ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γευστικές εκρήξεις υψηλής ποιότητας στο διάστερο Moreno Cedroni

Γευστικές εκρήξεις υψηλής ποιότητας στο διάστερο Moreno Cedroni - Χρυσοί Σκούφοι

Ταξιδέψαμε στα παράλια της Ιταλίας, στην περιοχή της Ανκόνα και απολαύσαμε τα γευστικά και οπτικά παιχνίδια του ταλαντούχου σεφ Moreno Cedroni.
Από την Δέσποινα Ολυμπίου

Στην όμορφη παραλία της Σενιγκαλία (25 χιλιόμετρα από την Ανκόνα) με θέα τη θάλασσα βρίσκεται το φημισμένο seafood εστιατόριο La Madonnina del Pescatore. Στοχεύοντας στην απόλυτη ισορροπία της παράδοσης και της δημιουργίας, ο chef Moreno Cedroni έχει στην κατοχή του 2 αστέρια Michelin. Μέσα από ένα ταξίδι γνώσεων, όπου ζωντανεύουν γευστικές μνήμες, ο chef κατορθώνει να μας περάσει τις εμπειρίες του αυτές μέσα από τα δημιουργικά πιάτα του. Συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι, η σύζυγός του Mariella Maitre de la salle που σε κερδίζει με την ευγένειά της και τη χάρη της, και βέβαια, ο sous chef Luca Abhadir, το δεξί χέρι του Moreno.

Ο χώρος του εστιατορίου πολύ μοντέρνος, με εκτυφλωτικό κόκκινο πάτωμα, χρυσούς τοίχους, μεγάλες τζαμαρίες όπου μπορεί κανείς να ατενίζει τη θάλασσα. Minimal πολυτέλεια με ξεχωριστό design, το οποίο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Fabio Cecarelli, ο ίδιος που έκανε την ανακαίνιση στο περίφημο παλάτι Castello di Monterado, ξεχωριστό μνημείο της περιοχής Marche, καθώς εκεί πέρασαν το μήνα του μέλιτος ο πρίγκιπας Massimiliano di Beauharnais, ανιψιός της Ζοζεφίνας Βοναπάρτε με την κόρη του Τσάρου Νικόλαου. Το Castello λειτουργεί σαν ξενοδοχείο, το οποίο διευθύνει ο φιλόξενος Orlando Rodano με τη σύζυγό του. Μπορείτε να συνδυάσετε τη διαμονή σας με την επίσκεψη στη Madonnina del Pescatore, καθώς απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Οι προτάσεις του καταλόγου συναγωνίζονται επαξίως το μοντέρνο design, καθώς είναι άκρως δημιουργικές. Ξεκινήσαμε με το «Ανάμνηση από ένα ταξίδι στο Βιετνάμ». Στρείδι στη σχάρα με τραγανό τηγανιτό κρεμμύδι, λάδι από μαϊντανό, λάιμ με αλκοολούχο ποτό. Η υφή και η γεύση του στρειδιού σου αφήνει στον ουρανίσκο επίγευση της θάλασσας και είναι τόσο δροσερή που δικαιολογεί απόλυτα την προτροπή του chef, “mangia e bevi” («φάε και πιες»).

Ακολούθησε η πλούσια σε άρωμα μαγειρεμένη κρέμα από αχινό σε μια γευστική έκρηξη με το γκρέιπφρουτ και τα θαλασσινά φύκια, πασπαλισμένη με τραγανούς κόκκους ψωμιού. Εντυπωσιαστήκαμε από την παρουσίαση και τη γεύση του sushi και susci με c, όπως τον ονομάζει ο chef, καθώς αποτελείται από 8 είδη ωμών ψαριών με διαφορετικά dressing παρουσιασμένα σαν πίνακα ζωγραφικής. Η ετοιμασία και η τεχνική είναι ανάλογη με την γιαπωνέζικη κουζίνα, αλλά με γεύσεις καθαρά μεσογειακές.

Από τα ζυμαρικά, απόλυτα ισορροπημένες οι πένες με το βούτυρο από αχινό, αποξηραμένα χτένια, άγρια χόρτα και σουπιές στα κάρβουνα. Πρωτότυποι συνδυασμοί και ταυτόχρονα πεντανόστιμοι. Από τα πιάτα με κρέας, το περιστέρι στη σχάρα με καπνιστή μελιτζάνα, σάλτσα masala και δάφνη έκλεψε την παράσταση. Το φιλέτο περιστεριού, έξυπνα στηριζόμενο σε stick με αντζούγια Ισπανίας και τα φτερά με την καρδιά παρουσιασμένα σε ξεχωριστό πιάτο ραγού με σάλτσα μανιταριών.

Όνομα και πράγμα το επιδόρπιο «ένα παιχνίδι με μαύρη σοκολάτα που δεν το περιμένεις». Σ’ ένα όμορφο σκεύος με το σχήμα κόκκου κακάο, καθώς στο ανοίγει ο ίδιος ο pâtissier, βλέπεις μόνο σορμπέ με αφρό από λευκή κρέμα και αναρωτιέσαι που κρύβεται η μαύρη σοκολάτិ τότε, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, σου εμφανίζει το πάνω μέρος του σκεύους, όπου κρύβεται η λιωμένη σοκολάτα και κάνεις αυτή τη μαγική μίξη και εύχεσαι να μην τελειώσει.