ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χρυσοί Σκούφοι πάνε Κύπρο

Από -
Οι Χρυσοί Σκούφοι πάνε Κύπρο - Χρυσοί Σκούφοι

Έναν ολοκαίνουργιο θεσμό ανάδειξης των καλύτερων εστιατορίων της Μεγαλονήσου δημιουργεί το «αθηνόραμα», σε συνεργασία με τον κυπριακό μιντιακό όμιλο «Ο Φιλελεύθερος». Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου θα απονεμηθούν για πρώτη φορά τον προσεχή Νοέμβριο, σε μια λαμπερή τελετή στο «Four Seasons» της Λεμεσού, όπου το επίσημο δείπνο θα δημιουργήσει ο κορυφαίος σεφ της μιλανέζικης σκηνής Carlo Cracco.

Το dîner de gala της απονομής δημιουργεί ο ροκ Ιταλός σεφ Carlo Cracco
Το dîner de gala της απονομής δημιουργεί ο ροκ Ιταλός σεφ Carlo Cracco

Το «αθηνόραμα» ουδέποτε περιόρισε τις γαστρονομικές του προσλαμβάνουσες εντός των ελληνικών συνόρων. Τα πολύ συχνά ταξίδια στο εξωτερικό για τη βιωματική επαφή με τις πιο σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας αλλά και τις κλασικές της αξίες έχουν εγγρα­φεί από την πρώτη στιγμή στο DNA του, αποτελώντας κομβικό στοιχείο στη διαδικασία αξιολόγησης και των ελληνικών εστιατορίων, που γίνεται, όπως έχουμε ξαναπεί, με διεθνή κριτήρια. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου, δια­πιστώνει κάποιος τα τελευταία χρόνια σαφή ανοδική πορεία κι εξέλιξη με έντονο ενδιαφέρον τόσο από τους επιχειρηματίες να προσφέρουν αναβαθμισμένη γαστρονομία όσο και από το κοινό να την απολαύσει.

Στο «Four Seasons» της Λεμεσού θα φιλοξενηθεί η πρώτη απονομή των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου
Στο «Four Seasons» της Λεμεσού θα φιλοξενηθεί η πρώτη απονομή των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου

Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου και τα Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας, που θα απονεμηθούν για πρώτη φορά τον προσεχή Νοέμβριο, στόχο έχουν την ανάδειξη των καλύτερων μέσα από την ίδια διαδικασία και τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές αξιολόγησης με τις οποίες λειτουργεί η γευσιγνωστική ομάδα του «α» όλα αυτά τα χρόνια που απονέμει τους Χρυσούς Σκούφους.

Σε αυτό το ολοκαίνουργιο γαστρονομικό project, το «αθηνόραμα» συμπορεύεται με τον «Φιλελεύθερο», τον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό της Κύπρου, από το έτος ίδρυσής του το 1955 μέχρι και σήμερα. Με αιχμή του δόρατος την ομώνυμη, μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική εφημερίδα του νησιού αλλά κι ένα πλούσιο portfolio από επιδραστικούς έντυπους τίτλους, τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς και δώδεκα διαφορετικές ιστοσελίδες, ο «Φιλελεύθερος» έχει ηγετική θέση στην έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση των πολιτών της Κύπρου.

Είναι δεδομένο πως η Μεγαλόνησος προχωράει με σίγουρα βήματα προς τη γαστρονομική εξέλιξή της. Στόχος και όραμα των Χρυσών Σκούφων είναι να υποστηρίξουν την αναβάθμιση της γαστρονομίας του νησιού στο σύνολό της. Με τις γνωστές αυστηρές προδιαγραφές, τα διεθνή κριτήρια αλλά και την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο θεσμός όλες αυτές τις δεκαετίες κατά τις οποίες υπηρετεί τη γαστρονομία, θα αναδείξει και στην Κύπρο τους καλύτερους, θα παρέμβει όπου χρειάζεται και θα πυροδοτήσει ­γαστρονομικές εξελίξεις μέσα από την ευγενή άμιλλα ανάμεσα στους επαγγελματίες της εστίασης.

