Είναι ο τρίτος χρόνος που ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Κιόρογλου που διαπρέπει στις Κάννες, έχει την επιμέλεια της κουζίνας στο «Mylos» (βραβείο ελληνικής κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους), και νοιώθω ότι η ομάδα του είναι δεμένη περισσότερο παρά ποτέ με αποτέλεσμα η κουζίνα του να είναι ανεβασμένη. Η ελληνικότητα του μενού είναι εδραιωμένη γι αυτό και τα λίγα fusion στοιχεία του φετεινού μενού εντάσσονται πολύ αρμονικά στις γεύσεις του. Να όπως το αρτίστικα σερβιρισμένο σεβίτσε μπαρμπουνιού, ξυνούτσικο και δροσερό μαζί με την umami νοστιμιά ενός ζελέ Kombucha( γλυκό πράσινο η μαύρο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση) μαζί με passion fruit πασπαλισμένο με αποξηραμένο κίτρινο και κόκκινο τριαντάφυλλο ˙ η ακόμη το θεονόστιμο ζουμερό και θυμαράτο χοιρινό συνοδεία αλαβάστρινων κρεμμυδιών, με πουρέ παρφουμαρισμένο με φρέσκο κορίανδρο, πράσσα γλυκόξυνα και πράσινο κάρυ.
Αστέρια της φετεινής σεζόν ένα πολύ conceptual σαγανάκι θαλασσινών( ζουμερά μύδια, χτένια, γαρίδες) να κολυμπάνε σε μια φινετσάτη μπισκ με βαθύτατη γεύση, πασπαλισμένο με χιόνι φέτας και άνθη μάραθου ˙ και το μοσχάρι (σημ. προς διόρθωση: στο τετράγωνο 2) ήτοι σούπερ μελωμένο μάγουλο και νοστιμότατο φιλέτο με καπνιστή πατάτα σε aldente τρυφεράδα και ηλιόλουστο σαντορινιό πελτέ ντομάτας. Στους άψογα δομημένους συνδυασμούς συγκαταλέγω και το καπνιστό χέλι Άρτας με νοστιμότατο tattoo στο φλόγιστρο, με γλυκόξυνο πουρέ μελιτζάνας και πράσινο μήλο ωμό, ψητό και σορμπέ. Εξαιρετική η ιδέα του σορμπέ ξινήθρας μαζί με την ξυνή χλωροφύλλη των φύλλων της με μια πάρα πολύ καλή δημιουργία πάνω στην ιδέα γιαούρτι-μέλι με κρύα μαρέγκα γιαουρτιού-lime, κρέμμα γιαουρτιού-λευκής σοκολάτας και ζελέ θυμαρίσιου μελιού. Το μενού του «Mylos» με 8 πιάτα στα 82 € είναι πειρασμός.
http://www.mylossantorini.com/EL