ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτόχθονος μαύρος χοίρος με μέλλον, από το Αιτωλικό

Από -
Αυτόχθονος μαύρος  χοίρος με μέλλον, από το  Αιτωλικό - Χρυσοί Σκούφοι

Στο σπάνιο μικροκλίμα της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού υπάρχει μια φάρμα με μαύρους χοίρους, που ζουν ελεύθεροι, κολυμπούν και γεννούν στις φωλιές τους…

O Κώστας Κυροχρίστος είναι ένας σύγχρονος χοιροβοσκός με οικολογικές ευαισθησίες, που αγαπάει με πάθος τη δουλειά του και τη φύση. Τα τελευταία 20 χρόνια αγόρασε γή στην τοποθεσία που βρίσκεται Αγία Τριάδα 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Αιτωλικού που στην αρχαιότητα ονομάζονταν "Κούνδρος", και δημιούργησε μια πρότυπη φάρμα.

Συνεχίζει την παράδοση του προκατόχου της γης που μέχρι το 1910 εξέτρεφε χοιρινά αυτόχθονου μαύρου χοίρου, που τα πούλαγε στην Κάτω Σικελία και Πάρμα. Το φυσικό περιβάλλον των 2000 στρεμμάτων είναι πανέμορφο, με υψώματα πνιγμένα στις ελιές και η λιμνοθάλασσα προβάλει ανάμεσα στις φυλλωσιές.

Τα μαύρα γουρουνάκια –αυτόχθονη πιστοποιημένη φυλή- , τρέχουν κατά ομάδες πλάι σου, κάνουν το μπάνιο τους στις όχθες, κοιμούνται κάτω από αιωνόβια ελαιόδεντρα και αγριελιέ,ς και χρειάζονται τουλάχιστον 12 μήνες για να αποκτήσουν το κατάλληλο βάρος για την παραγωγή κρέατος. Ο Κυροχρίστος εφαρμόζει μια σπάνια εκτατική, βιολογική εκτροφή. Όταν δοκιμάζεις το ζουμερό λουκάνικο ωρίμανσης με τη φίρμα «Kudros», φτιαγμένο με παλιά συνταγή του 1932, ενθουσιάζεσαι. Φτιάχνει επίσης ένα εξαιρετικό μπέικον φυσικής ωρίμανσης το οποίο είναι διαθέσιμο κατά εποχές, και διαθέτει το νόστιμο κρέας των μαύρων χοίρων του συσκευασμένο. Πωλούνται στο παντοπωλείο-deli «Nora's», Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι αλλά μπορείτε να κάνετε παραγγελίες και μέσα του www.kudros.eu ( τηλ. 6999854548)