Ο δρόμος προς τα βραβεία

Ο executive chef του ξενοδοχείου «Four Seasons» της Λεμεσού Πανίκος Χατζηττοφής
Ο executive chef του ξενοδοχείου «Four Seasons» της Λεμεσού Πανίκος Χατζηττοφής

Τα εστιατόρια που θα βραβευτούν στην απονομή του Νοεμβρίου είναι το γευστικό απόσταγμα ενός μεγάλου και απολαυστικού σαφάρι που ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκειά του δοκιμάστηκαν πάνω από 150 εστιατόρια, τα οποία προέκυψαν ύστερα από ενδελεχή μελέτη και ανάλυση της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου: Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος, Πρωταράς και Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Τρόοδος και πόλη Χρυσοχού ήταν οι οκτώ περιοχές ενδιαφέροντος, στις οποίες η γευσιγνωστική ομάδα του «α» διακτινίστηκε επανειλημμένως μέσα στη χρονιά και πάνω από 1.600 τα πιάτα κάθε είδους κουζίνας τα οποία βαθμολογήθηκαν ένα προς ένα με τα αυστηρά διεθνή πρότυπα και τα ίδια κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της Ελλάδας.

Αν θέλαμε να ιχνογραφήσουμε το γαστρονομικό σκηνικό της Κύπρου, θα λέγαμε πως τα ξενοδοχειακά εστιατόρια παίζουν μείζονα ρόλο στην ποιοτική εστίαση. Όπως και στην Ελλάδα αλλά και αλλού, η άνοδος του γευστικού επιπέδου μιας περιοχής στις μέρες μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα fine dining εστιατόρια ξενοδοχείων, που έχουν το όραμα αλλά και τους πόρους για να υποστηρίξουν μια γαστρονομική πρόταση υψηλών αξιώσεων τη στιγμή που το κίνημα του γαστρονομικού τουρισμού διαρκώς γιγαντώνεται κι εξελίσσεται σε δυναμικό εργαλείο μάρκετινγκ.

Χαρακτηριστική δημιουργία του Cracco, που διαπρέπει στο Μιλάνο
Χαρακτηριστική δημιουργία του Cracco, που διαπρέπει στο Μιλάνο

Στο μέτωπο της εθνικής κουζίνας, ακόμη ένα πολύ πρόσφορο πεδίο, με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης στο τερέν του γαστρο-τουρισμού, η παράδοση μπορεί να επιμένει σταθερά, δεν λείπουν ωστόσο και οι προσπάθειες εκείνες που θα κατατάσσαμε στη μοντέρνα κυπριακή κουζίνα και φανερώνουν δυναμική. Είναι εμφανές ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ δυνατά δείγματα γραφής, ιδίως αν οι νεότεροι σεφ ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλαδιτών συναδέλφων τους, ψάξουν και διαβάσουν παλιές συνταγές και ξεχασμένα υλικά, αποδομήσουν και αναδομήσουν τη γεύση του τόπου τους για να δημιουργήσουν καινούργιους δρόμους.

Για να σας δώσουμε μια μικρή ιδέα, θα σας αποκαλύψουμε ότι Λεμεσός και Πάφος συγκεντρώνουν τα περισσότερα βραβεία, ακολουθούμενες από τη Λάρνακα και, τέλος, τη Λευκωσία, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για πρωτεύουσα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα βραβεία θα απονεμηθούν σε αντιστοιχία με τις κλίμακες βαθμολογίας που γνωρίζουμε και από τις ελληνικές απονομές. Τα καλύτερα εστιατόρια κυπριακής κουζίνας, είτε παραδοσιακής είτε σύγχρονης, θα λάβουν Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας, τα εστιατόρια που βαθμολογούνται από 14,25/20 μέχρι και 14,9/20 θα βραβευτούν με την τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ τα εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί με 15/20 και πάνω θα βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.

