Το καλοκαιρινό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων για τα εποχιακά εστιατόρια της Ελλάδας έχει ήδη αρχίσει και σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας από το ταξίδι μας στη Σκιάθο. Εκεί όπου πέρυσι ο ταλαντούχος σεφ Νικόλαος Σταυρακάκης κατάφερε να κερδίσει βραβείο ελληνικής κουζίνας με τις πρωτότυπες σπεσιαλιτέ του στο ρομαντικό εστιατόριο «Elia’s» του πολύ ωραίου μπουτίκ ξενοδοχείου» Mandraki Village». Μετά από γευσιγνωσία 15 διαφορετικών πιάτων είναι φανερό ότι ο σεφ εξελίσσει με μπρίο την κουζίνα του βελτιώνοντας τις επιδόσεις του.
Είναι διάχυτη η conceptual προσέγγιση των γεύσεων σε πολλά πιάτα του με λογική fusion μάλιστα ̇̇ όπως λ.χ. η βασιλική ζαργάνα περουβιανό σεβίτσε μαζί μ έναν φανταστικό ζωμό από ντολμαδάκια που το ματ φυτικό χαρακτηριστικό άρωμα των αμπελόφυλλων της ταιριάζει γάντι μαζί μ ένα ηλεκτρισμένο τουρσί φινόκιο ˑ η εκείνος ο φανταστικός Ελληνικός Γύρος από αχνισμένη παντσέτα πάνω σε noodles από φαγόπυρο να κολυμπάνε σ έναν φανταστικό χοιρινό ζωμό με το άρωμα της αρπαγμένης στη φωτιά κρούστας του κρέατος μέσα του, κι από πάνω ένα κομματάκι εξαιρετικής πίτας ˑ κερασάκι στην τούρτα ένα «σιρόπι» άνηθου και αγγουριού που αναπλάθει ΄συνειρμικά το τζατζίκι. Είναι πολλά τα ωραία πιάτα του Σταυρακάκη όπως το μπαρμπούνι μπακλαβάς με γλυκάλμυρα τραγανά φύλλα και σούπερ αρωματική σάλτσα κρίταμου, ο κόκκορας που λιώνει στο στόμα παστιτσάδα με μελωμένο κανελόνι γκρατινέ με λαδοτύρι, η βοδινή ουρά με χαρισματικά νιόκι τρούφα και λιωμένο τυρί… Υπάρχει όμως κι ένα τελευταίο που βγάζω το καπέλο μου στον σεφ και κάνω στάση: βελούδινη κρεμ μπρυλέ με μαύρη τρούφα και –αν θες το πιστεύεις- παγωτό μανιταριών με mushroom chips!