ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προχωρημένη θαλασσοφαγία στην «Almyra»

Από -
Προχωρημένη θαλασσοφαγία στην  «Almyra» - Χρυσοί Σκούφοι

Η «Almyra» είναι από τα νέας γενιάς εστιατόρια που ειδικεύονται στο ψάρι, επιχειρώντας νεολογισμούς παράλληλα με τα τεφαρίκια της ψαριέρας που μοσχοβολάνε ολόφρεσκα θάλασσα. Ο Γιάννης Λιάκου είναι ανήσυχος μάγειρας και βελτιώνει διαρκώς τις τεχνικές του. Να λ.χ. ψήνει τέλεια στα κάρβουνα ολόκληρη μελιτζάνα δίνοντάς της μια φινέτσα που δεν την συναντάς στα παραδοσιακά μαγαζιά · ο συνδυασμός της με εξαιρετικό καπνιστό χέλι του Γείτονα είναι άπαιχτος αλλά και εδώ υπάρχει ένα μυστικό που την ανεβάζει, καθώς εκτός από το σκόρδο και το λάδι που την κερνάει μόλις βγει από την σχάρα την περνάει και με το γευσιδοτικό λιπάκι του χελιού. Το πρώτο ατού της νεωτεριστικής του μπουγάτσας είναι η πολύ καλή, τραγανή και νόστιμη σφολιάτα που με τη μία τοποθετεί το έδεσμα σε άλλο επίπεδο · μετά είναι φυσικά η ίδια η γέμισή του από γλυκειά κολοκύθα, μύδια, γαρίδες και καλαμάρι που φαίνεται πως έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, και που προσωπικά μου αρέσει να της προσθέτω καυτερό μπούκοβο διότι γίνεται ακόμη πιο πολυεπίπεδη.

Στον τομέα παστά και μαρινάτα τώρα ο Λιάκου φτιάχνει ζημιά βελούδινη και πλούσια λακέρδα από παλαμίδα, αλλά φτιάχνει κι ένα πρωτόφαντο μαριναρισμένο ντελικάτο μπαρμπούνι αρωματισμένο με δεντρολίβανο, και τα καπνιστά μύδια τα πειράζει μ ένα κόκκινο κάρυ για θαλασσινά. Από τις μεγάλες μαγκιές του είναι το καραμελωμένο χταπόδι, θεάρεστα γλυκόξυνο μ ένα καραμελωμένο «σιρόπι» από balsamico και Μαυροδάφνη που ακουμπάει σε μια αμυγδαλάτη γνήσια φάβα Σαντορίνης. Η παραλλαγή του σε γύρο όχι μόνο είναι πολύ πειστική φτιαγμένη με ωραίο τόνο που σου δίνει την εντύπωση ότι τρως κρέας, έρχεται πάνω σε μια από τις καλύτερες πίτες του λεκανοπεδίου με μπόλικο κρεμμύδι να δίνουν δροσιά και σπιρτάδα και ντοματάκια για γλύκα. Το ολόφρεσκο καλαμάρι, ζουμερό και μυρωδάτο, ακουμπάει σ ένα μελωμένο «ριζότο» από carnaroli, κριθάρι και σιτάρι, ολόμαυρο από μελάνι σουπιάς, ξυνούτσικο με ρόδι και βουτυράτο. Όσο για γλυκό τη σοκολατόπιτα την φτιάχνουν με μπίτερ σοκολάτα Valrhona και δίπλα έχει σάλτσα καραμέλας βουτύρου, ενώ το τραγανιστό μιλφέιγ έχει κρέμα λευκής σοκολάτας .