ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα καλύτερα της «Hytra»

Από -
Τα καλύτερα της «Hytra» - Χρυσοί Σκούφοι

Το εστιατόριο στην «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» στην καλύτερη ίσως στιγμή του, καλλιεργεί μια σοφιστικέ γαστρονομική πρόταση με επικεφαλής τον Τάσο Μαντή.

Παίζει και να είναι το καλύτερο πιάτο που έχω δοκιμάσει από τα χέρια του Τάσου Μαντή. Έχει τον τίτλο «αυγό από την φάρμα μας» καθώς ο σεφ τα προμηθεύεται από το κτήμα του πατέρα του στο Αλεποχώρι, όπως και όλα τα μυρωδικά και τα βρώσιμα λουλούδια άλλωστε ∙ είναι μαγειρεμένο για 50 λεπτά στους 64ο C έτσι που ο κρόκος του να παίρνει την υφή μιας κρέμας που δεν διαλύεται μόλις σπάσεις το αυγό μέσα σ αυτόν τον καταπληκτικό ζωμό μανιταριών αρωματισμένο με βελανίδια. Βουτάς λοιπόν το κουτάλι σου και νοιώθεις τη δύναμη της umami νοστιμάδας του συνδυασμού, ενισχυμένης από μανιτάρια porcini, τραγανό λαγόχορτο(salsifis δηλαδή) και πικάντικα φύλλα nasurium μαζί με λουλουδάκια ρόκας. Υπάρχουν όμως κι άλλα διαμαντάκια στο μενού όπως το φρέσκο χέλι λ.χ. που έρχεται ψημένο υποδειγματικά(sous vide και σχάρα) με τη γευστική του ένταση να δροσίζεται από ψιλοκομμένα μήλο, αχλάδι και γουλί, καθώς και από μία ωραιότατη, καταπράσινη σάλτσα βοτάνων.

“ Ο κήπος του σεφ» από την άλλη, είναι ένα ημικύκλιο από καψαλισμένα λαχανικά( κουνουπίδι, μαρούλι), πολλά διαφορετικά μυρωδικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα, περιχυμένα από μια γλυκόξυνη βινεγκρέτ από οξύμελι που σε κάνει να νοιώθεις μια πολύ ερεθιστική εναλλαγή, υφών και γεύσεων ∙ στο κέντρο της όμως έχει κάτι ακόμη καλύτερο, βελούδινης υφής γοητευτική αγκινάρα Ιερουσαλήμ με μυρωδάτο αφρό κρεμμυδιού πάνω της. Το λαυράκι αλά πολίτα έχει από τη μια το προσόν ενός εξαιρετικού ψαριού με τραγανή πέτσα και κρουστή πλούσια σάρκα, και από την άλλη μια ξυνούτσικη ανιθάτη σάλτσα που αναβαθμίζει την παράδοση. Για το κατσικάκι Ελασσόνας που το χεράκι του λιώνει μελωμένο στο στόμα έχοντας πάνω του al dente κινόα, έχω να πω τα καλύτερα, ειδικά στο συνδυασμό του με μακεδονικό άιβαρ(κρέμα πιπεριάς μελιτζάνας), κεφίρ και αλαβάστρινη ψητή μελιτζάνα, αλλά η σάλτσα του αμπελόφυλλου δεν κολλάει μαζί του. Γλυκάθηκα με άψογο παγωτό τσουρέκι, αλλά και μ ένα πολύ σοφιστικέ επιδόρπιο που συνδυάζει πλούσια κρέμμα λευκής σοκολάτας με πρωτότυπο φίνο παγωτό από αγκινάρα Ιερουσαλήμ, και μαζί τους σιρόπι από ιπποφαές και αλμυρή καραμέλα.

Φωτογραφίες πιάτων: Δημήτρης Αντωνόπουλος