Τελετή απονομής με κοσμοπολίτικο αέρα

Ο ηθοποιός Προκόπης Αγαθοκλέους (Μαλλιά: Άγγελος Γεωργίου, φωτογράφος: Νικόλας Λουκά), εις εκ των masters of ceremony της λαμπερής απονομής, μαζί με τον έτερο master of ceremony, τον ηθοποιό Παναγιώτη Μπουγιούρη
Ο ηθοποιός Προκόπης Αγαθοκλέους (Μαλλιά: Άγγελος Γεωργίου, φωτογράφος: Νικόλας Λουκά), εις εκ των masters of ceremony της λαμπερής απονομής, μαζί με τον έτερο master of ceremony, τον ηθοποιό Παναγιώτη Μπουγιούρη

Επιστέγασμα όλης αυτής της επίπονης όσο και απολαυστικής διαδικασίας είναι ασφαλώς η τελετή απονομής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Four Seasons» της Λεμεσού και θα αποτελέσει, όπως και η αντίστοιχη ελληνική, ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και, φυσικά, οι βραβευόμενοι. Η επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου για τη φιλοξενία της μεγάλης γαστρονομικής γιορτής, η οποία θα κορυφωθεί –όπως πάντα– με ένα μοναδικό dîner de gala δεν είναι τυχαία, καθώς είναι το πρώτο ξενοδοχείο της Κύπρου που παρουσίασε μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική πρόταση μέσα από τα πολύ καλά εστιατόριά του εδώ και πολλά χρόνια.

Ο executive chef Πανίκος Χατζηττοφής με την μπριγάδα του και ο F&B Manager του ξενοδοχείου Λεωνίδας Λεωνίδου αποτελούν ένα δυνατό γαστρονομικό team, που μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του όχι μόνο τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς αλλά και τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef Carlo Cracco. Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των Χρυσών Σκούφων, που θέλει μεγάλους και καταξιωμένους σεφ να δημιουργούν και να μαγειρεύουν οι ίδιοι το ειδικό μενού της τελετής απονομής, ο σταρ Ιταλός σεφ θα ταξιδέψει στην Κύπρο από το Μιλάνο για να μας προσφέρει μια δυνατή γεύση από τη ραφινάτη και σοφιστικέ fine dining κουζίνα που σερβίρει στο εστιατόριό του στη θρυλική Galleria Vittorio Emanuele, κάνοντας την πόλη της μόδας να παραμιλά.

O διακεκριμένος Κύπριος καλλιτέχνης Theo-Mass Lexileictous θα εντυπωσιάσει τους προσκεκλημένους με ανατρεπτικά γλυπτά από πάγο
O διακεκριμένος Κύπριος καλλιτέχνης Theo-Mass Lexileictous θα εντυπωσιάσει τους προσκεκλημένους με ανατρεπτικά γλυπτά από πάγο

Μasters of ceremony θα είναι οι ηθοποιοί Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης, ενώ πιάνο θα παίξει ο Ανδρέας Παντελή και θα συνοδεύσει με τη φωνή της η Μάρα Κωνσταντίνου. Η art de la table θα έχει ως centerpiece δημιουργίες του Κύπριου διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη Theo-Mass Lexileictous (κατά κόσμον Αλέξης Θεμιστοκλέους), με ξεχωριστά και μοντέρνα γλυπτά από πάγο, εμπνευσμένα από την καινούργια του έκθεση «The Ice Age», που θα παρουσιάζεται εκείνες τις ημέρες σε έξι διαφορετικούς χώρους της Λεμεσού.

Τους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου παρουσιάζει η Ελληνική Τράπεζα.
Μέγας χορηγός η εταιρεία Best Value Για Επαγγελματίες, θυγατρική της ελληνικής METRO ΑΕΒΕ στην Κύπρο.
Τα Top Notch Restaurants στηρίζει η Top Quality, κατασκευαστική εταιρεία του κυπριακού Quality Group.
Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου τελούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων Κύπρου είναι:
Cyprus Import Cooperation LTD, με τα αυτοκίνητα Mercedes
Vassos Eliades Ltd, με τα προϊόντα Mövenpick, Nespresso, S.Pellegrino, Acqua Panna, Ζαμπάρτας, Λαζαρίδης
Keo LTD, με τα προϊόντα Estrella & Estrella Damm Inedit
ACM Christofides LTD με το προϊόν Macallan
Blue Island Plc - Fish farming & trading of fresh fish
La Maison du Vin, με το προϊόν Ruinart