ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «Μούργα» είναι sui generis!

Από -
Η «Μούργα»  είναι sui generis! - Χρυσοί Σκούφοι

Αν η δόκιμη πρωτοτυπία είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός γκουρμέ εστιατορίου, τότε η «Μούργα» είναι πρέπει στη Θεσσαλονίκη.

Γαστρονομική έκπληξη από το νεαρό σεφ Γιάννη  Λουκάκη, στο εστιατόριο «Μούργα». Μακριά από τις γνωστές πιάτσες, σε ένα άχρωμο δρομάκι πίσω από την Αχειροποίητο, ο Λουκάκης δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα που εστιάζει στο ψάρι, «ραμφίζοντας» τα πιάτα του με μικρούς ανατρεπτικούς συνδυασμούς υλικών και εισάγοντας προϊόντα από τις δύο ιδιαίτερες πατρίδες του, τον Πόντο και την Κρήτη. Το αποτέλεσμα, είναι απολύτως λιτά, νοστιμότατα πιάτα, που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γεύση ενός εκάστου των υλικών που συμμετέχουν, και αφήνουν στον ουρανίσκο μια ανατρεπτική αίσθηση αιχμηρής φρεσκάδας.
Ξεχωριστή δημιουργία η ψητή σουπιά με μπάμιες τουρσί, που τις φτιάχνει η μαμά του σεφ με καταγωγή από τον Πόντο ˙ ένα εξαίσιο στη λιτότητά του πιάτο. Το τραγανό τουρσί διατηρεί όλη τη χαρακτηριστική βοτανικότητα της μπάμιας, η σουπιά είναι μαστιχωτή και μαλακή και το σύνολο αποκτάει ένταση καθώς το ιώδιο της θάλασσας ενώνεται με το λαδόξιδο.

Η ίδια ικανότητα να ενθέτει τα αρώματα της θάλασσας φαίνεται και στον ιδιαίτερο συνδυασμό υλικών του πιάτου «Γαρίδες αχνιστές με πηχτόγαλο Χανίων επάνω σε τραχανά πασπαλισμένο με τριμμένο παξιμάδι». Η πλούσια ρουστίκ γεύση του τυριού και το άρωμα της θάλασσας διαμεσολαβούνται αρμονικά από τον comfort τραχανά. Με γιαπωνέζικη προσέγγιση στη σύλληψη και την εκτέλεση, ο «Τόνος σχάρας με μουστάρδα σε μούστο». Ένα πιάτο με τον τόνο άψογο τατάκι και τους σιναπόσπορους μαριναρισμένους σε μούστο να δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη και κομψή τυροκαφτερή σάλτσα –μαρμελάδα .

Ο χώρος σε ένα «αναρχοαυτόνομο» mix and mach, έχει μωσαϊκό στη σάλα και στους τοίχους μια λιτότητα που θυμίζει τις ταβέρνες της δεκαετίας του 1950, ανοιχτή κουζίνα υπερυψωμένη με τα τεντζερέδια να κρέμονται από πάνω, ζικ –ζαγκ εφέ στο πάτωμα, φωτισμό που φαίνεται να αδιαφορεί για την ομορφιά των συνδαιτυμόνων αλλά φωτίζει ικανοποιητικά το φαγητό και μια γενικά χαλαρή αίσθηση που γράφει στην ούγια "εδώ μας νοιάζει πάνω απ΄ όλα η γεύση". Λαχανικά από βιολογικές αγορές και βιολογικό ελαιόλαδο βιολογικό από τις Κροκεές Λακωνίας, μενού που αλλάζει σχεδόν κάθε μέρα (σύνολο 10 –13 πιάτα) και ανά εποχή, και φρέσκο ψάρι, που δεν είναι ποτέ το ίδιο, αφού τα πάνα εξαρτώνται από τα κέφια της θάλασσας και την εποχή σχηματίζουν την εικόνα ενός πολύ ξεχωριστού εστιατορίου που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα.

Χριστοπούλου 12, 2310268826, Θεσσαλονίκη (πίσω από την Αχειροποίητο)