ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μοσχοβολιστή, conceptual, πρωτότυπη, ανανεωμένη η κουζίνα του «Artisanal»

Από -
Μοσχοβολιστή, conceptual, πρωτότυπη, ανανεωμένη   η κουζίνα του «Artisanal»  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Δημήτρης Δημητριάδης πετυχαίνει φέτος να κάνει φέτος την κουζίνα του, το επίκεντρο στο θεατράλε ντηζαινάτο μπαρ-ρέστοραν του Φώτη Σεργουλόπουλου.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, στα δημοφιλή bar-restaurant η πλάστιγγα να γέρνει περισσότερο προς τη μεριά της διασκέδασης και λιγότερο προς εκείνη του φαγητού.
Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο «Artisanal», ωστόσο, ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Δημητριάδης κατάφερε να τραβήξει την προσοχή μας και από το πολυτελώς θεατράλε σύμπαν που έπλασε το χαρισματικό αρχιτεκτονικό ντουέτο Γαβαλάς-Μουρίκης για το παλιό αρχοντικό της Κηφισιάς, και από τα κοκτέιλ του Δημήτρη Κιάκου και από το people watching στους happy θαμώνες που γέμιζαν τα τραπέζια και τις μπάρες. Ελληνο-μεσογειακές με κοσμοπολίτικες νότες, ισορροπώντας θαυμάσια ανάμεσα στο οικείο και το ασυνήθιστο, μοσχοβολώντας αρώματα και φανερώνοντας έναν conceptual χαρακτήρα, οι φετινές προτάσεις του σεφ φτιάχνουν ένα μενού αξιομνημόνευτο. Το παστίτσιο χταπόδι με φύκια wakame και αφράτη φάβα Σαντορίνης συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε ένα πιάτο πολυεπίπεδο.

Μια μπουκιά από τον κιμά ανακαλεί όλη την κλασική comfort γεύση του παστίτσιου, με γλυκές νότες από τα wakame, ενώ η φάβα, σε εκδοχή ρέουσας μπεσαμέλ κάνει ένα φανταστικό όσο και απροσδόκητο ντουέτο με τα άψογα βρασμένα κανελόνια. Η σπανακόπιτα σχάρας με το πολύ ωραίο φύλλο και την αφράτη γέμιση από σπανάκι και κινόα επίσης ξυπνά μνήμες αλλά με το βλέμμα στραμμένο στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ την αντίθετη οδό, της ελληνικότητας εκεί που δεν την περιμένεις δηλαδή , ακολουθούν τα αφράτα steam buns γεμισμένα με καπνιστό χέλι, φασόλια μαυρομάτικα και ψιλοκομμένο αγγούρι, τα οποία έρχονται με μια πολύ ταιριαστή καπνιστή «κέτσαπ» από παντζάρι και μπέικον. Την γενικά πολύ καλή τεχνική της κουζίνας χαρήκαμε επίσης στα κυρίως πιάτα. Παράδειγμα η πουλάδα της Bresse, με την άψογη τραγανή πετσούλα και το al dente τραχανότο από ξινό τραχανά με βολάκι Άνδρου να την ανεβάζει, αλλά και το ντελικάτο αρνάκι γάλακτος, συνοδεία μιας υπέροχης μακαρονάδας με χειροποίητες μακαρούνες σε υπερ-αρωματικό ζωμό από καυκαλήθρες, μυρώνια και άνηθο. Αν και τα επιδόρπια δεν στέκονται στο ύψος του υπόλοιπου μενού, φρεσκάρουν ευχάριστα την γεύση και δεν αλλοιώνουν το συμπέρασμα πως το «Artisanal» κάνει μια πολύ ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου που μέσα στις γιορτές που πλησιάζουν αξίζει να δοκιμάσετε.