικό προορισμό υψηλού επιπέδου.

«Otium»
«Otium»

Εστιατόριο που ξεχωρίσαμε επίσης είναι το «Otium» με chef τον συμπαθέστατο Arvin Kita, ο οποίος δούλευε για χρόνια στο «48» στην Αθήνα. Έχει φτιάξει το δικό του μοντέρνο εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα και έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Την αξιόλογη κάβα επιμελείται ο sommelier Ilir Lagji ο οποίος είναι και ο ίδιος λάτρης της Ελλάδας και δούλευε για χρόνια σε εστιατόρια στη Σαντορίνη.

Για ψάρι λατρέψαμε το «Artigiano». Υπεύθυνος στη σάλα ο επικοινωνιακότατος Bledizyli, o οποίος μιλάει άπταιστα πολλές γλώσσες. Η ποιότητα ψαριού εξαιρετική, όστρακα, καραβίδες, καρπάτσιο, λαυράκι με φινετσάτο μαρινάρισμα, ψάρι ημέρας μαγειρεμένο στο φούρνο με λαχανικά με όλους τους χυμούς του. Αξιόλογη λίστα κρασιών κυρίως ιταλικών.

«Artigiano»
«Artigiano»

Τα νοστιμότερα σουτζουκάκια στα κάρβουνα τα γευτήκαμε στο «Met Kodra» μαζί με τοπική μπύρα «Puka». Το εστιατόριο βρίσκεται στο Pazari I Ri, την υπαίθρια κεντρική αγορά της πόλης. Το στεγαζόμενο κομμάτι της αγοράς έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με πολλά μικρά εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, γκαλερί και όλα αυτά γύρω από την ανοιχτή αγορά με τα φρέσκα φρούτα, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς... Η όλη εμπειρία έχει ενδιαφέρον χάρη στο ζωντανό vibe, ενώ φιλοξενούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και εκθέσεις.

Δεσποινα Ολυμπιου